Dirigent Raphaël Pichon en Pygmalion op zoek naar het genie Johann Sebastian Bach

03 December 2022 — 08 April 2023

Pygmalion afbeelding rechtenvrij fotograaf Fred Mortagne

Waar komt de genialiteit van Johann Sebastian Bach vandaan? Waar liggen zijn wortels? Wie en wat waren zijn voorbeelden? Het Franse ensemble Pygmalion en dirigent Raphaël Pichon doen onderzoek naar de wegen van Bach en brengen dit seizoen in het Muziekgebouw in Amsterdam een drieluik dat de muzikale wereld van de jonge Bach tot leven wekt. Zaterdag 3 december 2022 worden zijn voorvaderen belicht en dinsdag 7 februari 2023 zijn leermeesters. Het concert van zaterdag 8 april 2023 staat in het teken van de bijna 400 kilometer lange voetreis die Bach in 1705 maakte naar Lübeck om daar zijn held te horen spelen: componist en organist Dietrich Buxtehude.

Het eerste concert laat ons kennismaken met de Bach-dynastie: de voorouderlijke componisten van wie Bach de werken kende en die zijn identiteit voor een deel hebben bepaald. “In het volgende concert zoomen we in op de student Bach die nog ‘en construction’ is”, zegt Pichon. “Hij voedt zich met alles wat hij in de bibliotheek van Lüneburg kan vinden, voornamelijk over de Italiaanse barok. We horen hem tot wasdom komen. In deel drie ontmoeten we een Bach die net is teruggekeerd van zijn ontmoeting met Buxtehude. Teruggekomen van die voettocht heeft hij duidelijk een transformatie ondergaan.”

Verbeelding
Voor Pichon was het belangrijk om een balans te vinden tussen een waarheidsgetrouwe, historisch-chronologische vorm en een wat meer dramatische aanpak. “Ik wil een verhaal vertellen waarin de werkelijkheid en de verbeelding samenkomen.” Voor diepgaand bronnenonderzoek heeft hij onder meer kunnen beschikken over het Altbachisches Archiv. “Een ware schat aan partituren, waaruit ik rijkelijk heb kunnen putten.”

Raphaël Pichon en Pygmalion
Dirigent Raphaël Pichon richtte in 2006 Pygmalion op. Het ensemble, bestaande uit een koor en een orkest, verovert de wereld met barokmuziek gespeeld op authentieke instrumenten. Ze spelen regelmatig op de belangrijkste podia van Frankrijk (Philharmonie de Paris, Royal Opera of Versailles, Opéra-Comique, Aix-en-Provence, Beaune, Toulouse) en treden wereldwijd op in steden als Keulen, Frankfurt, Wenen, Amsterdam, Peking, Hong-Kong, Brussel en Barcelona. Voor hun cd’s, die worden uitgebracht bij het gerenommeerde label Harmonia Mundi, kregen ze onder meer een Diapason d'or de l'année, een Victoire de la musique, een Choc de Classica, een Gramophone Award en de Preis der Schallplattenkritik. Voor hun cd met de Matthäus-Passion wonnen zij dit jaar de Edison Klassiek. De Volkskrant kopte: ‘Wie met de Matthäus-Passion nog zo kan verrassen als Raphaël Pichon, behoort tot de groten.’

Meerjarenproject
De wegen van Bach is een driejarenproject dat bestaat uit drie trilogieën. In het eerste drieluik stonden vorig seizoen zijn religieuze meesterwerken centraal. Het laatste drieluik, dat volgend seizoen wordt uitgevoerd, staat vooral in het teken van zijn cantates. In 2024, als alle concerten achter de rug zijn, treedt Pygmalion letterlijk in de voetsporen van de meester en zullen ensemble én dirigent dezelfde voetreis van Arnstadt en Lübeck maken over het oude Romeinse pad dat ook Bach bewandelde.

Informatie
De wegen van Bach | Pygmalion o.l.v. dirigent Raphaël Pichon
-zaterdag 3 december 2022 – De vaders van Bach
-dinsdag 7 februari 2023 – De meesters van Bach
-zaterdag 8 april 2023 – Naar Lübeck

Aanvang concerten 20.15 uur
Muziekgebouw, Grote Zaal, Amsterdam

Tickets & Info
Website Pygmalion

Foto boven: Pygmalion - © Fred Mortagne

< Terug naar het overzicht