Honderd jaar Hitchcock aanleiding voor klassieke soundtrack bij stille thriller Blackmail

12 November 2022 — 17 December 2022

Postland en het James Whale Orchestra afbeelding rechtenvrij fotograaf Ioannis Kouzapas II

Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat de legendarische filmmaker Alfred Hitchcock zijn regiedebuut maakte. Aanleiding voor collectief Postland (hedendaags klassieke muziek) en het digitale James Whale Orchestra om een live-soundtrack te maken bij zijn baanbrekende stille thriller Blackmail. Componist Oliver Parr schreef de muziek. “Een Hitchcock-thriller staat voor angst, verwarring, paranoia, achterdocht en fobieën. Hedendaags klassieke muziek is het perfecte medium om de innerlijke werking van de menselijke geest bloot te leggen. Met name in de duistere gedeelten van de film spelen we ‘hardcore hedendaags’. Natuurlijk klinkt er ook jazz, klassiek en populair als de film er om vraagt, maar altijd met een hedendaagse touch.” Postland en het James Whale Orchestra gaan met de film op tournee door Nederland waarbij ze de soundtrack live zullen uitvoeren. De première vindt plaats op zondag 13 november 2022 tijdens het Leiden International Film Festival. Ook zijn er uitvoeringen in onder meer het Eye Film museum en de Melkweg in Amsterdam, LantarenVenster in Rotterdam en in De Vereeniging in Nijmegen.

“Blackmail is niet zijn meest bekende film maar betekende wel zijn internationale doorbraak”, vervolgt Oliver Parr. “Kenners beschouwen het als de eerste echte Hitchcock-film, die alle elementen bevat waarmee hij in zijn eerdere films succesvol experimenteerde: de bloedmooie maar tragische blondine, de charmante boef, de gruwelijke moord, de achtervolging langs beroemde plekken, de verrassende plotwendingen, de zwarte humor en natuurlijk de korte glimprol van de maestro zelf. Tijdens het schrijven heb ik de film tienmalen langs zien komen. Steeds meer ontdek je hoe geniaal deze film in elkaar zit. Alles, maar dan ook werkelijk alles klopt.”

Sampling en sounddesign
Het James Whale Orchestra is een tweemansorkest dat bestaat uit componist en cellist Oliver Parr en muziekproducent Panayiotis Ioannou, die zich toelegt op de elektronica. Het tweetal werkt altijd samen met klassieke ensembles en voegt daar middels sampling, sounddesign en ultramoderne geluidstechnologie een digitaal (symfonie)orkest aan toe. “Enerzijds geven we bepaalde akoestische instrumenten zo natuurgetrouw mogelijk weer, anderzijds gaan we aan de slag met parameters of voegen we instrumenten samen en creëren we geheel nieuwe klanken. Voor het publiek is het altijd verrassend: er zit een relatief klein aantal musici op het podium en ze horen een groot symfonieorkest. Het orkest draagt de naam van de regisseur van de horrorfilm Frankenstein, de allereerste film waarvoor ze muziek maakten.

Oliver Parr
Oliver Parr is geboren in Engeland maar woont en werkt al tientallen jaren in Nederland. Hij is solocellist van Sinfonietta Rotterdam en van het Remix Ensemble, waarmee hij op de talrijke grote festivals en concertpodia in Europa heeft opgetreden, waaronder Wien Modern, Milano Settembre, MaerzMusik in Berlijn, Festival Musica in Straatsburg en het Donaueschingen Festival. Ook trad hij als solist op met Asko|Schönberg, Amsterdam Sinfonietta en Insomnio. Hij schreef werken voor onder meer het Remix Ensemble en het Ballet Orkest. Ook componeert hij alle muziek voor het James Whale Orchestra.

Postland
Collectief Postland legt zich toe op het programmeren en uitvoeren van actuele, vooral hedendaagse klassieke muziek. De vijf vaste ensembleleden bewegen zich in de toplaag van de Europese hedendaagse muziekscène, maar zijn ook geworteld in andere muziekgenres, zoals klassieke muziek, improvisatie, wereldmuziek en pop. De leden werken of werkten regelmatig met of in ensembles als Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, Ensemble Modern, Nieuw Amsterdams Peil, Academy of St Martin in the Fields en Alamo Race Track. Regelmatig spelen er gastmusici met Postland mee. Het collectief bestaat voor dit project uit Jana Machalett - fluit, Lars Wouters van den Oudenweijer - klarinet, Jelte van Andel - contrabas, Martin de Ruiter - bandoneon, Jellantsje de Vries - viool en Marianna Soroka - percussie.

Bekijk de trailer

Blackmail - 100 jaar Hitchcock-films | Uitvoerenden: Collectief Postland en het James Whale
Orchestra | Componist: Oliver Parr

Speellijst 2022
zaterdag 12 november - Geldermalsen, Filmtheater Lingefilm (Preview)
zondag 13 november - Leiden, Trianon Theater (Première, Leiden International Film Festival)
woensdag 16 november - Almere, Goede Rede
vrijdag 2 december - Den Haag, Filmhuis
zaterdag 3 december - Nijmegen, De Vereeniging
zondag 4 december - Amsterdam, Eye Filmmuseum
zondag 11 december - Rotterdam, Lantarenvenster
donderdag 15 december - Amsterdam, Melkweg
vrijdag 16 december - Bunnik, Oude Dorpskerk
zaterdag 17 december - Utrecht, Podium Hoge Woerd

In 2023 volgen er uitvoeringen in Tilburg en Den Haag

Tickets & Info

Foto boven: Postland en het James Whale Orchestra © Ioanneis Kouzapas - II

< Terug naar het overzicht