Terug naar het overzicht
cover
Enrico Pieranunzi Voyage in Time
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Enrico Pieranunzi

Voyage in Time

0608917353327

Componist Enrico Pieranunzi
Titel Voyage in Time
Artiest Jasper Somson
Artikel nr. 0073533CR
EAN Code 0608917353327
Aantal CD's 1
Label Challenge Records
Releasedatum 2022-09-02

JAZZ

Pianojazz waarin het een onsje minder mag zijn
Vraag op straat een willekeurige voorbijganger: is jazz rustige of drukke muziek? De kans is levensgroot dat de toevallige passant voor de laatste optie kiest. In werkelijkheid zijn beide varianten zo ongeveer evenredig vertegenwoordigd, sommige jazz is energiek, zelfs hectisch, andere jazz zoekt de verstilling en de poëzie.

De Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi draait al jaren mee. Ooit, lang geleden, was hij meer een exponent van de drukke versie, maar zijn muziek is al geruime tijd veel rustiger. Minder spannend wordt ze daarmee niet. Getraind in zowel jazz als klassiek en met een feilloos oor voor de harmonie weet Pieranunzi steeds opnieuw prachtige melodieën te vinden. Bassist Jasper Somsen voegt daar met zijn warmdonkere geluid ofwel de perfecte ondersteuning dan wel het geëigende contrast aan toe. Door de klasse is Voyage In Time een album waarvan de complexiteit je niet direct opvalt, maar het is een pracht van een plaat.

Ook Keith Jarrett speelde in zijn jonge jaren minstens een paar tandjes ruiger en ook hij heeft een wonderbaarlijk harmonische intuïtie. Zijn soloconcerten zijn legendarisch vanwege hun concentratie en intensiteit, en sinds Jarrett door een herseninfarct nooit meer zal spelen, is iedere opname er een om te koesteren. Zijn Bordeaux Concert is zo bijzonder hecht dat het geïmproviseerde optreden vaak bijna uitgeschreven lijkt. Tussen de harmonische hoogstandjes duiken bovendien tal van emotioneel zeer geladen passages op.

Weinig jazzpianisten spelen zo poëtisch als Fred Hersch, een man die de kwetsbaarheid in iedere noot omarmt. Op The Song Is You is zijn compagnon de Italiaanse trompettist Enrico Rava, voor de gelegenheid teruggekeerd tot de eerder afgezworen bugel en Hersch’ gelijke in spaarzame veelzeggendheid. Indrukwekkend album, toon na toon hoor je een zeldzaam oprechte dialoog.

De jonge Nederlandse pianist Floris Kappeyne gaf zijn album de titel Half Of What I Say Is Meaningless. Dat klinkt ironisch, maar het ligt meer voor de hand dat deze jonge, uiterst getalenteerde musicus van zijn eigen emotionaliteit geschrokken is. Want dit is een speelse, maar ook innige en vooral diep ontroerende plaat.

De Fransman Yaron Herman is een virtuoos pianist die zich hier zeer to the point betoont. Prachtige klank, veel verbeelding in de melodieën. In ieder nummer klinkt Herman vrij en toch bijzonder geconcentreerd. Soms ligt in de muziek de nadruk bij de harmonische verkenning, soms meer bij het gevoel, maar Alma blijft de luisteraar beslist bij.

Mischa Andriessen (Klassieke Zaken 4-2022)

  • 0608917353327 0035 1200px 001
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht