Alena Baeva in Schumanns Vioolconcert, Duncan Ward leidt Brahms

15 October 2021 — 15 October 2021

alena baeva vladimir shirokov 4 1903x660

Alena Baeva is te gast bij de philharmonie zuidnederland in Schumanns Vioolconcert, volgens Yehudi Menuhin de ‘missing link’ tussen Beethoven en Brahms. Duncan Ward leidt daarna Brahms' Derde symfonie.

Alena Baeva in Schumann
Een paar jaar terug studeerde Alena Baeva voor het eerst Schumanns Vioolconcert in. ‘Mijn hart bonkte, en ik kon nauwelijks slapen’, vertelde ze in een interview. Inmiddels bracht ze een album uit met Schumanns meesterwerk, en speelde het op internationale podia. De Russische Baeva werd door New York Classical Review een magnetische aanwezigheid genoemd, vol kracht en vuur. Vandaag is ze te gast bij de philharmonie zuidnederland. Schumanns Vioolconcert vormt volgens Yehudi Menuhin de ‘missing link’ tussen Beethoven en Brahms. Elke noot heeft te maken met alle andere. Bijzonder roerend is het tweede deel, met een beeldschoon thema dat Schumann ook uitwerkte in zijn Geister-variaties. Het zou hem zijn ingefluisterd door de geesten van Mendelssohn en Beethoven.

Brahms Derde symfonie
De jonge Britse dirigent Duncan Ward is sinds enige tijd chef bij de philharmonie zuidnederland. Naast Schumann leidt hij vandaag Brahms' Derde symfonie. Een werk vol samengebalde zeggingskracht. Of, zoals vriendin Clara Schumann zei: ‘alle delen lijken uit één geheel voort te komen, uit één harteklop.’

RESERVEER

< Terug naar het overzicht