Terug naar het overzicht
cover
Schubert, Franz Wandererfantasie, Liszttranscripties e.a.; Chamayou, Bertrand
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Schubert, Franz

Wandererfantasie, Liszttranscripties e.a.; Chamayou, Bertrand

0825646370788

Componist Schubert, Franz
Titel Wandererfantasie, Liszttranscripties e.a.; Chamayou, Bertrand
Artiest Chamayou, Bertrand
Artikel nr. 0825646370788
EAN Code 0825646370788
Aantal CD's 1
Label PLG UK Classics
Releasedatum 2014-01-24
# Titel & Artiest Tijd
1 Auf dem Wasser zu singen (Mitten im Schimmer der spiegelnden Wellen) op. 72 D 774 (trankr. von Liszt — CHAMAYOU,BERTRAND 004:12
2 1. C-Dur: Allegro con fuoco ma non troppo — CHAMAYOU,BERTRAND 006:18
3 2. cis-moll: Adagio — CHAMAYOU,BERTRAND 006:41
4 3. As-Dur: Presto — CHAMAYOU,BERTRAND 004:59
5 4. C-Dur: Allegro — CHAMAYOU,BERTRAND 003:44
6 Litanei auf das Fest Allerseelen (Ruhn in Frieden) D 343 (trankr. von Liszt) — CHAMAYOU,BERTRAND 002:54
7 Der Müller und der Bach (trankr. von Liszt) — CHAMAYOU,BERTRAND 004:08
8 Deutsche Tänze op. 171 D 790 Nr. 1-12 (Ländler) — CHAMAYOU,BERTRAND 009:54
9 Allegretto c-moll D 915 "Abschieds-Allegretto" — CHAMAYOU,BERTRAND 004:23
10 Nr. 12 es-moll — CHAMAYOU,BERTRAND 000:46
11 Nr. 1 es-moll: Allegro assai — CHAMAYOU,BERTRAND 006:21
12 Nr. 2 Es-Dur: Allegretto — CHAMAYOU,BERTRAND 009:05
13 Nr. 3 C-Dur: Allegro — CHAMAYOU,BERTRAND 005:15
14 Walzer Ges-Dur D Anh. 1,14 "Kupelwieser-Walzer" — CHAMAYOU,BERTRAND 001:39

Bertrand Chamayou: poëtische inhoud pur sang

De Franse pianist Bertrand Chamayou brengt een nieuwe cd uit met muziek van Schubert. Met fabelachtige perfectie maakt hij deel uit van de cultuur van de klassieke meesters. Een belofte ingewilligd.

Hard werken, adviezen van kenners volgen, masterclasses bijwonen, zo veel mogelijk podiumervaring opdoen. De Franse pianist Bertrand Chamayou kijkt wel eens met scheve ogen naar al die Aziatische jonge pianoleeuwen die met een fabelachtige techniek het schier onmogelijke presteren. Maar hij beseft ook dat het onbetaalbaar is om deel uit te maken van een cultuur waarin de klassieke meesters zelf floreerden. Zo’n Schubert, de meester van de melancholie, die draag je als westers musicus mee in je binnenste. Bij die muziek gaat het om veel meer dan vingervlugheid, brille en technisch vernuft. Het zegt veel dat Schubert zelf daaraan een broertje dood had.

Inderdaad, het centrale werk op Chamayous nieuwste cd bij het Franse label Erato, de befaamde Wandererfantasie, kon Schubert zelf niet spelen. Althans niet zoals het behoort. Met name de hoekige fuga, met dat thema in octaven en dartele riedels van gebroken akkoorden in de rechterhand, kon hij met zijn knokige vingers niet uit het klavier krijgen. Bertrand Chamayou draait er zijn hand niet voor om, maar je hoort aan alles dat het hem niet om de acrobatiek te doen is. Hij maakt van Schuberts fantasie een intrigerende sfeertekening, zodanig dat je na de intieme variaties die contrapuntische finale niet slechts als deel maar echt als de apotheose van een heel werk ervaart. Een boogvorm, het werk als één groot avontuur, een belofte ingewilligd - als je dat als luisteraar ervaart, weet je dat je met een talent te maken hebt.

Daarover bestaat ook allang geen twijfel meer. Het blad Gramophone karakteriseerde Chamayou als een ‘young French pianist of an impeccable pedigree’ en de International Record Review bewonderde de ‘fabelachtige perfectie die je als luisteraar doet wegdromen bij het muzikale landschap dat wordt ontvouwd. Poëtische inhoud pur sang, en deze pianist weet zijn ego niet te laten prevaleren. Daardoor gelóóf je elke noot die uit zijn handen komt.’ Geschreven naar aanleiding van Chamayous opzienbarende Schubertrecitals. Na de proeve van bekwaamheid, de Wanderer, vormen de Liszttranscripties op de cd een aangename franje. Liszt was een fervent Schubertbewonderaar, reden waarom hij menig lied tot pianostuk arrangeerde - ook de Wandererfantasie heeft hij trouwens ooit willen bewerken. Met de Drei Klavierstücke D946 weet Chamayou de geest van de ware Schubert weer uit de fles te krijgen. Met opvallend weinig pedaalgebruik, altijd lastig bij Schubert, fraai gearticuleerde baslijnen en pittige tempi weet de Fransman zijn eigen handtekening te zetten. Dat viel recensenten ook al op toen hij een tijdje terug in Nederland optrad en staande ovaties wist te genereren van een dankbaar publiek, hetgeen de dankbare Chamayou prompt met sensationele toegiften beantwoordde.

Deze nieuwe Erato-cd zal vast doordringen tot de top tien van de Wanderervertolkingen van de laatste decennia. Eén vooraanstaand pleitbezorger heeft Chamayou al: niemand minder dan Pierre Boulez heeft hem uitgenodigd om samen met hem concerten te geven.

Jos van der Zanden (1-2014)

  • Wanderer fantasie
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht