Residentie Orkest opent Goebaidoelina Festival; Kian Soltani Artist in Residence

01 March 2019 — 01 March 2019

Kian Soltani

Sofia Goebaidoelina, een icoon van deze tijd, komt een weekend naar Den Haag voor een ode aan haar composities. De opening van het Goebaidoelina Festival, vrijdag 5 oktober in het Zuiderstrandtheater, is voor het Residentie Orkest olv Otto Tausk en de violiste Antje Weithaas. Samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium spelen zij Goebaidoelina’s Offertorium, het vioolconcert waarmee de Russische componiste internationaal doorbrak, en de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj.

Kian Soltani
In het seizoen 2018-2019 is de 25-jarige Kian Soltani Artist in Residence bij het Residentie Orkest. De Oostenrijks-Iraanse cellist geldt als een van de grootste talenten van zijn generatie. Critici noemden hem na zijn optreden op de Cello Biënnale 2016 dé ontdekking van het festival, hij speelde met Daniel Barenboim en Anne-Sophie Mutter op de belangrijkste internationale podia en zijn debuutalbum Home kreeg vijfsterrenrecensies.

Op 19, 20 en 21 oktober soleert Soltani in Den Haag en Amsterdam in Elgars Celloconcert en op 14 december speelt hij met pianist Mario Häring in de Nieuwe Kerk in Den Haag werken van Beethoven, Poulenc, Helbock en Sjostakovitsj. In 2019 soleert hij in het Zuiderstrandtheater op 8 en 10 februari bij Schumann Celloconcert en op 1 maart bij Tsaikovski’s Rococovariaties en Dvoráks Waldesruhe.

Nicholas Collon
Vanaf seizoen 2018-2019 is de jonge Brit Nicholas Collon, die internationaal furore maakte met zijn Aurora Orchestra, de nieuwe chef-dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest. Daarmee voegt hij zich in een rijtje illustere voorgangers, zoals Willem van Otterloo, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi. In de eerste maanden in zijn nieuwe functie dirigeert Collon dinsdag 18 september het Prinsjesdagconcert in het Zuiderstrandtheater en vrijdag 21 september Elgars Enigmavariaties in TivoliVredenburg, Utrecht.

Residentie Orkest
Het Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21ste eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met bijzondere muziek en hen laten genieten, verrassen en inspireren. Het Residentie Orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland, is gevestigd in Den Haag en is ook regelmatig te horen op andere grote podia in binnen- en buitenland.

Residentie Orkest website, Facebook, Twitter, YouTube


< Terug naar het overzicht