Festival Classique trapt af met Aida aan Zee

13 June 2019 — 23 June 2019

Aida aan zee

Festival Classique opent donderdagavond 13 juni 2019 op het Zuiderstrand van Scheveningen met de nieuwe strandopera Aida aan Zee. Het festival brengt voor deze voorstelling, die drie maal wordt uitgevoerd, meer dan 350 musici en dansers op de been. De dertiende editie van Festival Classique omvat van 13 t/m 23 juni tientallen voorstellingen en concerten in onder meer het Kurhaus, op het strand, in de haven, op de boulevard en in het reuzenrad. De kaartverkoop gaat van start op dinsdag 9 april.

“Na het ongekende succes van de Carmina Burana vorig jaar, kon een vervolg niet uitblijven”, zegt de nieuwe festivaldirecteur Neeltje Leemans. “Deze zomer vormen de zee en het Zuiderstrand het decor voor de strandopera Aida aan Zee. Arrangeur Marijn van Prooijen en regisseur David Prins bewerkten Aida tot deze semi-concertante en geheel nieuwe voorstelling. Hoofdrollen worden vertolkt door onder meer sopraan Kelly God, mezzosopraan Lien Haegeman en tenor Marcel Reijans. Speciaal voor deze gelegenheid is een 300-koppig community-koor opgericht, dat samen met de zangers van Theaterkoor Dario Fo de koorpartijen voor zijn rekening zal nemen. De zangers worden begeleid door een twaalfkoppig orkest, bestaande uit een mix van een klassiek ensemble en een popband. Choreografieën van Junadry Leocaria en Shailesh Bahoran en talrijke figuranten ondersteunen het verhaal. De voorstellingen zullen door 3.500 man publiek worden bezocht. Aida aan Zee is een initiatief van Festival Classique, in coproductie met Korzo en in samenwerking met Muziektheater Hollands Diep, Kwekers in de Kunst en het Zuiderstrandtheater.

Karima el Fillali en het Residentie Orkest
De Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima el Fillali en het Residentie Orkest brengen 1001-Nacht, een programma in het teken van Sheherazade van de Russische componist Rimski-Korsakov. Het werk is gebaseerd op verhalen uit het boek Vertellingen van 1001-Nacht. Het Residentie Orkest speelt alle vier de delen uit dit symfonisch gedicht. Tussen de delen door zingt Karima el Fillali nieuwe liederen in de klassieke Arabische traditie, begeleid door het orkest. Haar liederen zijn steeds een inleiding op de werken die volgen. Dankzij adembenemende video mapping-projecties op de wanden van de Kurzaal in het Kurhaus ontvouwt de muziek zich als een droom aan het publiek.

Afstuderen in het Kurhaus
Een tweetal studenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag gaat afstuderen tijdens Festival Classique. Beniamino Paganini studeert klavecimbel en directie, hij neemt voor zijn examen in de sjieke Cor Ruyszaal van het Kurhaus een orkest en koor mee. Violiste Laura Lunansky gaat haar afstudeerconcert geven in de imposante en roemruchte Kurzaal, waar ooit namen als violist Yehudi Menuhin, Vladimir Horowitz en Igor Stravinsky hun opwachting maakten. “Voor mij werkt dat vooral inspirerend”, zegt Laura Lunansky. “Natuurlijk is het ook spannend om zo’n persoonlijk moment met een groot publiek te delen. Aan de andere kant: op het podium voel ik me altijd als een kind in een speelgoedwinkel. Ik benader ook dit optreden als een écht concert.”

Peter R. de Wolf
Peter R. de Wolf is een nieuw satirisch muziektheaterconcert (16+) met acteur Frans van Deursen en een ensemble van het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Stef Collignon. Aanvankelijk lijken we getuige te zijn van de zoveelste uitvoering van Peter en de Wolf van Prokofjev, maar Van Deursen kruipt in de huid van ’s lands bekendste misdaadverslaggever en die zet het verhaal rigoureus naar zijn hand. Alle losse eindjes en vragen uit het originele verhaal dienen te worden opgelost, de onderste steen moet boven. Een klassiek staaltje misdaadjournalistiek met naast Peter R. de Wolf ook een hoofdrol voor onder meer De Vogel, een bikkelharde drugshandelaar én knuffelcrimineel.

Gratis voorstellingen
Festival Classique programmeert elk jaar ook gratis toegankelijke voorstellingen. Zo brengt NeoFanfare 9x13 het fonkelnieuwe Les Fauves in première, een muziektheatervoorstelling zonder woorden die zich afspeelt in een denkbeeldige hotellobby. Voor Neo-Fanfare 9x13, dat hedendaagse muziek combineert met fanfare, is dit de aftrap van een boordevol festivalseizoen. Daarnaast worden er in tal van strandtenten gratis Sunset-concerten gegeven en ook de afstudeerconcerten zijn vrij toegankelijk.

Festival Classique
Do 13 t/m zo 23 juni 2019
Tickets & Info www.festivalclassique.nl

< Terug naar het overzicht