Holland Baroque brengt orgelwerken van Bach

17 September 2021 — 24 September 2021

hollandbaroque

Bach schreef zijn mooiste stukken misschien wel voor het orgel; het was zijn lievelingsinstrument. Judith en Tineke Steenbrink maakten er eigen orkest zettingen van en zo geeft Holland Baroque deze meesterwerken in ‘Bachs Königin’ nu door aan het orkest. In de afgelopen coronamaanden gebeurde dat via een livestream, maar vanaf 17 september eindelijk weer live voor publiek!

Holland Baroque heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om in contact te blijven met het publiek. Zo betrad het ensemble met 17 musici het podium van een lege De Vereeniging in Nijmegen, ter vervanging van een geannuleerde tournee met 7 concerten. In een uitbundig programma liet Holland Baroque via een live stream horen dat de orgelwerken van Bach het ruimschoots verdienen om in de spotlight te staan.

Eerder deze lockdown bracht Holland Baroque ook al nummers uit van Daniël Lohues, BJ Baartmans en Sven Ratzke. Tineke Steenbrink (artistiek team): “We hebben veel ondernomen om onze muziek toch bij het publiek te brengen. Tegelijkertijd heeft de afgelopen periode ons vooral geleerd dat het publiek voor ons compleet onmisbaar is. Daarom zijn we heel blij dat we Bach’s Königin nu alsnog in een aantal zalen voor écht publiek kunnen spelen.”

Het was lastig kiezen uit het orgelrepertoire van Bach, want er is zoveel. Het ene stuk is nog mooier dan het andere. Het orgel, ook wel de ‘Koningin der instrumenten’ genoemd, wordt door een kleine groep liefhebbers enorm gewaardeerd. Zij kennen vaak elke noot van Bachs orgelrepertoire. Het is dan ook spannend om de orgelwerken van Bach op een andere manier te presenteren. We zien een speelse en uitbundige Bach. Een feest!

Eigen versie
Judith Steenbrink (artistiek team): “Het was fascinerend om te zien hoe Bach in zijn Concerto in G (BWV 592) met het vioolconcert van Johann Ernst Prinz von Sachsen-Weimar gespeeld heeft. Bach herschreef dat vioolconcert als een solo orgelwerk. Het thema van het derde deel zette hij letterlijk naar zijn orgelhand. Wat weer lastig ligt voor violisten. Ook maakte hij het thema spannender door met harmonieën te variëren. Als je de versies naast elkaar legt dan doet die van Bach bijna ondeugend aan. Kijkend naar de twee partituren hebben wij onze eigen versie gemaakt.”

Holland Baroque
Van Bach tot gospel, van jazz tot gregoriaans; Holland Baroque is met haar bijzondere programma’s een graag geziene gast op de (inter)nationale podia en is onder andere winnaar van een Edison. Onlangs is het ensemble verwelkomd in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur. Het orkest werkt samen met uiteenlopende solisten, componisten, koren en theatermakers. Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque.

Bachs Königin is de komende weken 4 keer te zien:
Vrijdag 17 september in De Philharmonie, Haarlem
Zondag 19 september in Domusdela, Eindhoven
Donderdag 23 september in Musis, Arnhem
Vrijdag 24 september in de Bonifatiuskerk, Vries”

< Terug naar het overzicht