BarokOpera Amsterdam verlangt naar De Vuurtorenwachter

28 November 2021 — 22 April 2022

De Vuurtorenwachter BarokOpera Amsterdam fotograaf Lennart Monaster

We zijn dolende schepen op een woest kolkende zee. Alle schroeven onder ons roestvaste bestaan zijn losgedraaid. Krampachtig houden we ons vast aan de reling van oude waarden, schoorvoetend ontdekken we een nieuwe wereld. Niemand die de koers bepaalt. De natuur beslist. Het lot beslist. Wanhopig zijn we op zoek naar één persoon: de vuurtorenwachter. Rots in de branding. De eenzame man op zijn post, die iedere avond het licht van zijn toren ontsteekt, een baken voor dolende schepen. Zondag 28 november 2021 vindt in de Koninklijke Schouwburg Den Haag de première plaatst van De Vuurtorenwachter, een nieuwe voorstelling van BarokOpera Amsterdam. Aansluitend volgen er uitvoeringen in Amsterdam, Zwolle, Hengelo, Kampen en Heerlen. Markant: alle communicatie op het podium verloopt via gebarentaal.
Bas-bariton Vitali Rozynko zingt de rol van de vuurtorenwachter, sopraan Elvire Beekhuizen vertolkt zijn vrouw én de stem van de zeemeermin. Ze bezingen hun bestaan, de liefde, het lot en de berusting. De zeven instrumentalisten, zittend op een rots aan de voet van de vuurtoren, spelen een vijftiental aria’s en duetten uit het rijke barokrepertoire met zowel ‘grote hits’ als onbekende juwelen van Händel, Purcell en Monteverdi. De choreografieën van danseres en acrobate Francesca Orso geven toegang tot de werkelijkheid van de dove zeemeermin. Op Keltische klanken, die opvallend veel overeenkomsten vertonen met de barokmuziek.

My dearest, my fairest
We zien en horen het verhaal van de eenzame vuurtorenwachter, dromend van een imaginary friend. De geest van zijn vrouw is bij hem en roept Cupid voor hem op. Een storm steekt op. Een zeemeermin spoelt aan. Ze leert lopen en probeert zich aan te passen aan het leven en de routines van de vuurtorenwachter. Samen zingen ze het liefdesduet My dearest, my fairest. Al gauw verlangt de zeemeermin terug naar de zee, haar zee. Uiteindelijk accepteert de vuurtorenwachter het onoverkomelijke gemis en brengt hij haar terug naar het water…

Gebarentaal
Gedwongen door de anderhalvemetermaatregel, die tijdens de repetitieperiode van kracht was, en geïnspireerd door de dove zeemeermin besloot regisseur Vincent van den Elshout om alle communicatie tussen de personages te laten verlopen via gebarentaal. Mirjam Stolk, tolk Nederlandse gebarentaal, en Iris Wijnen, zelf doof én docente gebarentaal, hebben de zangers, de danseres/acrobate en de musici begeleid bij het aanleren van de officiële gebarentaal. Dat maakt De Vuurtorenwachter bij uitstek geschikt voor doven en slechthorenden. Frédérique Chauvet: “De gebarentaal maakt De Vuurtorenwachter tot één van de meest expressieve en esthetische voorstellingen die we ooit speelden”.

De Vuurtorenwachter | BarokOpera Amsterdam | Speellijst 2021/2022
Zo 28 nov 16.00 uur Koninklijke Schouwburg Den Haag (première)
Ma 29 nov 20.15 uur De Kleine Komedie Amsterdam
Za 4 dec 19.30 uur Schouwburg Odeon, Zwolle
Do 9 dec 20.30 uur Schouwburg Hengelo
Wo 20 apr 20.15 uur Stadsgehoorzaal Kampen
Vr 22 apr 20.30 uur Theater Heerlen (Parkstad Limburg Theaters)

Tickets & Info: www.barokopera.nl

< Terug naar het overzicht