Festival Klaterklanken al vijf jaar lang groot in kleine concerten op prachtige plekjes

17 July 2022 — 04 September 2022

Klaterklanken 2021 Lidy Blijdorp afbeelding rechtenvrij fotograaf Bram de Jong

Festival Klaterklanken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. De vijfde editie omvat vier eendaagse buitenfestivals: 17 juli op Buitenplaats Elswout in Overveen, 23 juli op Kasteel Weldam in Markelo, 24 juli op Landgoed de Haere in Olst en 4 september rond Kasteel Rosendael in het Gelderse Rozendaal. “De natuur geeft ruimte om te spelen én ruimte om te luisteren”, zegt artistiek leider Idske Bakker. “Er zijn geen podia, er is geen afstand. De concerten zijn kort, kleinschalig, zeer divers en vinden plaats op prachtige plekjes. Vijftien procent van ons publiek heeft nooit eerder een klassiek concert bezocht maar we trekken ook kenners die met het programma in de hand op specifieke namen afkomen."

De concertwandelingen vormen het kloppend hart van Klaterklanken. Tussen de veldbloemen in het gras, onder de takken van een oude eik, nabij een klaterende beekje of in de tuin van een sprookjesachtig landhuis krijgt het publiek in vijf korte concerten van tien minuten een breed scala aan muziekstijlen voorgeschoteld. Het ADAM Quartet speelt delen uit strijkkwartetten van Janáček, Schubert en Dvorák. Klarinettist Jelmer de Moed en sopraan Elisabeth Hetherington timmeren als solist stevig aan de weg en zijn tijdens Klaterklanken voor het eerst samen te horen. Ze laten zich in hun gechoreografeerde performance inspireren door de kleuren en geluiden van het bos met muziek van onder meer Vaughan Williams en de Nederlands Amarante Nat. Zangeres Anna Serierse en contrabassist Cas Jiskoot behoren tot de voorhoede van een nieuwe generatie Nederlands jazzmuzikanten. Ze improviseren er lustig op los en brengen ook bewerkingen van jazzstandards waarin de natuur wordt bezongen. De luidruchtige mannen van Slagwerk Den Haag maken dankbaar gebruik van de op de landgoederen aanwezige (natuurlijke) materialen en de vijf jonge en energieke Spaanse rietblazers van het Dianto Reed Quintet, vorig jaar veroverden zij de eerste prijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours, spelen een Spaans-georiënteerd programma. De concertwandelingen gaan groepsgewijs en er loopt een gids mee. Tijdens de familiewandelingen, een ingekorte variant op de concertwandelingen, gaat er een acteur mee als gids. Deze wandelingen zijn bij uitstek geschikt voor kinderen.

Miniatuurtjes
Ook zijn er optredens van het MAAT Saxophone Quartet (winnaar Dutch Classical Talent Award 2022) en speelt Greener Grass een speciaal voor Klaterklanken gemaakte voorstelling waarin de drie zangeressen flirten met folk, jazz en indiepop. Voor kinderen vanaf vijf jaar spelen het Epos Ensemble en verteller Benjamin Murck De Wraak van Lorre, een knotsgekke voorstelling over een papagaai die een geweldige operazanger blijkt te zijn. Voor de allerjongste kids brengen danseres Maaike van de Westeringh en accordeonist Jonathan De Neck de speelse, poëtische en beeldende voorstelling Zucht. Zeer verrassend zijn de Miniatuurtjes, speciaal voor Klaterklanken gecreëerd door conservatoriumstudenten. Wat hoor ik daar in het struikgewas? Wat klinkt daar achter die bomen? Ze kunnen overal opduiken om korte pop-up concertjes te geven.

Finale
Volgens traditie sluiten musici en publiek samen het festival af met de Klaterklanken Symfonie, die voor deze editie is geschreven door componist Oene van Geel. In een korte workshop wordt het publiek voorafgaand klaargestoomd. Slagwerk Den Haag trapt af, de overige ensembles en het publiek haken aan en het modulair opgebouwde stuk mondt uit in een overweldigende, inderdaad, Klaterklanken Symfonie.

Een aantal concerten is, op vertoon van een festivalbandje van een van de betaalde onderdelen, gratis toegankelijk. Kijk voor de volledige programmering op de website.

Festival Klaterklanken 2022
Zo 17 juli Overveen (NH) Buitenplaats Elswout
Za 23 juli Markelo (OV) Kasteel Weldam
Zo 24 juli Olst (OV) Landgoed de Haere
Zo 4 sept Rozendaal (GD) Kasteel Rosendael
Tickets & Info: www.klaterklanken.nl

< Terug naar het overzicht