Concertzomer 2017 NOK

20 June 2017 — 24 September 2017

nok logo

De Concertzomer in de Nijmeegse Sint Stevenskerk telt twaalf concerten. Dit jaar zijn er vijf concerten waarin iets wordt gevierd of herdacht. Jan Welmers, oud-organist van de Stevenskerk en componist, krijgt voor zijn 80ste verjaardag een muzikaal cadeau van Jan Hage. Kees van Houten is op tournee vanwege zijn 60-jarig jubileum als concertorganist. Willem Tanke en Berry van Berkum geven een eerbetoon aan Olivier Messiaen, die 25 jaar geleden is overleden en Joost Langeveld herdenkt met de film Pantserkruiser Potemkin dat 100 jaar geleden de Russische revolutie plaatsvond. U hoort veel vernieuwende concerteconcerten en er is veel aandacht voor de Franse fine fleur. Uiteraard zijn er ook twee exclusieve Bach-concerten.

20 juni 19:45-20:15 - Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig

Invitation to Tango
Als aftrap van de zomerconcertserie en om in de stemming te komen voor het eerste concert speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bekende tangomuziek op het carillon van de Stevenskerk.

20 juni 20:30 uur
Berry van Berkum (orgel)
Gerard van Duinen (bandoneon)
m.m.v. Cecilia van Berkum (viool)
Marcel Snijders (contrabas)
en dansschool El Corte

Orgel danst de tango: Van Bach tot Piazolla met tangosalon na afloop

Orgel en tango liggen dichter bij elkaar dan gedacht. Tussen het instrument en de expressieve dans zitten maar twee schakels. De bandoneon werd midden 19e eeuw in kerken een goedkoop alternatief voor het orgel. Daarna belandde de bandoneon in de arme achterbuurten van Buenos Aires. Daar werd het al snel het kenmerkende instrument van de tango.
Klassieke orgelmuziek en tango liggen ook dichter bij elkaar dan gedacht. Bach verwerkte in zijn composities veel dansvormen. Bovendien bevat zowel de muziek van Bach als de tango veel dramatiek. Is de link tussen Bach en tango nog indirect, de klassieke orgelcomponist Guy Bovet bracht de tango letterlijk in de kerkmuziek. Naast Bach en de tango’s van Bovet, maken solowerken op bandoneon en een ensemble dat dansmuziek van tangocomponist Piazolla speelt, het concert compleet.

====================================

27 juni 20:30 uur
Kees van Houten (orgel) & Marjon Strijk (zang)

Leipziger Choräle instrumentaal en vocaal

Kees van Houten is met sopraan Marjon Strijk op tournee door Nederland vanwege zijn 60-jarig jubileum als concertorganist. Zij brengen een selectie van de Leipziger Choräle, instrumentaal en vocaal. Van Houten is een veelzijdig Bachspecialist: hij is schrijver van een serie muziekpsychologische beschouwingen over onder meer de belangrijkste koraalbewerkingen van Bach en nam als concertorganist deze koraalbewerkingen op cd op. Het repertoire van Marjon Strijk omvat vele stijlperioden. Van Schütz naar Bach, via Haydn naar Schubert tot hedendaagse muziek van Andriessen en popsongs. Maar haar liefde voor Bach is groot.

====================================

4 juli 20:30 uur - Willem Tanke

Messiaen interactief
Willem Tanke presenteert Livre du Saint Sacrament, het laatste en meest complexe orgelwerk van Messiaen. Hij doet dit op een wijze die het werk ook interessant maakt voor liefhebbers van jazz, pop en wereldmuziek. Tanke brengt coupures aan in de partituur en voegt improvisatorische tussenspelen toe. Al voor de uitvoering betrekt hij het publiek in het wordingsproces. Hij deelt zijn gedachten en uitwerking op zijn blog Some Thoughts about Playing the Organ (willemtanke.blogspot.nl) en Facebook (Willem Tanke). Het publiek kan online reageren en daarmee Tanke’s bewerking van Livre du Saint Sacrament beïnvloeden.

===================================

11 juli 20:30 uur - Dirk Luijmes

Orgel in de belle époque
In het laat 19e-eeuwse Parijs vieren kunstenaars hun hoogtijdagen. Ook organisten kunnen in deze Franse bloeiperiode hun hart ophalen. In virtuoze toccata’s, dromerige adagio’s en verrassende karakterstukken klinkt het orgel als een compleet symfonieorkest.

