Festival Via Musica keert terug naar de basis

07 August 2020 — 08 August 2020

Capella Sancta Maria afbeelding rechtenvrij fotograaf Ramon Yoshimura

“Het wordt een festival zonder toeters en bellen. Terug naar de basis, terug naar de kern. En dat is de livemuziek, die de afgelopen maanden zo node is gemist.” Festivaldirecteur Marion Boshuizen blikt vooruit op festival Via Musica, dat vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus 2020 op talrijke locaties in heel Flevoland plaatsvindt. Onder meer Karin Strobos, Tobias Borsboom en het het Aventure Ensemble maken hun opwachting in kleinschalige concerten. De optredens met grotere bezettingen, van onder meer het organiserende Apollo Ensemble, zijn uitgesteld naar eind 2020 en begin 2021. “Inspiratie voor ons programma hebben we gevonden in Goethe. Onder meer zijn poëzie, door vele componisten op muziek gezet, speelt dit jaar een belangrijke rol in de programmering.” Radiomaker Sander Zwiep zal de concerten presenteren en toelichten. Alle optredens worden, tegen betaling, ook online via een livestream aangeboden.

Mezzosopraan Karin Strobos bezingt vrouwen als Gretchen en Mignon, die een belangrijke rol speelden in de theatervoorstellingen van Goethe. Pianist Tobias Borsboom, hij noemt zichzelf een aspirant Goethe-liefhebber, brengt in zijn soloprogramma onder meer Gretchen am Spinnrade van Schubert/Liszt en de Mephisto Waltz van Liszt, werken die zijn geschreven op teksten van de Duitse filosoof. Daarnaast speelt hij ook andere stukken die nauw verwant zijn aan de thema’s en het gedachtegoed van Goethe en die een licht werpen op het belang en de invloed van diens werk ook na zijn dood. “Ik kijk er met name naar uit om De Tovenaarsleerling te mogen spelen, een ballade van Goethe op muziek gezet door de Franse componist Paul Dukas. Walt Disney op zijn beurt gebruikte dit werk weer in de klassieker Fantasia. Als je net als ik die film als kind vaak hebt gezien, ontkom je bij dit werk van Dukas niet aan de beelden van Mickey Mouse in gevecht met de wandelende bezems. Disney volgt hier overigens bijna letterlijk de teksten van Goethe, die daarmee mijn leven al binnenkwam nog voor ik er erg in had. De stijl van Goethe is buitengewoon fantasievol en virtuoos. Met veel ‘special effects’, zouden we tegenwoordig zeggen. Die stijl hoor je overduidelijk terug in de stukken die ik ga spelen.”

Rondreisconcerten
De zaterdag staat traditiegetrouw in het teken van de rondreisconcerten. De reis kan per fiets of auto worden gemaakt. In De Hoeksteen in Emmeloord spelen violist David Rabinovich en klavecinist/organist Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble een Bach-programma vol contrapunten. Goethe was groot liefhebber van deze muziek. In een oude fruitschuur in Kraggenburg speelt het Aventure Ensemble middeleeuwse werken rondom het oude volksverhaal van Reynaert de Vos, waarvan ook Goethe, zij het enkele eeuwen later, een bewerking schreef: Reinecke Fuchs. In de voormalige kerk van Ens neemt het Dianthus strijktrio het publiek mee naar de tijd van de Eerste en de Tweede Weense School met onder meer werk van Beethoven en in Marknesse brengt Capella Sancta Maria een programma met onder meer Italiaanse kerkmuziek uit de zestiende eeuw. Goethe maakte een jarenlange reis door Italië en heeft daar uitvoerig verslag van gedaan. Hij klaagde over de opera maar de oude kerkmuziek van onder meer De Morales vond hij geweldig.

Anderhalf
Hoewel er geen grenzen meer worden gesteld aan het aantal musici en aan de hoeveelheid publiek, geldt de anderhalvemeter-regel nog steeds. Voor de concerten is derhalve een beperkt aantal tickets beschikbaar. De kaarten dienen van tevoren te worden aangeschaft en concertbezoekers worden gecheckt bij binnenkomst.

Informatie
Festival Via Musica
Vr 7 en za 8 augustus 2020
Tickets & Info: www.festivalviamusica.nl

< Terug naar het overzicht