Celil Refik Kaya speelt in serie Meesters op de Gitaar in het Concertgebouw

11 February 2023 — 11 February 2023

Celil Refik Kaya afbeelding rechtenvrij fotograaf Orhan Cem Cetin

‘Eenvoudigweg perfect’, schreef American Record Guide over zijn debuutalbum. Zonder opsmuk laat de jonge gitarist van Turkse komaf Celil Refik Kaya het ware karakter van de muziek volledig tot zijn recht komen. Bij het gerenommeerde label Naxos bracht hij vijf cd’s uit, met daarop muziek van Agustín Barrios, Joaquin Rodrigo, Jorge Morel en Carlo Domeniconi. Ook nam hij enkele eigen composities op, behalve gitarist is Celil Refik Kaya namelijk ook een succesvol componist. Naast solowerken voor gitaar, viool en piano schrijft hij ook kamermuziek en orkestwerken, die werden uitgevoerd in de Verenigde Staten, Zuid-Korea en in Sydney's Opera House in Australië. Zaterdagavond 11 februari 2023 is hij te gast in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

Celil Refik Kaya werd geboren in Istanbul in een familie van beeldend kunstenaars en musici. Als zoon van de bekende rebab-speler Mehmet Refik Kaya krijgt hij muziek met de paplepel ingegoten. Als hij op negentienjarige leeftijd zijn Bachelor Degree of Music aan het conservatorium in Istanbul met de hoogste onderscheiding afsluit, krijgt hij een beurs van de overheid om zijn studie in het buitenland voort te zetten. Aanvankelijk wil Kaya naar Duitsland maar als hij de Amerikaanse Grammy-winnares Sharon Isbin leert kennen, veranderen zijn plannen. Hij gaat naar de Verenigde Staten en haalt daar zijn Master Degree of Music aan de Mannes School of Music in New York, waar hij studeerde bij Michael Newman. Hij volgt privélessen bij Sharon Isbin.

Kijk en luister

Afscheid Esther Steenbergen
Dit is het laatste concert dat wordt georganiseerd door gitarist Esther Steenbergen. Samen met de Amsterdamse gitaarbouwer Otto Vowinkel produceerde zij 25 jaar lang de internationale serie Meesters op de Gitaar, die onder haar leiding een begrip is geworden onder klassiek gitaristen wereldwijd en in Nederland een trouw en enthousiast publiek heeft verworven. “Ik ga me onder meer toeleggen op het adviseren van musici die een internationale carrière ambiëren en ik ga ook zelf weer meer optreden.” Vanaf volgend seizoen tekent het Concertgebouw voor de programmering van de serie concerten, die onder dezelfde naam zal blijven bestaan.

Celil Refik Kaya
Zaterdag 11 februari 2023 | 20.15 uur
Kleine Zaal van Het Concertgebouw, Amsterdam
Tickets & Info: www.meestersopdegitaar.nl en www.concertgebouw.nl
https://meestersopdegitaar.nl/
https://www.concertgebouw.nl/

Foto boven: Celil Refik Kaya - © Orhan Cem Çetin

< Terug naar het overzicht