Dirk Luijmes kiest een aantal populaire werken uit dit kleurrijke repertoire en neemt ook zijn ‘orgue expressif’ mee: een Mustel-harmonium uit 1878. Met de melancholische en bijzondere sonoriteit van dit instrument, waant u zich helemaal in het Parijs van weleer. U hoort werken van onder meer Franck, Saint-Saëns, Guilmant en Vierne.

===================================

25 juli 20:30 uur - Erwin Wiersinga

Frankrijk inspireert
We bevinden ons nog steeds in Frankrijk. Maar dan een aantal jaren later. Orgelmuziek viert er nog steeds hoogtij. De componisten van de 19e eeuw inspireren de volgende generatie, waarvan velen ook tot de internationale top behoren. Het concert begint met César Franck, de 19e-eeuwse pionier van de symfonische orgelmuziek en eindigt met Louis Vierne, die de beroemde Franse stijl in zijn symfonieën heeft geperfectioneerd. Daartussen zijn de vernieuwers van de volgende generatie(s) te horen.

===================================

1 augustus 20:30 uur - Dorien Schouten

Jong internationaal talent speelt oud Bach
Voor het tweede Bach-concert is Dorien Schouten uitgenodigd. Schouten is een veelbelovend jong talent met een internationale carrière. Zij studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Berlijn, onder meer bij Leo van Doeselaar. Amper twee jaar na haar afstuderen, kreeg ze een uitnodiging van de Nederlandse Bachvereniging om voor de website allofbach.com orgelwerken van Bach op te nemen. Vanavond speelt zij o.a. de Passacaglia en de partita O Gott du frommer Gott.

===================================

8 augustus 20:30 uur - Geerten Liefting

Internationaal improvisatietalent
Geerten Liefting heeft het Orgelimprovisatieconcours Haarlem 2016 gewonnen. De jury was unaniem. Liefting geeft improvisatie een prominente plek in zijn concert. Wie Liefting zegt, zegt improvisatie: al zijn werk ademt improvisatie. Literatuurspel is bij hem eveneens in zeer goede handen. U hoort onder meer de derde sonate van Mendelssohn en de Prelude en Fuga over BACH van Liszt.

===================================

15 augustus 20:30 uur - Jan Hage

Muzikaal geschenk aan Jan Welmers
Jan Hage geeft een muzikale hommage aan organist/componist Jan Welmers, ter ere van diens 80ste verjaardag. Hage speelt twee grote composities van Welmers, Von Got will ich nicht lassen en Sequens. Het is niet voor niets dat Hage zijn cadeau in de Stevenskerk aan Welmers geeft. Welmers is oud-organist van de Stevenskerk. Zijn composities zijn bekend om de minimal music-stijl. De mantra-achtige herhalingspatronen met subtiele veranderingen komen in de ruimtelijke akoestiek van de Stevenskerk optimaal tot hun recht. Naast Welmers’ muziek hoort u composities van Bach en Mendelssohn.

==================================

22 augustus 20:30 uur - Jetty Podt

Bach à la Française
Het is van alle tijden dat componisten elkaar inspireren en voortbouwen op elkaars werk. Zo kopieerde Bach ooit het Livre d’ Orgue van Nicolas de Grigny en maakte zich de Franse stijl eigen. Geïnspireerd door deze stijl, componeerde hij vervolgens zelf het Pièce d’Orgue, met een voor Franse organisten zo kenmerkend Grand Plein Jeu in het midden. Bach op zijn beurt inspireerde veel Franse componisten tot op de dag van vandaag. U hoort de mooiste werken van Couperin, Franck en Alain.

==================================

29 augustus 20:30 uur - Berry van Berkum

Messiaen: La Nativité du Seigneur
Als eerbetoon aan Messiaen speelt Berry van Berkum de beroemde cyclus van negen meditaties over het kerstfeest. De meditaties zijn geschreven in Grenoble, waar het berglandschap de componist zeker beïnvloed heeft. De delen zijn kleurrijk als gebrandschilderde ramen van een middeleeuwse kathedraal. In de cyclus horen we de belangrijkste vernieuwingen van Messiaens componeren van de jaren dertig. Deze betreffen naast melodie-opbouw en harmonie, vooral het gebied van klankkleur en ritme.

