Ester, een muzikale ode aan moedige vrouwen door de eeuwen heen

13 October 2021 — 24 October 2021

ester

In de muzikale ode Ester – die van 13 t/m 24 oktober door het land toert – staan historische en moderne moedige vrouwen centraal. Meditatieve klanken van het Nederlands Kamerkoor olv Martina Batič komen samen met soundscapes van turntable artist Shiva Feshareki, spoken word van dichter Lisette Ma Neza en dans van BOSSLADY, gefilmd door visual artist Miriam Kruishoop. Inspiratiebron vormt de Bijbelfiguur Ester, die het Joodse volk redde van genocide.

De voorstelling verkent de verhalen van diverse vrouwen – wat maakten zij mee en wat verbindt hen met elkaar? BOSSLADY (artiestennaam van Niaya Jones) verbeeldt met haar dans hoe het is als jonge zwarte vrouw op te groeien in een van de armste buurten van Los Angeles. Met haar energieke, acrobatische dansvorm krumping laat ze de pijn zien die ze voelde toen haar beste vriend werd doodgeschoten door de politie of het gemis van haar vader die al haar hele leven in de gevangenis zit. In de video van filmmaker en visual artist Miriam Kruishoop wordt deze choreografie in slow-motion afgespeeld, waardoor elke beweging een nog krachtiger lading krijgt.

De dans van BOSSLADY wordt begeleid door het Nederlands Kamerkoor met delen uit the writings van David Lang, een meditatieve compositie die deels is gebaseerd op het Bijbelboek Ester. De Britse-Iraanse dj en turntable artist Shiva Feshareki maakt met hypnotiserende soundscapes de verbinding naar het hier en nu. Dichter Lisette Ma Neza leidt het concert in met haar scherpe pen en zachte stem. Ma Neza verkent in haar werk de grote vragen van haar generatie. Ze was in 2017 niet alleen de eerste vrouw, maar ook de eerste persoon van kleur die zich Belgisch kampioen Slam Poetry mocht noemen.

SPEELLIJST wo 13 okt: Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam*, do 14 okt: De Vereeniging, Nijmegen, vr 15 okt: TivoliVredenburg, Utrecht, wo 20 okt: Muziekcentrum Enschede, vr 22 okt: De Doelen, Rotterdam, zo 24 okt: Amare, Den Haag. *onderdeel Amsterdam Dance Event

Tickets & Info

< Terug naar het overzicht