Apollo Ensemble brengt een omstreden Brockes-Passion

21 March 2019 — 21 March 2019

Apollo Ensemble plus zangers afbeelding rechtenvrij fotograaf Anne Meyer

Apollo Ensemble brengt een omstreden Brockes-Passion

“Componist Telemann tartte alle regels”

7/2/2019 | Als Barthold Heinrich Brockes (1680-1747) nu had geleefd, dan had hij waarschijnlijk de Nobelprijs voor Literatuur ontvangen. De succesvolle dichter uit Hamburg schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Bach leunde erop bij het componeren van zijn Johannes-Passion en ook veel van zijn tijdgenoten hebben dit libretto als basis gebruikt. Het Apollo Ensemble brengt een drietal van deze passies. Vorig jaar was dat de uitvoering van Händel, dit jaar toert het ensemble vanaf donderdag 21 maart samen met een achttal solisten door Nederland met de Brockes-Passion van Georg Philipp Telemann. Volgend jaar staat de Johannes-Passion van Bach op het programma.

“De Brockes-Passion van Telemann is veel extraverter dan de uitvoering van Händel”, zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble. “Telemann heeft er een echt barokwerk van gemaakt met veel verschillende instrumenten. Als strijkers koos hij niet alleen voor de viool, altviool, cello en contrabas maar ook voor de viola d’amore. Bij de blazers zette hij naast de hobo en de fagot ook de blokfluit, de traverso en zelfs koperblazers in. Telemann was fantasierijk en hield van experimenteren en contrasten. Hij buitte alle emoties in de tekst maximaal uit en tartte daarmee alle geldende regels van de religieuze machthebbers. Passies hoorden sober, Telemann was vooral uitbundig.”

Uitsmijters
Meerdere malen werden er uitvoeringen door de kerk verboden. Dan huurde Telemann zelf een kerkgebouw om, buiten de officiële diensten om, toch zijn Brockes-Passion te laten uitvoeren. Het publiek stroomde massaal toe en er werden zelfs uitsmijters ingezet om de mensen te weren die zonder kaartje naar binnen probeerden te komen.

Brockes
De teksten van Brockes zijn vanuit de mens geschreven en verre van liturgisch. Ze spreken rechtstreeks tot het hart. Het volk omarmde zijn woorden, de kerk had aanzienlijk meer moeite met zijn dramatische en opera-achtige vertolking van het lijdensverhaal. Lees meer in de Brockes-wegwijzer: www.apollo-ensemble.nl/brockeswijzer.

Over het Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan bracht het Apollo Ensemble onlangs de cd Het Hoofd van Haydn uit. Het album verscheen in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die voor deze gelegenheid opnieuw werd uitgegeven. In juni maakt het ensemble zijn opwachting op de Händel-Festspiele in het Duitse Halle.

Kijk en luister naar de trailer: www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=htWkT7xlN7w

Brockes-Passion van Georg Philipp Telemann | Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich, Renate Arends en Elvire Beekhuizen - sopraan, Franske van der Wiel en Nicola Wemyss - alt, Falco van Loon en Pablo Gregorian - tenor, Michiel Meijer en Andrew Hopper - bas

DO 21 MAART 2019                          19:00 UUR           EMMELOORD                     DE HOEKSTEEN
VR 22 MAART 2019                           19:30 UUR           LEEUWARDEN                   DOOPSGEZINDE KERK
ZA 23 MAART 2019                           19:30 UUR           EDE                                  EDESCHE CONCERTZAAL
ZO 24 MAART 2019                           14:00 UUR           MIDDELBURG                    ZEEUWSE CONCERTZAAL           
VR 29 MAART 2019                           19:30 UUR           ALMERE-HAVEN               GOEDE REDE
ZA 30 MAART 2019                           19:30 UUR           ALPHEN A/D RIJN             OUDSHOORNSE KERK
ZO 31 MAART 2019                           14:00 UUR           NIJKERK                              SINT CATHARINAKERK

Tickets & Info: www.apollo-ensemble.nl

< Terug naar het overzicht