Klassieke sopraan Laura Bohn viert honderd jaar Bernstein met swingende big band

25 April 2019 — 25 April 2019

Laura Bohn afbeelding rechtenvrij fotograaf Arielle Doneson

Concerttournee met Millennium Jazz Orchestra. Ter ere van het honderdste geboortejaar van Leonard Bernstein toert sopraan Laura Bohn vanaf zaterdag 29 september 2018 met het Millennium Jazz Orchestra door heel Nederland. Behalve voor de West Side Story verleende de Bernstein Estate (de erven) nooit eerder toestemming om werk van de componist te arrangeren voor big band. We kunnen spreken van een wereldprimeur. Het kleurrijke programma bevat veel bekende melodieën, swing, blues en ballades met een flinke scheut Latin en Broadway. Dirigent Joan Reinders maakte de arrangementen voor deze Bernstein Celebration Tour.

“Leonard Bernstein heeft een eclectische manier van schrijven”, zegt Laura Bohn. “Dat is wat zijn muziek voor mij zo aantrekkelijk maakt. Hij slaat voortdurend bruggen tussen de werelden van klassieke muziek, theater, pop, gospel en jazz. Bernstein heeft gezegd dat alles wat hij schrijft in essentie theatraal is. Hij wilde verhalen vertellen en combineerde prachtige en eenvoudige melodieën met complexe mineurakkoorden. Dat maakt zijn verhalen spannend. Ook zijn lichte werk is vanuit klassieke principes uitgedacht, opgebouwd en genoteerd. Zelfs de jazztiming heeft hij minutieus uitgeschreven.”

Origineel
Natuurlijk wordt ook de originele compositie van Prelude, Fugue and Riffs gespeeld, het enige werk dat Bernstein schreef voor big band. Hij droeg het op aan Benny Goodman. Uit de West Side Story staan hits als America, Somewhere, I feel pretty en Mambo op het programma. Iets minder bekend maar minstens zo mooi is Ain’t got no tears left uit On the Town. Laura Bohn: “Alles klopt in de songs van Bernstein. Elk stuk ademt precies die sfeer die het nodig heeft.”

Stem
“Voor mij is het spannend om als klassiek zangeres met een big band te zingen. Alleen al het gebruik van een microfoon maakt het anders. Je verlies iets van de natuurlijk dynamiek door de versterking. Aan de andere kant wordt het pallet aan klankkleuren in de zachtere passages veel groter.” Dirigent Joan Reinders over Laura Bohn: “Haar slanke en wendbare stem met een niet al te uitbundig vibrato lijkt te zijn geschapen voor dit programma, Laura kan zowel lyrisch als jazzy klinken.”

In de geest van Bernstein is aan deze tournee een educatief programma gekoppeld voor middelbare scholen en amateurmusici. Lees meer op de website.

BERNSTEIN CELEBRATION TOUR
ZA 29 SEPT 2018 Rotterdam De Doelen
ZO 30 SEPT 2018 Assen Podium Zuidhaege
ZO 7 OKT 2018 Arnhem * Musis
DO 11 OKT 2018 Amsterdam Muziekgebouw aan ’t IJ
DO 25 OKT 2018 Kampen Stadsgehoorzaal
DI 13 NOV 2018 Leeuwarden De Harmonie
DI 11 DEC 2018 Heerlen Parkstad Limburg Theaters
ZA 22 DEC 2018 Utrecht TivoliVredenburg
ZA 9 MRT 2019 Gouda * Goudse Schouwburg
DO 25 APR 2019 Tilburg Concertzaal Tilburg
ZA 18 MEI 2019 Laren Singer
*= De sopraanrol in Arnhem en Gouda wordt vertolkt door Claron McFadden.
Tickets & Info: www.millenniumjazzorchestra.nl

< Terug naar het overzicht