Apollo Ensemble brengt Brockes-passie van Reinhard Keiser

17 March 2023 — 26 March 2023

Apollo Ensemble afbeelding rechtenvrij fotograaf Anne Meyer

Operacomponist smult van theatrale teksten

14/12/2022 | Barthold Heinrich Brockes, dichter uit Hamburg, schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Veel componisten gebruikten het als basis voor hun passieconcerten. Het Apollo Ensemble gaat, samen met een achttal vocalisten, vanaf vrijdag 17 maart 2023 op tournee door Nederland met de Brockes-Passie van de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser (1674-1739). De afgelopen jaren stonden de Brockes-passies van Händel en Telemann en de Johannes-passie van Bach (sterk beïnvloed door Brockes) op het programma. Uitvoeringen van de Brockes-passies door het Apollo Ensemble zijn de afgelopen jaren in ruim dertig landen in Europa, Noord-Amerika en Azië op televisie uitgezonden.

“De teksten van Brockes zijn vanuit de mens geschreven en verre van liturgisch. Ze spreken rechtstreeks tot het hart en vormen zelfs een rollercoaster van emoties. Het volk omarmde zijn woorden, de kerk had aanzienlijk meer moeite met de dramatische en opera-achtige vertolking van het lijdensverhaal”, zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble.

De in Hamburg woonachtige Keiser was de allereerste die het libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. Hij bracht het op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden. Zijn passie is aanzienlijk korter dan die van Telemann en Händel. Keiser neemt enigszins afstand van de contrapunt-stijl die zo kenmerkend is voor de werken van Bach. Hij kiest voor een lichtere en elegantere stijl waarmee hij zijn tijd ver vooruit is. Reinhard Keiser schreef 116 opera’s en werd in zijn tijd beschouwd als een van de belangrijkste operacomponisten van Duitsland.

Over het Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot de eerste helft van de twintigste eeuw en doet dat op historische instrumenten. Het ensemble speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Ook maakten zij hun opwachting tijdens Festival Oude Muziek Utrecht. In 2019 trad het ensemble op tijdens de Händel-Festspiele in het Duitse Halle. Het Apollo Ensemble heeft meer dan twintig cd’s uitgebracht, waaronder symfonieën van Haydn, de Brandenburgse concerten, suites en vioolsonates van Bach, kamermuziek van Telemann en Joodse barokmuziek en symfonieën van Mozart en Haydn. Artistiek leider van het Apollo Ensemble is violist David Rabinovich. www.apollo-ensemble.nl

Brockes & Bach Festival

In het voorjaar van 2024 organiseert het Apollo Ensemble een Brockes & Bach Festival. Verspreid over vier weekenden worden dan de Brockes-Passies van Händel, Telemann en Keiser en de Johannes-Passie van Bach uitgevoerd.

Lees meer in de Brockes-wegwijzer: www.apollo-ensemble.nl/brockeswijzer

Brockes-passie van Reinhard Keiser

Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich, Renate Arends en Elvire Beekhuizen - sopraan, Eske Tibben en Lisa Defeyter - alt, Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian - tenor, Michiel Meijer en Robbert Muuse - bas

VR 17 MAART 2023      20:00 UUR                   ALMERE-HAVEN           GOEDE REDE
ZA 18 MAART 2023      15:00 UUR                   AMSTERDAM                 WAALSE KERK
ZO 19 MAART 2023      15:00 UUR                   LELYSTAD                     AGORA THEATER
VR 24 MAART 2023      20:00 UUR                   ALPHEN A/D RIJN        OUDSHOORNSE KERK
ZA 25 MAART 2023      20:00 UUR                   EDE                                 EDESCHE CONCERTZAAL
ZO 26 MAART 2023      15:00 UUR                   BLOKZIJL                       GROTE KERK

Tickets & Info


 

< Terug naar het overzicht