==================================

5 september 20:30 uur - Joost Langeveld

Improvisaties bij Pantserkruiser Potemkin
Joost Langeveld koos dit jaar voor zijn filmconcert de film Pantserkruiser Potemkin (1925). Deze Russische film wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. De zogenoemde trappenscène in deze film is misschien wel de beroemdste scène uit de hele filmgeschiedenis, gemonteerd met een techniek die filmers nog steeds beïnvloedt. Pantserkruiser Potemkin is gebaseerd op een historische gebeurtenis: de opstand van Russisch marinepersoneel in 1905, die een soort voorspel vormde voor de grote bolsjewistische revolutie van 1917, precies honderd jaar geleden.

==================================

De Tovenaarsleerling
24 september - familieconcert - 15:00 uur - gratis toegang
Frank Groothof & Kirstin Gramlich

‘O, dus we gaan iets improviseren?
Ja.
Nou, begin dan maar.
Nee, jij moet beginnen.
Wat moet ik dan spelen?
Sla maar een toon aan.
Ja, maar welke toon dan?
Weet ik veel, je lievelingstoon.
Maar ze zijn me allemaal even lief.
Nou, dan sla je ze toch allemaal aan…‘

En zo, met een enorme herrie, begint: DE TOVENAARSLEERLING
De kasteelheer gaat op jacht. Dat is altijd een feestelijke gebeurtenis. Maar deze keer gaat het mis. Als hij zijn paard bestijgt, schiet het hem in de rug. Ineens is zijn normale gang verstoord: hij voelt zich oud. Hij kijkt om zich heen en ziet ineens ook dat zijn kasteel oud is. De kasteelheer begint te piekeren. Het kasteel moet gerepareerd worden…..Maar hoe? Al zijn geldkoffers zijn leeg… De kasteelheer zoekt naarstig naar een oplossing om aan geld te komen. Werken kan hij niet en wil hij niet… Hij denkt ineens aan de tovenaar die aan de andere kant van de berg in het woeste woud woont. Hij kan vast helpen. Iemand moet naar hem toe! De kasteelheer stuurt zijn zoon. Hij moet bij de tovenaar maar eens de kunst van het goud maken leren….

Frank Groothof heeft deze voorstelling gemaakt om kinderen in contact te brengen met de ‘keizer‘ van alle instrumenten: het orgel. Dit instrument is bij veel kinderen onbekend omdat het orgel zich in een kerk bevindt.

==================================

8 juli | 12 augustus 10:00 uur

Bezichtigingen Königorgel
Onder deskundige leiding ziet u het orgel van dichtbij en krijgt u een uitgebreide demonstratie van de werking van het instrument. U ziet de speeltafel, krijgt uitleg over het gebruik van registers bij het spelen van orgelmuziek en ziet de opstelling van de duizenden orgelpijpen, waar de muziek daadwerkelijk uit komt. De deelname is gratis. Reserveren via info@nijmeegseorgelkring.nl

==================================

2 september

Orgelexcursie Groningen, Martinikerk en Petruskerk
De provincie Groningen is beroemd om de vele grote historische orgels in soms heel kleine dorpen. Veelal authentieke orgels van hoogstaande kwaliteit en met een prachtige klank. Tijdens de excursie bezoekt u eerst de Petruskerk in Zuidbroek waar een Schnitger-Freytagorgel staat. Na de lunch in Groningen volgt een demonstratie van de orgels in de Groninger Martinikerk. De organisten Joost Langeveld en Berry van Berkum verzorgen de demonstraties. Meer informatie over vertrektijd en prijs deelname volgt op de website www.nijmeegseorgelkring.nl. Aanmelden kan via de website of met een aanmeldingsformulier dat u bij de concertkassa kunt verkrijgen.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor de dinsdagavondconcerten bedraagt € 10,- of € 45,- voor vijf concerten.

Donateur - iets voor u?
Het voortbestaan van onze orgelconcerten en het blijvend laten klinken van de vier orgels is alleen mogelijk met de steun van betrokken liefhebbers van onze orgels en concerten. U kunt de Nijmeegse Orgelkring als donateur steunen met een bedrag vanaf € 25 per jaar. Raadpleeg onze website voor de mogelijkheden: nijmeegseorgelkring.nl. U kunt uw donateursbijdrage overmaken op NL89 RABO 0310782961 t.n.v. Nijmegen Orgelstad.

Informatie
Wilt u op de hoogte blijven van concerten van de Nijmeegse Orgelkring? Stuur een e-mail naar info@nijmeegseorgelkring.nl. Op de website nijmeegseorgelkring.nl vindt u meer informatie over concerten en overige activiteiten.

< Terug naar het overzicht