Terug naar het overzicht
cover
Chopin, Frédéric Works for piano and orchestra
€ 35,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Chopin, Frédéric

Works for piano and orchestra

8424562211148

Componist Chopin, Frédéric
Titel Works for piano and orchestra
Artiest Goerner, Nelson \ Brüggen, Frans \ Orchestra of the 18th Century \ The Fryderyk Chopin Institute
Artikel nr. 0921114GVD
EAN Code 8424562211148
Aantal CD's 2
Label GLOSSA
Releasedatum 2012-04-16
# Titel & Artiest Tijd
1 Vorspann — (keine Angaben)
2 Große Fantasie über polnische Lieder für Klavier und Orchester A-Dur op. 13 — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
3 Interview mit Nelson Goerner (1. Teil) — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
4 1. Allegro maestoso — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
5 2. Romance: Larghetto — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
6 3. Rondo: Vivace — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
7 Mazurka Nr. 6 a-moll op. 7 Nr. 2 — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
8 Interview mit Kevin Kenner — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
9 Andante — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
10 Polonaise — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
11 Interview mit Marc Destrubé — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
1 1. Maestoso — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
2 2. Larghetto — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
3 3. Allegro vivace — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
4 Mazurka Nr. 21 cis-moll op. 30 Nr. 4 — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
5 Interview mit Janusz Olejniczak — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
6 Krakowiak F-Dur op. 14 (Konzert-Rondo für Klavier und Orchester) — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
7 Interview mit Nelson Goerner (2. Teil) — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
8 Introduction — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
9 Thema und Variation — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
10 Alla polacca — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
11 Nocturne Nr. 13 c-moll op. 48 Nr. 1 — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
12 Interview mit Nelson Goerner (3. Teil) — BRUGGEN/ORCHESTRA OF THE 18TH CENTURY
13 Credits — (keine Angaben)

Ooit gehoord van de altviolist William Watts? Ik niet. Totdat ik de nieuwe Beethoven-cd van Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar in handen kreeg met alle (jeugd)werken die hij voor pianoduo schreef plus, en daar gaat het om, een bewerking die Watts nog tijdens Beethovens leven maakte van de Vierde symfonie. Een enorme verrassing en wel wat anders dan zo’n transcriptie van Liszt, die één pianist met slechts tien vingers opzadelt met versies van Beethovens symfonieën die veel weg hebben van een karikatuur.

door Hans Heg


Over Mr. Watts heb ik in mijn naslagwerken niets kunnen vinden. Maar in kringen van
mensen die graag piano à quatre mains spelen schijnt hij een begrip te zijn. Als orkestlid en secretaris van de in 1813 opgerichte Royal Philharmonic Society zat hij dicht bij de bron. Na de oprichting van dit nog altijd bestaande eerbiedwaardige Londense gezelschap speelde het orkest geregeld werken van Beethoven. Met man en macht probeerde men dan ook om de Weense nieuwlichter naar de Engelse hoofdstad te halen. Tevergeefs. Bewonderaar Watts greep echter meteen in.
Van de Vierde symfonie maakte hij eerst een uittreksel voor septet, dat in al vroeg in Londen verscheen. In 1817 werd de ingenieuze quatremainsversie in Bonn uitgegeven. Beethoven was immers een beroemdheid en al even populair waren de huiskamerversies van zijn symfonieën – in die tijd en tot halverwege de twintigste eeuw een volstrekt legitieme business. Omdat de bij uitgevers beruchte Beethoven zeer tevreden was over de vierhandige versie van zijn Ouverture Coriolan, eveneens van de hand van Watts, zal hij die van de Vierde symfonie zéker hebben gewaardeerd.
Jordans en Van Doeselaar verdedigen hun vondst met hart en ziel. Ze hebben bovendien het voordeel van een prachtige oude vleugel en een ideale opnamelocatie. De Salvatore Lagrassa, uit de collectie van Edwin Beunk, klinkt ideaal in de warme akoestiek van de Doopsgezinde Kerk in Deventer. Ik zeg dit met nadruk omdat het, helaas, ook anders kan. Zie de op zich respectabele Schubertcyclus van de eigenzinnige Belgische fortepianist Jan Vermeulen.
Hij bespeelt een Nannette Streicher uit 1826, een instrument dat bij toeval werd teruggevonden op de zolder van een kasteel in België. De Leuvense opname is echter genadeloos clean. Doodzonde.
Goed geconserveerde oude vleugels uit de Franse hoek duiken op in het immense project waar het Narodowy Instytut Fryderyka Chopina in Warschau zich op heeft gestort. De eerste tien van de in totaal twintig cd’s die in 2010, Chopins tweehonderdste geboortejaar, beschikbaar moeten zijn, zijn nu uit. Zijn complete oeuvre wordt gespeeld op een Pleyel uit 1848 of een Erard uit 1849 (Chopins sterfjaar), die in het bezit zijn van het instituut. Een hele stoet pianisten werkt mee aan deze ‘authentieke’ onderneming. Het Orkest van de Achttiende Eeuw is niet voor niets aangetrokken voor de registraties van alle composities met orkest.
Hoe uiteenlopend de resultaten zijn, illustreren vooral deze twee cd’s. De Vietnamees Dang Thai Son, in 1980 de grote winnaar van het Chopinconcours maar nooit echt doorgebroken, speelt beide pianoconcerten goed maar qua interpretatie niet uitzonderlijk. Bovendien lijkt hij niet veel affiniteit te hebben met de typische klank van een Erard. Wat een verschil met de cd waarop Nelson Goerner samen met Frans Brüggen alle andere werken voor piano en orkest brengt: de Fantasie op Poolse thema’s, Variaties op een aria van Mozart, het Rondo à la Krakowiak en Andante spianato plus Polonaise. Onder de fijnzinnige handen van Goerner klinkt er ineens een andere, sonore Erard. Terwijl het toch om het hetzelfde instrument gaat. Opmerkelijk en meesterlijk. In Parijs is deze uitgave terecht al bekroond met een Diapason d’Or!

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht