De toverkracht van muziektheater

01 December 2023 — 28 December 2023

Campagnebeeld Zauberfloete

Gewapend met een magische fluit wordt een prins er door de Koningin van de Nacht op uitgestuurd om haar dochter te bevrijden uit de handen van de wrede Sarastro. Maar tijdens zijn missie ontdekt de prins dat de wereld anders in elkaar zit dan hem was voorgespiegeld. Wat begon als een reddingsoperatie verandert in een muzikaal louteringsritueel van jonge mensen die zich klaarmaken om het stokje over te nemen van de oude garde. Die Zauberflöte is een opera met veel lagen: komisch en diepzinnig, humanistisch en feeëriek, complex en toegankelijk.

A4-tjes veranderen voor je ogen in vogels, een stel lege flessen wordt een klokkenspel en een bewegend platform is op het ene moment een berg, dan weer een gevangenis en even later plotseling een vergadertafel. Door met elementaire middelen de fantasie van de toeschouwers te prikkelen, toont McBurney de toverkracht van het theater. De muzikale leiding is in handen van de veelzijdige dirigent Riccardo Minasi, die bij DNO eerder Händels Rodelinda en Mozarts Le nozze di Figaro met groot succes dirigeerde.

De cast
De Nederlandse bariton Thomas Oliemans schittert opnieuw in de rol van de even komische als ontwapenende Papageno. Hij deelt het podium met sopraan Ying Fang (Pamina), die met rollen in Le nozze di Figaro en Der Freischütz uitgroeide tot een publiekslieveling bij DNO. De jonge, opkomende tenor Mingjie Lei neemt de uitdagende rol van prins Tamino voor zijn rekening, terwijl de gevierde bas Christof Fischesser de rol van zonnepriester Sarastro vertolkt.

Informatie
Data: 1-28 december 2023
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal
Duur: 3:15, incl. 1 pauze
Tickets: Vanaf € 30,00
Voor meer informatie of het bestellen van kaarten, zie Operaballet.nl

Voorstellingsinformatie
Singspiel in twee bedrijven

Libretto Emanuel Schikaneder

Muzikale leiding Riccardo Minasi
Regie Simon McBurney
Decor Michael Levine
Kostuums Nicky Gillibrand
Licht Jean Kalman
Video Finn Ross
Geluid Gareth Fry
Dramaturgie Simon McBurney, Klaus Bertisch

Sarastro Christof Fischesser
Tamino Mingjie Lei
Der Sprecher Frederik Bergman
Königin der Nacht Rainelle Krause
Pamina Ying Fang
Papageno Thomas Oliemans
Monostatos Lucas van Lierop

Koor van De Nationale Opera
Instudering Edward Ananian-Cooper

Nederlands Kamerorkest

Coproductie met English National Opera (Londen) en Festival d’Aix-en-Provence

< Terug naar het overzicht