Terug naar het overzicht
cover
Johannes Brahms Violin Sonatas
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Johannes Brahms

Violin Sonatas

0723385434238

Componist Johannes Brahms
Titel Violin Sonatas
Artiest Ning Feng & Zhang Zuo
Artikel nr. 0043423CCS
EAN Code 0723385434238
Aantal CD's 1
Label CHANNEL CLASSICS
Releasedatum 2023-03-01
# Titel & Artiest Tijd
1 I. Vivace ma non troppo — Ning Feng; Zee Zee 010:35
2 II. Adagio — NING FENG - ZEE ZEE 007:06
3 III. Allegro molto moderato — NING FENG - ZEE ZEE 008:16
4 I. Allegro amabile — Ning Feng; Zee Zee 008:02
5 II. Andante tranquillo - Vivace — NING FENG - ZEE ZEE 006:35
6 III. Allegretto grazioso — NING FENG - ZEE ZEE 005:14
7 I. Allegro — Ning Feng; Zee Zee 008:15
8 II. Adagio — NING FENG - ZEE ZEE 004:03
9 III. Un poco presto e con sentimento — NING FENG - ZEE ZEE 002:52
10 IV. Presto agitato — NING FENG - ZEE ZEE 005:30
11 III. Scherzo — Ning Feng; Zee Zee 005:24

SPECIAL

Brahms in het zilveren licht van de maan

De Chinese violist Ning Feng boog zich over de vioolsonates van Brahms, en nam ze op met de pianiste Zee Zee. Samen zetten ze de muziek uiteen in loepzuivere, levendige en zangerige dialogen: een waarachtige ode aan de componist en aan de edele kunst van het vioolspel.

Gevraagd naar het grootste geluk van zijn leven tijdens een interview voor The Violin Channel, zegt de Chinese violist ing Feng (Chengdu, 1982) zonder aarzeling: “Het eerste moment dat ik mijn kind in mijn armen hield.” Als hij geen violist geworden was zou hij wel kok willen zijn, want dat lijkt hem ook een beroep waarin je “iets moois kunt creëren”. Pas als hem gevraagd wordt wie uit het verleden hij graag een keer zou ontmoeten, komt de viool in beeld en zegt hij zonder aarzeling: “David Oistrach”.

Ning Feng is een van mijn ‘stille vioolhelden’, maar hij loopt niet met zijn geweldige vioolspel te pronken. Hij is in staat tot virtuoos vuurwerk van de hoogste kwaliteit op zijn Stradivarius ‘Vieuxtemps- Hauser’, bijvoorbeeld in zijn duizelingwekkende maar ook ragfijne Paganini- vertolkingen, in zijn ongeëvenaarde versie van de onspeelbare Grand Caprice on Schubert’s Erlkönig van Heinrich Wilhelm Ernst op YouTube en in zijn geraffineerde en schijnbaar moeiteloos zingende vertolking van het violistische showstuk Hora Staccato van Grigoras Dinicu. Feng speelt de sterren van de hemel, geeft concerten over de hele wereld, heeft een indrukwekkende en veelzijdige discografie opgebouwd bij Channel Classics Records en is een geliefde vioolprofessor in Berlijn, Bejing en Manchester. Toch blijft hij de bescheidenheid zelve. Hij houdt van de schoonheid van muziek en wat hij doet wil hij zo goed mogelijk doen, dat is Fengs eenvoudige maar doeltreffende arbeidsethos. Het resultaat is steeds weer betoverend, of hij nu moderne, romantische of oude muziek speelt.

Feng begon op zijn vierde met vioolspelen, maar omdat zijn pinkje wel erg kort was werd hij in eerste instantie ongeschikt geacht voor het instrument. Vioolpedagoog Hu Weimin had echter een andere opinie en zo zag de vader van Feng, die ten tijde van de Culturele Revolutie eigenlijk zelf violist had willen worden, zijn kans schoon om via zijn zoontje alsnog zijn droom te verwezenlijken. Dat had goed fout kunnen lopen als er gepusht was, maar Fengs vader had de wijsheid in pacht om dat nu juist niet te doen. Zijn bedoeling was dat Feng zonder dwang zo goed mogelijk viool leerde spelen, en dan zouden ze wel zien waar het schip zou stranden. Juist die ruimte gaf de kleine Feng de kans om oprecht onder de indruk te raken van de muziek, zodat hij een opmerkelijk relaxte, liefdevolle en lyrische manier van vioolspelen ontwikkelde. Wat hij als violist aanraakt, verandert in edelmetaal. Alle muziek die hij speelt of opneemt manifesteert zich als het ware in de zilveren gloed van de maan.

Onlangs nam Feng samen met pianiste Zee Zee de drie vioolsonates van Brahms op, die hij beschouwt als de kroonjuwelen van het repertoire: “Toen ik ze voor het eerst hoorde op een opname, werd ik er verliefd op. En nadat ik ze zelf de afgelopen twintig jaar vele, vele malen heb uitgevoerd, heb ik de schoonheid van de lyrische melodieën nog meer leren waarderen en de muzikale filosofie van deze grote componist nog beter leren begrijpen.” Ning Feng zet de vioolsonates aimabel, innig en doorleefd uiteen in loepzuivere, levendige en zangerige dialogen met de getalenteerde pianiste Zee Zee. Zijn Brahmsalbum is een waarachtige ode aan de componist en aan de edele kunst van het vioolspel.

Wenneke Savenije (Klassieke Zaken 1-2023)

  • CCS43423 COVER
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht