De Nationale Opera brengt Kaija Saariaho's Innocence

11 November 2023 — 03 December 2023

Campagnebeeld Lohengrin Marta Syrko

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in meerdere van de muziekdrama’s van Richard Wagner gesteld, maar ze kregen zelden zo schrijnend gestalte als in Lohengrin.


Elsa bevindt zich in het middelpunt van een politiek conflict en wordt beschuldigd van de moord op haar broer, de troonopvolger. In wanhoop roept ze een ridder aan die in haar dromen aan haar verschenen is. Plots manifesteert haar droombeeld zich en schiet haar te hulp. De liefde tussen de twee bloeit op, maar de vreemdeling stelt een bijzondere voorwaarde: Elsa mag niet vragen wat zijn naam is. Kan de mens zo’n groot mysterie verdragen?

Lorenzo Viotti's Wagnerdebuut
Na zijn interpretatie van Richard Strauss’ laat-romantische Der Rosenkavalier reist chef-dirigent Lorenzo Viotti verder terug in de tijd, naar dé Duits-romantische opera bij uitstek. Een spannende mijlpaal, want niet eerder dirigeerde Viotti een Wagneropera, met zijn langgerekte melodieën, onheilszwangere motieven en groots drama. Bovendien biedt Lohengrin de bevlogen maestro de kans om na Turandot opnieuw intensief samen te werken met het Koor van De Nationale Opera.

Psychologisch diepgravende regie
De regie is in handen van Christof Loy, die met zijn psychologisch diepgravende en sterk muzikale regiestijl al meermaals een diepe indruk maakte – recentelijk nog met zijn producties van Wagners Tannhäuser (2019) en Humperdincks Königskinder (2022).

Tenor Daniel Behle , die onlangs zijn DNO-debuut maakte als Der Königssohn in Königskinder, neemt de titelrol voor zijn rekening. Sopraan Malin Byström, die eerder haar vertolkingen van Salome en Tosca deelde met het Amsterdamse publiek, kruipt in de huid van Elsa. Wagnerzangers Thomas Johannes Mayer (eerder Wotan in Der Ring des Nibelungen) en Martina Serafin (eerder Brünnhilde in Die Walküre) keren voor Lohengrin terug naar DNO als het duistere echtpaar Friedrich von Telramund en Ortrud.

Nieuwe productie
Acht voorstellingen van Lohengrin in Nationale Opera & Ballet
za 11 (première), di 14, vr 17, ma 20, do 23, zo 26*, do 30 november en zo 3 december*, 18:30 uur (* 13:30 uur)

Muzikale leiding Lorenzo Viotti
Regie Christof Loy
Decor Philipp Fürhofer
Kostuums Barbara Drosihn
Licht Cor van den Brink
Video Ruth Stofer
Choreografie Klevis Elmazaj
Dramaturgie Niels Nuijten

Heinrich der Vogler Anthony Robin Schneider
Lohengrin Daniel Behle
Elsa von Brabant Malin Byström
Friedrich von Telramund Thomas Johannes Mayer
Ortrud Martina Serafin
Der Heerrufer des Königs Björn Bürger

Koor van De Nationale Opera
Instudering Edward Ananian-Cooper

Nederlands Philharmonisch Orkest

Foto boven: Campagnebeeld Lohengrin © Marta Syrko

< Terug naar het overzicht