Ciconia Consort Kaukasische Klanken

08 October 2021 — 31 October 2021

ciconia

Vanaf vrijdag 8 oktober a.s. presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren de concertserie Kaukasische Klanken. Samen met soliste Isabelle van Keulen neemt Ciconia het publiek mee op een muzikaal antropologische reis door de Kaukasus. Kaukasische Klanken is een afwisselend programma vol Nederlandse premières, en wordt gespeeld in Zutphen (8 oktober), Den Haag (9 oktober), Delden (10 oktober) en Amsterdam (31 oktober).

Ciconia Consort start het nieuwe concertseizoen samen met Isabelle van Keulen met muziek uit de Kaukasische landen Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Het bergachtige gebied in EurAzië ligt op een kruispunt van culturen. Millennia lang probeerden grootmachten als het Perzische Rijk, de Grieken, de Turken en de Soviet-Unie de Kaukasus in hun invloedssfeer te krijgen. Dit resulteert in een buitengewoon rijke en afwisselende Kaukasische muziekcultuur. Het concertprogramma Kaukasische Klanken bevat zowel folklore als meditatieve mystiek, en bovendien ook muziekwerken die niet eerder in Nederland te horen waren. De oosters-Arabische Mugham Poéme van Amirov, de lyrische en poëtische filmmuziek Shushanic van Mirzoyan, en The Lost Balloon van de nog levende Armeniër Hayrapetyan, vol spookachtige cluster-harmonieën en ijle melodische lijnen, maken allen hun debuut in Nederland. Tsintsadze transformeert de volksmuziek van het Georgische platteland naar de kunstmuziek in zijn werk Miniatures on Georgian Folk Themes. Ciconia sluit het programma af met Amirov’s Russisch georiënteerde strijkerssymfonie met Perzische invloeden, gewijd aan de grote 12e-eeuwse Perzische dichter Nizami. Stersoliste Isabelle van Keulen zal haar veelzijdige muzikale kwaliteiten laten horen in de virtuoze Mugham Poéme en het meditatieve mystieke Vientulais Engelis van Vasks.

Dick van Gasteren vertelt, in het ‘jaar van Nizami’, alles over de cultuur-historische context, de Iraans- Arabisch-Turkse folkloristische muziekvorm Mugham en het literaire levenswerk van Nizami.

Programma

Edward Mirzoyan (1921-2012) – Shushanic
Fikret Amirov (1922-1984) – Mugham Poéme voor viool en strijkorkest
Eduard Hayrapetyan (geb. 1949) – The Lost Balloon for string orchestra
Sulkhan Tsintsadze (1925-1992) – Miniatures on Georgian Folk Themes
Pēteris Vasks (geb. 1946) – Vientulais Engelis, Meditation voor viool en strijkorkest
Fikret Amirov (1922-1984) – Symfonie ‘Ter herinnering aan de dichter Nizami’


Vr 8 okt 20.00 – Buitensociëteit Theater Hanzehof, Zutphen
Kaarten: www.hanzehof.nl / 0575 512 013

Za 9 okt 20.15 – Nieuwe Kerk, Den Haag
Kaarten: www.amare.nl / 070 88 00 333
Extra: diner/concert arrangement: Vooraf dineren in Pavlov voor €24 p.p.

Zo 10 okt 16.00 – Oude Blasiuskerk, Delden
Kaarten: www.deldenklassiek.nl

Zo 31 okt 14.15 – Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Kaarten: www.concertgebouw.nl / 020 671 83 45

< Terug naar het overzicht