Het VU-Orkest viert haar 60e verjaardag groots

10 April 2022 — 17 May 2022

20190727 VU Orkest Veerle Bastiaanssen 1 min 1

Het VU-Orkest is opgericht in 1962. Dit betekent dat het orkest in 2022 maar liefst 60 jaar bestaat. Dit wordt gevierd met een paar feestelijke concertseries!

Sinds 1962 verleggen ambitieuze studenten van diverse studierichtingen hun muzikale grenzen bij het VU-Orkest, het studentenorkest van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Eerst onder leiding van Otto Klap, en daarna voor ruim 40 jaar onder leiding van Daan Admiraal. In deze jaren ontstond een traditie van primeurs. Zo speelde het VU-Orkest als eerste amateurorkest van Nederland Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, en zijn vele Mahlersymfonieën de revue gepasseerd.

In januari 2020 speelde het VU-Orkest voor het laatst concerten, waarna door corona een lange stilte viel. Deze stilte kan nu, tijdens het twaalfde lustrum van het baanbrekende studentenorkest, doorbroken worden. Om te beginnen speelt het VU-Orkest een tweetal concerten in Den Haag en Amsterdam, op 10 en 15 april in respectievelijk de Grote Kerk en het Concertgebouw.

Deze lustrumconcerten openen met een terugblik op de coronapandemie. Met Thin Air van voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki wordt op contemplatieve wijze de compassie, maar ook de verliezen van deze tijd herdacht. Het concert vervolgt met Tod und Verklärung van Richard Strauss. Na de pauze swingt het orkest met Leonard Bernsteins Symphonic Dances from West Side Story. Delen uit de suites van Romeo en Julia van Sergej Prokofjev sluiten het concert af met hartstochtelijke dramatiek.

Het VU-Orkest blijft niet stilzitten: een maand later vindt het volgende lustrumproject plaats. Deze keer betreft het een grootse samenwerking met de Nederlandse Reisopera en studenten van kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Samen voeren zij een concertante editie van Giacomo Puccini's La Bohème uit in Musis in Arnhem en Carré in Amsterdam, op 11 en 17 mei. Hoewel concertant, geeft deze opera de ogen de kost. Als decor op afstand gaat de uitvoering gepaard met een foyertentoonstelling, samengesteld door studenten van ArtEZ. Bij deze tentoonstelling worden thema's uit de opera geactualiseerd en bevraagd.

Het is voor het eerst dat het VU-Orkest een opera uitvoert, en deze twee lustrumprojecten vieren de zestig jaar van het orkest dan ook bij uitstek. Niet alleen wordt er teruggekeken naar zestig jaar VU-Orkest, maar ook wordt de toon gezet voor de komende zestig jaar. Wij hopen dit met zo veel mogelijk mede-muziekliefhebbers te vieren, en hopen dat u hierbij kunt zijn!

Voor kaarten kunt u kijken op www.vu-orkest.nl, of op de websites van de desbetreffende concertzalen.

Data
10 april - Grote Kerk Den Haag
15 april - Het Concertgebouw Amsterdam
11 mei - Musis Sacrum Arnhem
17 mei - Carré Amsterdam

< Terug naar het overzicht