Festival Via Musica haalt Parijs naar Nederland

08 August 2019 — 11 August 2019

Hannes Minnaar afbeelding rechtenvrij fotograaf Simon van Boxtel I2

Festival Via Musica, dat van donderdag 8 t/m zondag 11 augustus op talrijke locaties in Flevoland wordt gehouden, heeft als thema Bienvenue à Paris. “Welkom in Parijs, door de eeuwen heen het culturele centrum van de wereld”, zegt festivaldirecteur Marion Boshuizen. “Parijs brengt een spannende mengelmoes van devotie, profaniteit, grandeur en gastvrijheid. Het is een stad waar experimenten plaatsvinden, waar kunstenaars elkaars werk bejubelen én afkraken.” Het festival, dat tot vorig jaar als Travelling in Baroque door het leven ging, omvat vier eeuwen klassieke muziek en trekt jaarlijks een paar duizend bezoekers naar Nederlands jongste provincie. Via Musica omvat naast concerten ook film en poëzie.

De vrijdag wordt een dagje Montmartre, maar dan in theater Agora in Lelystad. In de Parijse wijk Montmartre woonden en werkten kunstenaars en musici als Debussy, Ravel, Satie en Milhaud. In en rond het Lelystadse theater wordt een Franse markt gehouden en ook een place du tertre mag niet ontbreken, inclusief portretschilders, wijn, kaas en croissants. In de kleine zaal worden de concerten en voorstellingen gegeven.

Hannes Minnaar
Meesterpianist Hannes Minnaar, opgegroeid in Emmeloord, opent de markt. “Ik ben dol op Franse muziek. De serene poëzie van Fauré, de mystieke vroomheid en virtuositeit van César Franck en de perfectie én breekbaarheid van Ravel. Typisch Frans vind ik het kleurende gebruik van de harmonieën, die zorgen voor een herkenbaar Frans ‘parfum’. Van Ravel speel ik Le Tombeau de Couperin. Dit werk grijpt terug op de Franse Barok. Ravel schreef het tijdens de Eerste Wereldoorlog als hommage aan gesneuvelde vrienden. Van Franck, een import-Fransman met wat meer Duitse invloeden, speel ik Prélude, Aria et Final, zijn laatste pianowerk. Het slot van de aria is van een onaardse, adembenemende schoonheid. De allereerste keer dat ik het hoorde wist ik dat ik het ooit zelf zou uitvoeren. Het is me een raadsel waarom dit werk zo weinig wordt gespeeld, ook de andere delen zijn prachtig en zoals altijd bij Franck grijpt alles in elkaar waardoor er een fascinerende en hechte structuur ontstaat.”

Optimisten
Het Dudok Kwartet verzorgt een optreden samen met fluitist Harrie Starreveld, klarinettist Daniel Broncano en harpiste Ernestine Stoop. Op het programma staat muziek van Debussy, Ravel en Messiaen. “Franse muziek kenmerkt zich door het optimistische karakter”, zegt Judith van Driel, violiste van het Dudok Kwartet. “Hoe slecht het ook gaat met een Fransman: morgen is er weer een nieuwe dag en dan zal het vast weer beter gaan. Die volksaard hoor je terug in de muziek.”

Tour de Noordoostpolder
De zaterdag staat in het teken van de Tour de Noordoostpolder, een serie rondreisconcerten. De reis kan per fiets, auto of festivalbus worden gemaakt. Op podia in Emmeloord, Nagele, Tollebeek in Schokland spelen onder meer fluitiste Marieke Schneemann en pianist Vital Stahievitch, sopraan Maria del Mar Humanes en pianist Maxim Shamo en de blazers van het Apollo Ensemble. Onderweg waant het publiek zich op het Franse platteland. De muziekliefhebbers worden ontvangen met zelfgebakken brood, fruit, wijn en taart.Op zondag brengt sopraan en verteller Charlotte Houberg samen met de jonge Indonesische pianist Felix Justin een poëtisch programma rondom Pelleas et Melissande van Fauré.

Het organiserende Apollo Ensemble opent het festival in Goede Rede in Almere-Haven met een Frans barokprogramma. Na de pauze zingen de sopranen Johannette Zomer en Elisabeth Hetherington Leçons e ténèbres van François Couperin. Duo Oltheten-Gomide speelt op vrijdag live muziek bij de Charlie Chaplin-comedyfilm The Immigrant: op de lessenaar staat Le Boeuf Sur le Toit van Darius Milhaud.

Informatie
Festival Via Musica | Bienvenue à Paris
Do 8 t/m zo 11 augustus 2019
Concerten door heel Flevoland
Tickets & Info: www.festivalviamusica.nl

< Terug naar het overzicht