Apokalypsis van James Woo d in première in Muziekgebouw Amsterdam

28 September 2023 — 28 September 2023

Blindman2

Collegium Vocale Gent, zeven saxofonisten van het Belgische collectief BL!NDMAN [sax} en organist Darius Battiwalla brengen donderdagavond 28 september 2023 in het Muziekgebouw in Amsterdam de Nederlandse première van Apokalypsis van James Wood. De wereldpremière vindt twee dagen eerder plaats in Gent. De Britse componist, dirigent en slagwerker trekt in dit grootschalige oratorium, zijn magnum opus, een parallel tussen de aaneenschakeling van rampen in onze huidige tijd en profetieën uit het Bijbelboek Openbaring van Johannes. Apokalypsis is geschreven in opdracht van het Muziekgebouw met steun van Ammodo. Een openbare repetitie in de middag geeft het publiek de mogelijkheid getuige te zijn van het wordingsproces van deze nieuwe compositie. Het concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Klassiek.

Apokalypsis ontleent zijn teksten aan het Bijbelboek, waarin Johannes een visioen beschrijft waar zeven engelen bij het spelen op een bazuin ieder een specifieke catastrofe voorspellen. Daartegenover plaatst Wood hedendaagse poëzie, blogs, verhalen uit de krant en politieke toespraken. James Wood: “De gelijkenis tussen wat Johannes schetst en de gebeurtenissen in onze wereld is frappant. Apokalypsis, dat een politieke strekking heeft, is een lappendeken van kleuren en ideeën. Het werk bestaat uit 39 delen en is verdeeld in zeven secties. Iedere sectie gaat over een catastrofe die Johannes beschrijft. Ik gaf ze de titels Fire, Eruption, Poison, Eclipse, Heat, Jihad en Deception.”

Ruimtelijk
De zeven visioenen worden verkondigd door de zeven saxofonisten van ensemble BL!NDMAN [sax], die saxofoons in alle soorten en maten zullen bespelen, van sopraan tot contrabassaxofoon. Het publiek wordt omringd door de saxofoons die elkaar over en weer muzikale boodschappen sturen. Luidsprekers rond het publiek verspreiden de gezongen teksten van het koor op het podium. Wood: “Op deze manier naar muziek luisteren is een compleet andere ervaring dan wanneer het geluid alleen van het podium komt. Je begeeft je in het stuk, je bent onderdeel van het werk op het moment van uitvoering. Ik vind dat oneindig boeiend.”

Informatie
Apokalypsis van James Wood | Collegium Vocale Gent, BL!NDMAN [sax], Darius Battiwalla orgel en James Wood - dirigent

Concert
Do 28 september 2023, aanvang 20.15 uur
Muziekgebouw, Grote Zaal, Amsterdam
Voorafgaand om 19.15 uur verzorgt Frederike Berntsen op Foyerdeck 1 een inleiding.

Openbare repetitie
Do 28 september 2023, aanvang 16.00 uur
Muziekgebouw, Grote Zaal, Amsterdam
Aansluitend een nagesprek in de Grote Zaal: Frederike Berntsen gaat in gesprek met componist James Wood en Erich Sleichim van BL!NDMAN [sax]

Tickets & Info
Ga naar www.muziekgebouw.nl/apokalypsis voor meer informatie over het concert, de openbare repetitie en om kaarten te bestellen.

Foto boven: Blindman / Eric Sleichim - © Guy Kokken

< Terug naar het overzicht