Herreweghe dirigeert Matthaüs-Passion Nederlandse Bachvereniging

04 April 2019 — 20 April 2019

bachvereniging vs10

Voor onze passietraditie is dit seizoen dirigent Philippe Herreweghe aangetrokken, een echte Bach-man die onze uitvoering van de Matthäus-Passion voor het eerst leidde in 1991.

Ieder jaar is heel Nederland in de dagen voor Pasen in de ban van Bachs meesterwerk: een passiestuk vol universele thema’s als lijden, bitterheid, overgave, schuld en berouw. De Matthäus-Passion is veelzijdig en gevarieerd: ondanks zijn niet kinderachtige lengte blijft Bachs meesterwerk boeien tot de laatste noot. Begrijpelijk: de passie bevat beschouwende aria’s, een meeslepende verteller én razendsnelle scènewisselingen. Met zijn Matthäus-Passion weet Bach keer op keer te raken; de uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging klinkt dan ook al bijna 100 jaar onverminderd avontuurlijk en meeslepend, in de Grote Kerk van Naarden en op verschillende locaties in het hele land.

Herreweghe houdt het helder
Herreweghe laat Bachs muziek graag voor zichzelf spreken en houdt het passieverhaal liever helder dan het te overladen met drama. En toch getuigen zijn uitvoeringen - en maar liefst vier opnamen - van een intens en fijnzinnig inlevingsvermogen. Dankzij zijn decennialange ervaring met  Bachs muziek en de historische uitvoeringspraktijk, geldt Herreweghe als één van de meest gevraagde dirigenten voor de muziek van Bach. Toch heeft Herreweghe de Matthäus - behalve met zijn eigen Collegium Vocale Gent en met het Koninklijk Concertgebouworkest - haast nooit bij een ander ensemble gedirigeerd. Hij verheugt zich op het weerzien met de Bachvereniging: “Ik ga goed luisteren naar de klank van hun vocaal-instrumentale ensemble en solisten, en proberen hun mijn eigen benadering bij te brengen.” Ook kijkt Herreweghe uit naar het Nederlandse publiek: “Nederland kent het verhaal. Veel luisteraars hebben de Matthäus eerder gehoord. Dat is heel inspirerend.”

Programma
Johann Sebastian Bach - Matthäus-Passion, BWV 244

Uitvoerenden
Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Philippe Herreweghe
Jakob Pilgram, evangelist
Hana Blažíková, sopraan
Alex Potter, alt
Valerio Contaldo, tenor (4-7 april)
Julian Habermann, tenor (9-14 april)
Daniel Johannsen, tenor (16-17 april)
Martin Platz, tenor (18-20 april)
Kresimir Strazanac, bas & Christus (4-14 april)
Thomas Stimmel, bas & Christus (16-20 april)
Grace Davidson, sopraan
David Erler, alt
Benedict Hymas, tenor
Wolf Matthias Friedrich, bas
Kampen Boys Choir

Agenda
4 april, 21.00 uur - Utrecht, TivoliVredenburg Pieces of Tomorrow
6 april, 19.00 uur - Groningen, De Oosterpoort
7 april, 14.15 uur - Eindhoven, Muziekgebouw
9 april, 19.30 uur - Tilburg, Concertzaal
10 april, 19.00 uur - Utrecht, TivoliVredenburg
11 april, 19.30 uur - Rotterdam, De Doelen
12 april, 19.00 uur - Breda, Grote Kerk
13 april, 14.00 uur - Aardenburg, Sint-Baafskerk
14 april, 14.30 uur - Naarden, Grote Kerk
16 april, 19.00 uur - Amsterdam, Het Concertgebouw
17 april, 19.00 uur - Naarden, Grote Kerk
18 april, 19.00 uur - Naarden, Grote Kerk
19 april, 11.30 uur - Naarden, Grote Kerk
20 april, 11.30 uur - Naarden, Grote Kerk

Over de Nederlandse Bachvereniging
De Nederlandse Bachvereniging werd in 1921 opgericht voor de uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Grote Kerk in Naarden. Het gezelschap groeide uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Met innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek  leider Shunske Sato (1984) telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. De Bachvereniging speelt op authentieke instrumenten, met aandacht voor de omgeving en omstandigheden waaronder de muziek is ontstaan. In 2014 startte het ensemble All of Bach – de online schatkamer van de Bachvereniging, waar muziekliefhebbers kunnen genieten van grootse concertregistraties, intieme huisconcerten en virtuoze solowerken. Alle werken van Bach die de Bachvereniging uitvoert, worden opgenomen in beeld en geluid en via allofbach.com en YouTube gratis toegankelijk gemaakt voor de hele wereld.

bachvereniging.nl - allofbach.com - youtube.com/bach

 

< Terug naar het overzicht