Gitarist Izhar Elias en beeldkunstenaars Paul en Menno de Nooijer verheffen fake news tot kunst

10 May 2023 — 13 October 2023

De Folly afbeelding rechtenvrij fotografen Paul en Menno de Nooijer I

Zaterdag 27 mei 2023 gaat de nieuwe muziektheatervoorstelling De Folly van gitarist Izhar Elias en beeldkunstenaars Paul en Menno de Nooijer in première tijdens het Oranjewoud Festival. Ook zijn er uitvoeringen in Eindhoven, Amersfoort en Groningen. De Folly gaat over bubbels, polarisatie en fake news. Izhar Elias: “Het is onze kijk op de huidige wereld, waarin we zonder oordeel de verschillende werkelijkheden die met elkaar in botsing komen op de hak nemen. Met de nodige zelfspot verheffen we fake news tot kunst, als medicijn tegen polarisatie.”

De voorstelling begint. We zien een tempel, of beter gezegd een tempeltje. Maar is het wel een tempeltje? Nee dus, het is een folly, een ‘nep-bouwwerkje’ dat puur ter decoratie werd geplaatst in 19e-eeuwse tuinen, om indruk te maken. De zuilen komen in beweging. Het aantal zuilen neemt toe. Het lijken tralies te worden. We zien meerdere gitaristen. Wie is er echt? En vindt de gitarist zijn geliefde, of gaat ze letterlijk in rook op? Een rood-wit-blauw persoon gaat op de vuist met een blauwwit-rood persoon. De gitarist springt ertussen. Of beter gezegd: er springen heel veel gitaristen tussen. Waar kijken we naar? Werkelijkheid en projectie lopen dwars door elkaar heen en lijken niet van elkaar te onderscheiden.

Linkse bubbel
“In de voorstelling staat de folly symbool voor onze heilige huisjes, onze eigen werkelijkheid die we misschien wel veel te serieus nemen”, zeg Izhar Elias. “En ja, ik leef zelf ook in een bubbel. Ik woon in een ecowijk waar we allemaal Groen Links stemmen en biologische groenten eten. Enerzijds voelt dat fijn en veilig, anderzijds ontmoet je te weinig andersdenkenden. Juist door met hen in gesprek te gaan ontstaat er begrip en respect in plaats van angst.”
De Folly omvat beeldschone muziek en bizarre animaties. Elias springt moeiteloos over van zijn barokgitaar via de renaissancegitaar naar de elektrische gitaar. We horen variaties spelen op La Folia, een beroemd akkoordenschema uit de renaissance waarop talloze variaties zijn gemaakt door componisten als Corelli en Vivaldi, Ook klinkt er muziek van onder meer Steve Reich, Luigi Boccherini, Gioachino Rossini en Chiel Meijering. “Zoveel bubbels, zoveel stijlen.”

Over de makers
Izhar Elias, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk, de kamermuziek en de hedendaagse muziek,gecombineerd met multimedia. Elias werkt regelmatig samen met componisten, choreografen, filmmakers en theaterregisseurs. Vaste partners bij zijn multimediale voorstellingen zijn Paul en Menno de Nooijer, met wie hij meerdere succesvolle producties heeft gedaan als musicus en producent. Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de Verenigde Staten. Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en Amsterdam Sinfonietta. Lees meer over Izhar Elias op zijn website.

Paul de Nooijer pionierde in Nederland op het gebied van geënsceneerde fotografie. Sinds de jaren negentig werkt hij samen met zijn zoon Menno. Ze verwierven bekendheid met hun MTV-clips, voor onder meer de Golden Earring. In hun verhalende foto’s, films en projecties maken ze vaak gebruik van stop-motion technieken. De drang om de zichtbare wereld te manipuleren, om de alledaagse werkelijkheid even uit haar verband te halen en in een andere gedaante of ander perspectief te tonen, loopt als een rode draad door al hun werk. Tal van musea in binnen- en buitenland hebben films en foto’s van ze in hun collectie, waaronder het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, CentrePompidou, Tate Modern, het Yokohama Museum of Art en het Guggenheim Museum in Bilbao. Sinds 2008 maakten ze succesvolle performances voor onder meer het Nederlands Film Festival, Oerol, het Eye Filmmuseum en November Music. In het buitenland maakten ze hun opwachting in steden als Bremen, Keulen, Bern en Gijón. Eind vorig jaar verschenen er twee boeken over hun gehele oeuvre. Lees meer over Paul en Menno de Nooijer op hun website.

Trailer

Informatie
De Folly | Gitarist Izhar Elias en beeldkunstenaars Paul en Menno de Nooijer. Met een bijdrage van violiste Femke Huizinga.

Wo 10 mei 2023 Eindhoven Bridge Guitar Festival
Za 27 mei 2023 Oranjewoud Oranjewoud Festival (PREMIÈRE)
Zo 28 mei 2023 Oranjewoud Oranjewoud Festival
Za 23 sept 2023 Amersfoort September Me
Vr 13 okt 2023 Groningen SPOT / De Oosterpoort

De voorstelling duurt 60 minuten.
Tickets & Info

Foto boven: De Folly © Paul en Menno de Nooijer

< Terug naar het overzicht