Concertzomer 2017 NOK

28 August 2017 — 24 September 2017

nok logo

De Concertzomer in de Nijmeegse Sint Stevenskerk telt twaalf concerten. Dit jaar zijn er vijf concerten waarin iets wordt gevierd of herdacht. Jan Welmers, oud-organist van de Stevenskerk en componist, krijgt voor zijn 80ste verjaardag een muzikaal cadeau van Jan Hage. Kees van Houten is op tournee vanwege zijn 60-jarig jubileum als concertorganist. Willem Tanke en Berry van Berkum geven een eerbetoon aan Olivier Messiaen, die 25 jaar geleden is overleden en Joost Langeveld herdenkt met de film Pantserkruiser Potemkin dat 100 jaar geleden de Russische revolutie plaatsvond. U hoort veel vernieuwende concerteconcerten en er is veel aandacht voor de Franse fine fleur. Uiteraard zijn er ook twee exclusieve Bach-concerten.


Informatie
29 augustus 20:30 uur - Berry van Berkum

 

Messiaen: La Nativité du Seigneur
Als eerbetoon aan Messiaen speelt Berry van Berkum de beroemde cyclus van negen meditaties over het kerstfeest. De meditaties zijn geschreven in Grenoble, waar het berglandschap de componist zeker beïnvloed heeft. De delen zijn kleurrijk als gebrandschilderde ramen van een middeleeuwse kathedraal. In de cyclus horen we de belangrijkste vernieuwingen van Messiaens componeren van de jaren dertig. Deze betreffen naast melodie-opbouw en harmonie, vooral het gebied van klankkleur en ritme.

==================================

5 september 20:30 uur - Joost Langeveld

Improvisaties bij Pantserkruiser Potemkin
Joost Langeveld koos dit jaar voor zijn filmconcert de film Pantserkruiser Potemkin (1925). Deze Russische film wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. De zogenoemde trappenscène in deze film is misschien wel de beroemdste scène uit de hele filmgeschiedenis, gemonteerd met een techniek die filmers nog steeds beïnvloedt. Pantserkruiser Potemkin is gebaseerd op een historische gebeurtenis: de opstand van Russisch marinepersoneel in 1905, die een soort voorspel vormde voor de grote bolsjewistische revolutie van 1917, precies honderd jaar geleden.

==================================

De Tovenaarsleerling
24 september - familieconcert - 15:00 uur - gratis toegang
Frank Groothof & Kirstin Gramlich

‘O, dus we gaan iets improviseren?
Ja.
Nou, begin dan maar.
Nee, jij moet beginnen.
Wat moet ik dan spelen?
Sla maar een toon aan.
Ja, maar welke toon dan?
Weet ik veel, je lievelingstoon.
Maar ze zijn me allemaal even lief.
Nou, dan sla je ze toch allemaal aan…‘

En zo, met een enorme herrie, begint: DE TOVENAARSLEERLING
De kasteelheer gaat op jacht. Dat is altijd een feestelijke gebeurtenis. Maar deze keer gaat het mis. Als hij zijn paard bestijgt, schiet het hem in de rug. Ineens is zijn normale gang verstoord: hij voelt zich oud. Hij kijkt om zich heen en ziet ineens ook dat zijn kasteel oud is. De kasteelheer begint te piekeren. Het kasteel moet gerepareerd worden…..Maar hoe? Al zijn geldkoffers zijn leeg… De kasteelheer zoekt naarstig naar een oplossing om aan geld te komen. Werken kan hij niet en wil hij niet… Hij denkt ineens aan de tovenaar die aan de andere kant van de berg in het woeste woud woont. Hij kan vast helpen. Iemand moet naar hem toe! De kasteelheer stuurt zijn zoon. Hij moet bij de tovenaar maar eens de kunst van het goud maken leren….

Frank Groothof heeft deze voorstelling gemaakt om kinderen in contact te brengen met de ‘keizer‘ van alle instrumenten: het orgel. Dit instrument is bij veel kinderen onbekend omdat het orgel zich in een kerk bevindt.

==================================

8 juli | 12 augustus 10:00 uur

Bezichtigingen Königorgel
Onder deskundige leiding ziet u het orgel van dichtbij en krijgt u een uitgebreide demonstratie van de werking van het instrument. U ziet de speeltafel, krijgt uitleg over het gebruik van registers bij het spelen van orgelmuziek en ziet de opstelling van de duizenden orgelpijpen, waar de muziek daadwerkelijk uit komt. De deelname is gratis. Reserveren via info@nijmeegseorgelkring.nl

==================================

2 september

Orgelexcursie Groningen, Martinikerk en Petruskerk
De provincie Groningen is beroemd om de vele grote historische orgels in soms heel kleine dorpen. Veelal authentieke orgels van hoogstaande kwaliteit en met een prachtige klank. Tijdens de excursie bezoekt u eerst de Petruskerk in Zuidbroek waar een Schnitger-Freytagorgel staat. Na de lunch in Groningen volgt een demonstratie van de orgels in de Groninger Martinikerk. De organisten Joost Langeveld en Berry van Berkum verzorgen de demonstraties. Meer informatie over vertrektijd en prijs deelname volgt op de website www.nijmeegseorgelkring.nl. Aanmelden kan via de website of met een aanmeldingsformulier dat u bij de concertkassa kunt verkrijgen.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor de dinsdagavondconcerten bedraagt € 10,- of € 45,- voor vijf concerten.

Donateur - iets voor u?
Het voortbestaan van onze orgelconcerten en het blijvend laten klinken van de vier orgels is alleen mogelijk met de steun van betrokken liefhebbers van onze orgels en concerten. U kunt de Nijmeegse Orgelkring als donateur steunen met een bedrag vanaf € 25 per jaar. Raadpleeg onze website voor de mogelijkheden: nijmeegseorgelkring.nl. U kunt uw donateursbijdrage overmaken op NL89 RABO 0310782961 t.n.v. Nijmegen Orgelstad.

Informatie
Wilt u op de hoogte blijven van concerten van de Nijmeegse Orgelkring? Stuur een e-mail naar info@nijmeegseorgelkring.nl. Op de website nijmeegseorgelkring.nl vindt u meer informatie over concerten en overige activiteiten.

< Terug naar het overzicht