Familievoorstelling ‘Als je weet waarom een vis praat’ gaat 22 mei in première

22 May 2022 — 28 August 2022

Foto Perforator Wouter Nooitgedacht

Van 22 mei tot eind augustus toert Als je weet waarom een vis praat door het land. In deze fantasierijke, muzikale familievoorstelling brengt het duo Perforator samen met het Nederlands Jeugd Strijkorkest een ode aan dieren met een lager knuffelgehalte. De première is zondag 22 mei in het Haarlemse Patronaat.

Als je weet waarom een vis praat eert dieren die dreigen uit te sterven, maar onmisbaar zijn in ons ecosysteem. De eigenaardige wezens komen terug in zelfgebouwde instrumenten, gedichten van Joost Oomen en de klanken van het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Je ziet en hoort een elektronisch bewerkt spinnenweb dat bespeeld wordt met strijkstokken, lichtgevende kwallen, een musicerende worm en een addertandvis gemaakt van een gigantische afvalprikker.

Als je weet waarom een vis praat is een vernieuwende, verrassende familievoorstelling die klassieke instrumenten laat swingen en poëzie maakt van technologie. Perforator - een excentriek duo bestaande uit uitvinder Akim Moiseenkov en experimenteel hoboïst Marlies van Gangelen - ontwikkelde speciaal voor deze voorstelling nieuwe elektronische muziekinstrumenten. Voor deze creatie slaat Perforator de handen ineen met componist Tijn Wybenga (Rogier van Otterloo Award 2018). Zing mee met de ringworm en ontdek waarom je beter twee keer nadenkt voordat je een mug doodmept.

ALS JE WEET WAAROM EEN VIS PRAAT
Spelers, artistiek leiders, componisten & instrumentenbouw: Perforator – Akim Moiseenkov & Marlies van Gangelen, componist & arrangeur: Tijn Wybenga, schrijver: Joost Oomen, uitvoerders: Nederlands Jeugd Strijkorkest, regie: Marijn van der Jagt, scenografie: Catharina Scholten, creative technologist: Fedde ten Berge, geluidsontwerp: Ruben Kieftenbelt, lichtontwerp: Misha Pipercic.

SPEELLIJST (voorlopig)
zo 22 mei: Patronaat, Haarlem
do 26 of vr 27 mei: Festival Maaiveld, Apeldoorn
zo 29 mei: Bimhuis, Amsterdam
do 2 jun: Het Park, Hoorn
jul of aug: Bijlmerparktheater, Amsterdam
zo 21 aug: Grachtenfestival, Amsterdam
za 27 en/of zo 28 aug: Noorderzon, Groningen

Fondsen & partners: Fonds 1999, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma Fonds, Stichting Herason

NJSO.nl

< Terug naar het overzicht