Festival Birds of Paradise kent geen grenzen

16 March 2023 — 19 March 2023

Logo Birds of Paradise

Van 16 t/m 19 maart 2023 vindt in TivoliVredenburg in Utrecht en in De Singel in Antwerpen de tweede editie plaats van het jaarlijkse festival Birds of Paradise. Vijf gerenommeerde multidisciplinaire artiesten programmeren elk een hele avond en krijgen daarbij carte blanche. Indiepop, elektronische en hedendaags klassieke muziek smelten samen. Componisten, singer-songwriters, klassieke musici en elektronische artiesten overschrijden grenzen en tonen vergezichten die niet eerder op de Nederlandse en Vlaamse bühnes te zien waren. Componist Bryce Dessner, bij het grote publiek vooral bekend als gitarist van The National, nodigde onder meer pianoduo Katia and Marielle Labeque en trombonist Jörgen van Rijen uit. De Amerikaanse elektronica-pionier Jlin kiest voor het Ragazze Quartet en Third Coast Percussion uit Chicago. Singer-songwriter Luwten treedt op met het Belgische Baroque Orchestration X en de Amerikaanse band Son Lux slaat de handen ineen met Holland Andrews. Benjamin Abel Meirhaeghe en Valgeir Sigurdsson bieden in hun songcyclus ruimte voor contemplatie. Birds of Paradise, dat vele (wereld)premières omvat, is een initiatief van stichting Birds of Paradise in samenwerking met TivoliVredenburg, De Singel en B-Classic. Festivaldirecteur is Frank Veenstra.

Bryce Dessner
De carrière als klassiek componist van Bryce Dessner ontwikkelt zich in razendsnel tempo. Het klassieke pad bracht hem samen met iconen als Steve Reich, Philip Glass en Nico Muhly maar ook met popfenomenen als Bon Iver en Paul Simon. Tijdens Birds of Paradise verenigt hij drie van zijn soloconcerten met de wereldpremière van Complete Mountain Almanac.. Jörgen van Rijen brengt de Nederlandse première van het Trombone Concerto en het vermaarde pianoduo Katia and Marielle Labeque speelt zijn Concerto for two pianos. Dessner zelf vertolkt, begeleid door het Vlaamse Casco Phil, samen met gitarist David Chalmin de hoofdrol in het dubbelgitaarconcert St. Carolyn by the Sea. Zijn avond wordt besloten met een suite uit de Complete Mountain Almanak: een nieuwe liedcyclus over klimaatverandering, hoop en wedergeboorte van de Noorse singer-songwriter Rebekka Karijord en dichteres en multimediakunstenaar Jessica Dessner. Rebekka Karijord en Pauline de Lassus nemen de vocale partijen van dit kamerpop-werk voor hun rekening, begeleid door Casco Phil met op gitaar haar broer Bryce Dessner, die ook voor de arrangementen tekende. Het gelijknamige album Mountain Almanac werd 27 januari op cd gereleased en wordt tijdens Birds op Paradise voor de allereerste keer live met orkest uitgevoerd. MOJO schreef: ‘A potent rumination on climate change and personal circumstances... Complete Mountain Almanac move through spectral folk and full-bodied orchestrations involving the Malmö Symphony Orchestra… Delicate yet powerful, and utterly compelling.’

Jlin
De Amerikaanse elektronica-pionier Jlin is al jarenlang actief in de underground-scene en maakt momenteel haar intrede in de ‘kunstwereld’. Zo was haar werk het afgelopen jaar te horen tijdens de Biënnale van Venetië. Haar gecomponeerde ‘klassieke’ werk is onder andere te vinden op het album Perspectives van Third Coast Percussion dat genomineerd is voor een Grammy. Jlin combineert polyritmische gelaagde elektronica met hedendaagse klassieke percussie maar wijkt daarbij nooit ver af van de organische klanken. Het Ragazze Quartet speelt tijdens het festival twee werken van haar. Little Black Book, dat zij oorspronkelijk schreef in opdracht van het Kronos Quartet, is voor de eerste maal in Nederland te horen en Summon voor strijkkwartet en slagwerk is een wereldpremière. Third Coast Percussion speelt aansluitend de zevendelige suite Perspective van het gelijknamige album en brengt daarnaast ook de wereldpremière van het eveneens door Jlin geschreven Soul Food. Jlin zelf is als dj te bewonderen in de grote finale: nog voordat haar nieuwe werk Akoma later dit jaar officieel in première gaat, zijn er tijdens Birds of Paradise al delen uit deze performatieve installatie te horen. Een wereldprimeur dus.

Luwten
Singer-songwriter Luwten vond haar weg naar de grotere podia in Nederland met liedjes op het snijvlak van pop, indie, elektronische muziek en r&b. Haar nieuwste album Draft won een 3voor12 Award voor beste album van het jaar. Tijdens Birds of Paradise speelt zij samen met het Belgische Baroque Orchestration X. Verwacht kamerpop van een elfkoppig (barok)orkest met nieuwe muziek en klassiekers van Luwten in delicate arrangementen. Voorprogramma: Laura Kampman, la love en Bregje Hofstede.

Son Lux
De Amerikaanse band Son Lux combineert elektropop, kamermuziek, postrock, hiphopbeats en een flinke dosis experimentele drive tot een gelaagd avantpopgeluid. Je zou Son Lux ook kunnen zien als een klanklaboratorium waarin muziek tot op de molecuul wordt gedeconstrueerd en vervolgens weer in elkaar wordt gezet met verrassende ritmes, orkestrale arrangementen en eigenzinnige klanken. Son Lux is momenteel genomineerd voor twee Oscars: Best Original Score en Best Song voor de film Everything everywhere all at once. In het voorprogramma treedt op de Amerikaanse zanger, componist, performancekunstenaar, klarinettist en producer Holland Andrews.

The Art of Listening
De Belgische theaterregisseur en wannabe countertenor Benjamin Abel Meirhaeghe en de IJslandse producer en componist Valgeir Sigurdsson (Bedroom Community) verbinden elektronische en eigentijdse klassieke muziek. In een wereld vol turbulentie en (white) noise proberen ze de kunst van het luisteren te herwaarderen en ruimte te creëren voor contemplatie, stilte en wonderlijke nieuwe composities. Deze elementen komen allemaal terug in een zestig minuten durende songcyclus met soundscapes.

Artist Room
Alle paradijsvogels krijgen een eigen online Artist Room, waarin ze alles kunnen delen over zichzelf en over onderwerpen die hen bezighoudt en aan het hart gaat. Hoogstpersoonlijke wunderkammers met exclusieve clips, interviews, podcasts en informatie over de offline contextprogrammering. Bekijk voorbeelden van vorig jaar.

Informatie
Birds of Paradise
do 16 t/m zo 19 maart 2023
TivoliVredenburg - Utrecht | De Singel - Antwerpen

Website
Trailer

< Terug naar het overzicht