Amerikaans topkoor The Crossing met twee Europese premières op festival The Big Sing

04 July 2023 — 08 July 2023

BigSing23 Granddelavoix 20221122 BFW CENTRAL DSC03699

Het wereldvermaarde kamerkoor The Crossing uit de Verenigde Staten brengt tijdens The Big Sing twee Europese premières. Tijdens het openingsconcert van het festival, op dinsdag 4 juli, zingt het koor in De Schuur in Haarlem de geënsceneerde voorstelling FARMING. Een dag later staat in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam Titration van SharaNova op het programma. Het Belgische ensemble Graindelavoix eert in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem renaissance-componist Josquin des Prez. The Real Group uit Zweden, misschien wel het populairste a capella-ensemble ter wereld, brengt in PHIL Haarlem een setpop- en jazzbewerkingen van eigen hand. De kaartverkoop voor bovenstaande uitvoeringen start op 10 mei. Eind mei wordt de volledige festivalprogrammering bekendgemaakt. The Big Sing vindt plaats van za 1 t/m zo 9 juli 2023 in Haarlem en Amsterdam.

De groots opgezette scenische voorstelling FARMING van componist Ted Hearne is een hartstochtelijke satire waarin The Crossing worstelt met thema’s als de voedselindustrie en het neokolonialisme. Controversiële aspecten van de hightech- en landbouwsector worden belicht. De teksten van William Penn en Jeff Bezos leggen verbanden met het duistere koloniale verleden van Amerika. FARMING is stuwend, explosief en eclectisch. We horen en zien boosheid en verontwaardiging. De voorstelling wordt uitgevoerd door 24 vocalisten, twee elektrische gitaristen, twee toetsenisten en twee percussionisten. Dinsdag 4 juli in De Schuur in Haarlem. Bekijk de video. Lees meer over FARMING.

Titration
Woensdag 5 juli brengt The Crossing in het Muziekgebouw in Amsterdam het onlangs door hen op cd uitgebrachte Titration. Het is de eerste maal dat dit in Amerika alom geprezen a capella-werk van componiste en popmuzikant Shara Nova in Europa wordt uitgevoerd. Centrale vraag in deze zangcyclus: hoe ga je als mens om met een turbulente wereld die dreigt te ontsporen? Titration onderzoekt onder meer emoties als angst, verdriet, walging en woede en draagt ook suggesties aan hoe hiermee om te gaan. Shara Nova is opgeleid als klassiek componist maar ging na haar studie snel als zangeres de popwereld in. Ze is altijd blijven componeren en schrijft veelal klassieke muziek met rock- en popinvloeden. Titration is haar eerste a capelle-opdracht. Shara Nova en haar projectband My Brightest Diamond zijn grote namen in de wereld van de indiepop. Beluister Titration op Spotify.

The Crossing werkte samen met onder meer de New York Philharmonic, het Philadelphia Orchestra en de Rolling Stones en trad op in zalen als het Lincoln Center, Carnegie Hall en de Walt Disney Hall. Eerder dit jaar won het koor een derde Grammy Award in de categorie Best Choral Performance. Veel van de ruim 150 opdracht gemaakte programma’s en werken behandelen sociale, ecologische en politieke kwesties. Onder leiding van chef-dirigent Donald Nally heeft het koor, dat zich vooral toelegt op actuele muziek, de afgelopen jaren in de Verenigde Staten een legendarische status bereikt. Tijdens hun Europese debuut in 2019, in Haarlem en op uitnodiging van dit festival, tekende het koor voor drie uitverkochte voorstellingen.

Graindelavoix
Josquin des Prez, misschien wel de grootste renaissance-componist, stierf in 1521. The Big Sing wilde zijn sterfjaar in 2021 groots vieren met zijn sacrale en wereldse muziek, maar door corona is dat uitgesteld. Nu, twee jaar na dato, verheugt The Big Sing zich enorm op de komst van het vermaarde Belgische ensemble Graindelavoix, dat onder leiding van oprichter en dirigent Bjorn Schmelzer debuteert op het festival. Waar anders dan in de kerkelijke grandeur van de Grote of St. Bavo zou hun alom geprezen Josquin, De Ondode rondom de Vlaamse meester plaats kunnen vinden? Het programma omvat melancholische vijf- en zesstemmige chansons van ‘de late Josquin des Prez’. Kijk en luister.

The Real Group
The Real Group uit Zweden behoort tot de beste en meest populaire a capella-ensembles wereldwijd. De groep toert al meer dan dertig jaar en blijft overal ter wereld een breed en groot publiek boeien. Acht jaar geleden waren zij voor het laatst in Nederland te horen. ‘We are our own genre’, is hun lijfspreuk. Tijdens The Big Sing brengen zij op zaterdagavond 8 juli eigen bewerkingen van muziek van onder meer John Lennon / Paul McCartney, Toots Thielemans, Antonio Carlos Jobim, Daft Punk en Gregory Porter. Naast hun optreden geven zij ook workshops en een sing-along en staat er een openbare repetitie op het programma. Kijk en luister.

Informatie
THE BIG SING – KOORBIËNNALE NEXT LEVEL | ZA 1 T/M ZO 9 JULI 2023

The Crossing | FARMING (Ted Hearne - compositie en libretto)
Di 4 juli | 20.00 uur
De Schuur, Haarlem

The Crossing | Titration (Shara Nova – compositie)
Wo 5 juli | 20.15 uur
Muziekgebouw, Amsterdam

Graindelavoix | Josquin, De Ondode
Za 8 juli | 19.00 uur
Grote of St. Bavokerk, Haarlem

The Real Group
Za 8 juli | 20.30 uur
PHIL Haarlem

SIN-EATER | Donderdag 6 juli geeft The Crossing samen met het Ragazze Quartet een openbare repetitie in het Muziekgebouw. Op de lessenaars staat SIN-EATER, een nieuw werk van David T. Little dat in november in Nederland het levenslicht zal zien. Het werk is in opdracht van Productiehuis Muziekgebouw en November Music geschreven.

De volledige programmering van The Big Sing wordt eind mei bekendgemaakt.

Link website

< Terug naar het overzicht