Terug naar het overzicht
cover
Mendelssohn Works for Cello and Piano
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Mendelssohn

Works for Cello and Piano

7318599921877

Componist Mendelssohn
Titel Works for Cello and Piano
Artiest Poltera, Christian / Brautigam, Ronald
Artikel nr. 0002187BIS
EAN Code 7318599921877
Aantal CD's 1
Label BIS
Releasedatum 2017-09-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Thema: Andante con moto — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 001:04
2 2. Variation 1 — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 000:29
3 3. Variation 2 — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 000:28
4 4. Variation 3: Più vivace — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 000:29
5 5. Variation 4: Allegro con fuoco — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 000:37
6 6. Variation 5: L'istesso tempo — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 000:41
7 7. Variation 6: L'istesso tempo — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 000:28
8 8. Variation 7: Presto ed agitato — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 001:22
9 9. Variation 8: Tempo primo - Coda: Più animato — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 002:59
10 1. Allegro vivace — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 011:28
11 2. Andante — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 005:02
12 3. Allegro assai — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 006:04
13 Lied ohne Worte D-Dur op. 109 (für Violoncello und Klavier) — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 003:56
14 Assai tranquillo — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 001:57
15 1. Allegro assai vivace — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 007:12
16 2. Allegretto scherzando — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 004:56
17 3. Adagio — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 004:15
18 4. Molto allegro e vivace — CHRISTIAN POLTERA, RONALD BRAUTIGAM 006:52

Zoals onder meer vorig jaar te horen was in het Amsterdamse Concertgebouw, vormen de cellist Christian Poltéra en de pianist Ronald Brautigam een goed op elkaar ingespeeld duo. Zij zijn twee zielen en één gedachte in de werken die Mendelssohn voor deze bezetting heeft gemaakt. Bij hem is de cello geëmancipeerd tot een volwaardige partner van de voorheen nog dominante piano. Poltéra en Brautigam hebben in opperste harmonie passende klankkleuren gevonden om de variaties en sonates overtuigend uit de doeken te doen. De cellist speelt op zijn uitzonderlijk mooie Stradivarius (de ‘Mara’, vroeger in het bezit van Heinrich Schiff), de pianist op een kopie van een Pleyel uit 1830. Als je naar hen luistert, begrijp je dat Schumann ooit Mendelssohn de ‘Mozart van de negentiende eeuw’ heeft genoemd, maar sommigen verwijten hem nog steeds een zekere gemakzucht of sentimentaliteit. Het hangt er maar van af wie de noten tot klinken brengt. De oren worden gestreeld door sprankelende figuraties en zingende melodieën, maar ze staan ook op steeltjes bij hartstochtelijke ontboezemingen en dramatische uitbarstingen. Het is de romantische uiting van een rijke gevoelswereld, met Poltéra en Brautigam als ideale vertolkers.

Eddie Vetter (5-2017)

LABELPORTRET

BIS Records; een groots label
Over de doelen van BIS Records spreekt oprichter Robert von Bahr nog altijd vol trots en passie. En dat is niet zonder reden: het label kan met recht groots genoemd worden.

Dit jaar is goed begonnen voor het Zweedse BIS Records. In januari werd het in 1973 opgerichte label door de jury van de International Classical Music Awards (ICMA) uitgeroepen tot label van het jaar. Daarnaast werden maar liefst twee producties genomineerd voor de BBC Music Magazine Awards, waaronder het album met de Derde, Zesde en Zevende symfonie van Sibelius door het Minnesota Orchestra onder leiding van Osmo Vänskä, een dirigent die door BIS is ontdekt. “We zijn er bijzonder trots op om nieuwe en buitengewoon getalenteerde artiesten te ontdekken en ze te helpen met het bereiken van de positie die ze verdienen,” aldus Von Bahr over dit belangrijke streven. BIS trekt ook gevestigde artiesten aan, zoals violist Vadim Gluzman en het Chiaroscuro Quartet, die dit najaar in Nederland zullen optreden.

BIS valt dan ook niet voor niets in de prijzen. Het label is groots in de beide betekenissen van het woord. Met meer dan 1900 titels is de catalogus op z’n minst indrukwekkend. Elk album dat ooit is gemaakt blijft beschikbaar, niets wordt verwijderd – een unieke kwaliteit voor een groot label. Het repertoire is met de jaren ook omvangrijk geworden: “We zijn omnivoren,” zegt Von Bahr, “maar we hebben een speciale affiniteit met barokmuziek, gespeeld op historische instrumenten, en met hedendaagse muziek.” Zo is een persoonlijke favoriet van Von Bahr het album Nordic Spell, met drie meesterwerken voor dwarsfluit, uitgevoerd door Sharon Bezaly - Bahr gaf zelf de compositieopdrachten en betaalde die uit eigen zak. BIS lanceerde zelfs de internationale carrières van componisten als Schnittke en Allan Pettersson. Het label staat ook bekend om de zogeheten ‘BIS Editions’, zoals de Sibelius Edition met werkelijk alle muziek van Sibelius op maar liefst 68 cd’s. Sinds juli distribueert de productie- en opnamegroep Outhere Music albums van BIS in de Benelux en Frankrijk. “Ik ben altijd een fervent bewonderaar geweest van Outhere en oprichter Charles Adriaenssen, een man die ik enorm respecteer, op professioneel en persoonlijk gebied, met zijn diepgaande begrip van en passie voor muziek,” zegt Von Bahr. “Toen de kans om samen te werken ontstond, was ik erg blij. Ik denk dat dit een significante stap voorwaarts is voor BIS, in het gebied van Outhere.”

Groots presteert BIS ook met waarheidsgetrouw geluid van hoge kwaliteit op Super Audio-cd’s, waar het label als een van de eerste mee ging werken en waarvan het nu ’s werelds grootste producent is. Het is een genot om te luisteren naar opnames die zo transparant zijn dat allerlei details hoorbaar blijven. Dat belooft wat voor de nieuwe cd’s van sopraan Emma Kirkby met muziek van onder anderen Dowland, en van Christian Poltéra en Ronald Brautigam met werken voor cello en piano van Mendelssohn.

Voor de toekomst spreekt Von Bahr de wens uit om met BIS de grootse doelen te kunnen blijven vervullen. Het antwoord hierop kan alleen maar zijn, zoals de naam al zegt: bis, bis!

www.bis.se

Simone Leuven (5-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht