Epische collagevoorstelling ‘Stop de tijd’ toert vanaf 3 december door het land

03 December 2022 — 14 April 2023

Margriet Sjoerdsma Martin Fondse

Van 3 december 2022 t/m 14 april 2023 toert Stop de tijd door het land. Topmusici Margriet Sjoerdsma en Martin Fondse brengen samen met dichteres Vrouwkje Tuinman een epische collagevoorstelling over de neiging van de mens de wereld en de tijd naar zijn hand te willen zetten. Meestal met het Matangi Quartet, soms met Het Balletorkest. Pure kamermuziek, elektronische melodieën, ontroerende gedichten en licht absurde klanken. De première is zondag 4 december in De Meerse, Hoofddorp.

Het geluk van een lege agenda. Het verlangen om, desnoods ingevroren, eeuwig mee te gaan. Jezelf tot museum maken. De angst voor gemis. Eindeloos wachten in een rij die uitzicht biedt op al die mensen voor wie de tijd juist vliegt. De herinnering die net niet klopt met wat er op de foto staat. Waren de dingen vroeger beter, of moet alles juist nog beginnen? Kan er niet even iemand anders dood zijn dan die ene?

Stop de tijd is een concertante voorstelling met zes (en soms meer) musici en een dichter. De songs bewegen zich van klein en intiem naar groots, orkestraal en episch. Een combinatie van het alledaagse met het onwaarschijnlijke en absurde. Stop de tijd neemt je mee op reis door een beschouwende caleidoscoop aan melodieën, ritmes en geluiden. Er zijn songs gezongen vanuit wanhoop, overgave of juist euforie. De teksten van Vrouwkje Tuinman vormen een brug tussen het persoonlijke en het universele. Zo nu en dan bevriezen deze topmusici de tijd. Ieder einde herbergt een nieuw begin.

Alleskunner Martin Fondse, Componist des Vaderlands, componeert voor uiteenlopende ensembles als het Concertgebouworkest, het Metropole Orkest en Asko|Schönberg. Internationaal maakte hij furore met zijn eigen orkesten en samenwerkingen zoals met de Braziliaanse popster Lenine. Daarnaast is Fondse een veelgevraagd soloartiest op piano en vibrandoneon. Hij heeft een eigen narratieve en humoristische stijl waarmee hij in 2017 de prestigieuze Boy Edgar Prijs won.

Margriet Sjoerdsma veroverde Nederland met A Tribute to Eva Cassidy. Meer dan tachtig keer trad ze op met dit veelgeprezen album, van North Sea Jazz Festival tot een afgeladen Concertgebouw. In 2021 ontving Sjoerdsma een Edison voor haar album Odelion Orchestra – Northern Lights. Eerder won ze de prestigieuze Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret: de Bronzen Leeuw.

Vrouwkje Tuinman schrijft romans, dichtbundels, teksten voor muziektheater en veel meer. Ze won er onder meer de Grote Poëzieprijs mee. In 2022 ontving ze de C.C.S. Croneprijs voor haar hele oeuvre. In juni 2022 verscheen haar novelle Tijdelijk verblijf. In Stop de tijd leest ze nieuw werk voor. Haar openhartige maar ook ironische gedichten worden verklankt door Sjoerdsma, Fondse en het krachtige, inventieve Matangi Quartet of Het Balletorkest. Sierlijke folk, klassieke muziek, jazz en pop komen samen. Letterlijk en figuurlijk tijdloos.

STOP DE TIJD
Margriet Sjoerdsma: zang, composities; Martin Fondse: piano, vibrandoneon, fender rhodes, zang, composities, arrangementen; Vrouwkje Tuinman: teksten, stem, melodica. Met Matangi Quartet of Het Balletorkest.
Xander Straat: regie; Jelle Pijnenborg: geluid; Karen van Gilst (foto Fondse/Sjoerdsma), Milagro Elstak (foto Tuinman).

SPEELLIJST za 3 & zo 4 dec*: De Meerse, Hoofddorp, do 8 dec*: Ogterop, Meppel, vr 9 dec*: De Lieve Vrouw, Amersfoort, wo 14 dec**: Concordia, Enschede, vr 13 jan**: Chassé, Breda, za 14 jan***: Witte Kerk Hemrik, za 21 jan**: Corrosia, Almere, vr 27 jan**: Mimik, Deventer, zo 12 feb**: Dakota, Den Haag, za 18 feb***: Klein Koninkrijk, Olst, zo 19 feb**: Lux, Nijmegen, vr 10 mrt**: Odeon, Zwolle, vr 14 apr**: Cultura, Ede.
* met Het Balletorkest, ** met het Matangi Quartet, *** zonder kwartet of orkest

< Terug naar het overzicht