Terug naar het overzicht
cover
Diverse Componisten Voyage - Lavinia Meijer
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Diverse Componisten

Voyage - Lavinia Meijer

0888750464026

Componist Diverse Componisten
Titel Voyage - Lavinia Meijer
Artiest Meijer, Lavinia
Artikel nr. 004640288875
EAN Code 0888750464026
Aantal CD's 1
Label SONY CLASSICAL
Releasedatum 2015-03-19
# Titel & Artiest Tijd
1 Suite bergamasque, L. 75: III. Clair de Lune — MEIJER, LAVINIA 004:38
2 Introduction et Allegro, M. 46 — Amsterdam Sinfonietta 010:02
3 Gymnopedie No. 1 — MEIJER, LAVINIA 003:37
4 Comptine d'un autre ete: l'apres-midi — MEIJER, LAVINIA 002:07
5 La Valse des monstres — MEIJER, LAVINIA 003:34
6 La Fille aux cheveux de lin, L. 117 — MEIJER, LAVINIA 002:41
7 La Valse d'Amelie — MEIJER, LAVINIA 002:39
8 Gnossienne No. 1 — MEIJER, LAVINIA 004:34
9 Gnossienne No. 2 — MEIJER, LAVINIA 002:06
10 Gnossienne No. 3 — MEIJER, LAVINIA 003:24
11 Gnossienne No. 5 — MEIJER, LAVINIA 002:53
12 Bruyeres, L. 123 — MEIJER, LAVINIA 003:06
13 Dances for Harp and Orchestra, L. 103: 1. Danse sacree — Amsterdam Sinfonietta 004:53
14 Dances for Harp and Orchestra, L. 103: 2. Danse profane — Amsterdam Sinfonietta 004:40
15 Sur le fil — MEIJER, LAVINIA 004:25

Je bent een voortreffelijk harpiste maar je solorepertoire is beperkt – een lastig dilemma. Transcripties maken is het enige wat er op zit. De muziek kneden naar jouw klankidioom, maar zo getrouw mogelijk het origineel benaderen. Bij bijvoorbeeld de Gnossiènnes van Erik Satie werkt het goed. Ze verliezen op de harp weinig tot niets van hun introvertie en hun soms hypnotiserende werking. Bij mystieke, impressionistische miniaturen als La fille aux cheveux de lin of Clair de lune van Debussy zijn al helemaal geen problemen te verwachten: deze onbestemde en exotische muziek krijgt door de harpklank zelfs een extra oriëntaalse dimensie. Maar je merkt toch dat Lavinia Meijer het meest in haar element is bij zoiets als het Introduction et Allegro van Ravel, waarbij zij samenspeelt met leden uit Amsterdam Sinfonietta. Bewerkingen van de vrolijke en speelse filmmuziek uit Le fabuleux destin d’Amélie Poulain van de Fransman Yann Tiersen zijn tussen de overige stukken uitgestrooid en completeren het boeket. In het boekje zijn vier kleurenreproducties opgenomen van schilderijen van Jeroen Krabbé, die ook tekstjes aanleverde. Leuk idee, want diens Frans georiënteerde schilderijen visualiseren wat op de cd klinkt: een sprankelende levenslust met een tikkeltje melancholie.

Jos van der Zanden (3-2015)

Lavinia Meijer kent geen grenzen; een ontdekkingsreis door de tijd

Harpfenomeen Lavinia Meijer maakt een reis zonder grenzen door de Franse muziek voor haar zevende cd - haar tweede voor Sony: Voyage. Met fraaie cover art met schilderijen en teksten van Jeroen Krabbé en foto's van Stephan Vanfleteren, en met arrangementen die ze grotendeels zelf maakte voor de harp.

Er zit een duidelijke lijn in de cd's die Lavinia tot nu toe uitbracht voor Channel en Sony. Allemaal weerspiegelen ze dat de harpiste zich beslist niet in een hokje laat stoppen. Klassiek opgeleid als ze is, kent ze geen grenzen. Ze verbreedt voortdurend haar repertoire naar andere genres. Klassiek, oude muziek, eigentijds, minimal, rock, jazz: Lavinia kan alle kanten op, zolang de puurheid van de muziek en de innerlijke drive maar voelbaar zijn. Dat was al zo sinds ze als achtjarige haarfijn aanvoelde dat de harp ‘haar’ instrument zou worden.

“De titel Voyage geeft precies weer wat ik wil zeggen,” vertelt Lavinia, “de muziek geeft het gevoel van een ontdekkingsreis door de tijd, door landschappen en plaatsen.” De volgorde van de tracks is zorgvuldig gekozen. “Ik wilde niet een schoolse categorisering per componist, maar ik probeer een associatief verband te laten horen tussen de verschillende stukken.” Dat verband is er niet alleen muzikaal, want Lavinia vroeg Jeroen Krabbé om deel te zijn van haar project. Via hem doen ook de beeldende kunst en de literatuur mee. “Jeroen maakt de beeldende kracht van de muziek zichtbaar”, zegt Lavinia. Hij koos uit zijn oeuvre speciaal voor haar vier schilderijen die in het booklet staan afgedrukt. In de tekst trekt Krabbé de lijn door naar de literatuur door associaties met Nederlandse gedichten. Zo krijgt een befaamde regel als Marsmans ‘De zon en de zee springen bliksemend open’ een nieuwe dimensie door de verbinding met Lavinia’s sprankelende harpklanken. En dat doorbreekt meteen de mythe van de ‘lieflijke harp’. “Natuurlijk is dat een aspect van het instrument, maar ik heb al vaak getoond dat het ook heel onlieflijk kan zijn. De harp is zo ongelooflijk rijk, je kunt er alle emoties op laten horen.”

Na haar debuut-cd met de Franse componisten Caplet, Ibert en Salzedo trok Lavinia verder door het muzikale landschap. Met Visions (eigentijdse klassieke muziek), Fantasies & Impromptus, Metamorphosis (minimal music van Philip Glass) en Passaggio (Ludovico Einaudi) behaalde ze laaiende successen. Nu is ze met Voyage opnieuw beland bij de Franse muziek.

“Ik heb iets met impressionistische muziek. Debussy en Ravel zijn natuurlijk onsterfelijk en je ontdekt er steeds weer nieuwe dingen in.” Van hun tijdgenoot Erik Satie bewerkte Lavinia een aantal van de beroemde Gnossiennes en één deel Gymnopédie. “Ik kreeg een sterke binding met Satie’s pianostukken door de opnamen van Aldo Ciccolini en ik was meteen gegrepen door de onnadrukkelijk- Amsterdam Sinfonietta in Debussy’s Danse sacrée et danse profane en Ravel’s Introduction et Allegro. “Het is de eerste cd waarop ik met orkest speel, maar live speel ik vaker met ze. Het is zo’n geweldig ensemble, we zitten op dezelfde lijn. Ze willen hetzelfde als ik, doorbreken grenzen, staan open voor alles. Heerlijk om mee samen te werken.”

Blijft Lavinia dan wel optreden als ‘traditioneel’ harpsoliste? “Ja natuurlijk! Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van de Nederlandse harptraditie. Ik heb grote voorgangers en collega’s. En avontuurlijk zijn ze ook! Wist je dat de grote Rosa Spier ook heeft opgetreden met een jazzband? Er bestaan foto’s van!”

Hoe verder? Lavinia’s brede scala aan mogelijkheden is nog lang niet uitgeput. Ze experimenteert met elektronische muziek. Geen elektronische harp, dat werkt niet zo goed, maar haar eigen harp in combinatie ermee. Tijdens haar concert op 24 mei in Carré gaat ze er iets van laten horen. Ze komt er voor de tweede keer. “Daar kijk ik erg naar uit. Carré! Het is héél bijzonder om daar op te treden.”

Gerard Scheltens (2-2015)

Voor meer informatie zie laviniameijer.com.

  • 88875046402
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht