Terug naar het overzicht
cover
Widmann, Jörg Violin Concerto e.a.
€ 20,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Widmann, Jörg

Violin Concerto e.a.

0761195121528

Componist Widmann, Jörg
Titel Violin Concerto e.a.
Artiest Tetzlaff, Christian / Swedish Radio Symphony Orchestra
Dirigent Harding, Daniel
Artikel nr. 0012152ODE
EAN Code 0761195121528
Aantal CD's 1
Label ONDINE
Releasedatum 2013-03-13
# Titel & Artiest Tijd
1 Konzert für Violine und Orchester — TETZLAFF/HARDING/SWEDISH RSO 028:21
2 Antiphon (For orchestral groups) — TETZLAFF/HARDING/SWEDISH RSO 019:27
3 Insel der Sirenen (für Violine und 19 Streicher) — TETZLAFF/HARDING/SWEDISH RSO 012:10

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Componeren
Componeren is muzieknoten bedenken en op notenbalken zetten. Wat de componist bedenkt, moet hij kunnen opschrijven. Dat is een vak. Een ambacht. Een timmerman moet ook weten welke zaagjes, gutsjes en beiteltjes hij moet gebruiken voordat hij iets kan timmeren. De componist zit voor een leeg vel notenpapier, of een leeg computerscherm. Gedachten en ideeën woelen door zijn of haar hoofd. ‘Zal mijn werk de tijd doorstaan?’ De tijd zal het leren. Ik ga van 1750 naar 2005.

Drie componisten. Door de tijd heen.
Wolfgang Amadeus Mozart. De muziek op deze cd is rond 1750 gecomponeerd. De muziek lijkt simpel, maar dat is bedrog. Probeer de variaties van #1 of #5 maar eens mee te zingen en verwonder je over hoe je steeds op een ander been gezet wordt. Wat valt je op aan de klank van de piano? Mozart is van alle tijden.
Dan Richard Strauss. Dit is andere koek. Hij componeerde Domestica in 1903. Veel mensen vonden het stuk maar niks. En nu? Geaccepteerd. Het heeft de tijd doorstaan. Strauss is van alle tijden. Ai, en dat gekwelde en duistere slot van #3. Waar slaat de klok 7 uur?
Componist Jörg Widmann. Dat is wéér andere koek. Dwars gebakken. Muziek gecomponeerd rond 2005. Wat een afstanden tussen de noten (intervallen)! Je hoort geen melodie of liedje. Maar is dat erg? Vraag om het verhaal van Odysseus en de Sirenen uit de Griekse mythologie voor te lezen en ga daarna #3 draaien. OEF!

Zal zijn werk de tijd doorstaan? De tijd zal het leren. Maar wat mij betreft zeker en vast. Onze luisteraarsoren moeten moeite doen, moeten door nieuwe oorgangen kruipen. Ouders, grootouders, meesters en juffen: gewoon elke dag van elk van deze cd’s tien minuten laten horen.

Ik geniet van het presenteren van Muziekwijzer van Max, op Radio 4 en van Jazz in the morning op Radio 6. In beide programma’s hoor ik wat nieuws, en word ik qua muziek wijzer.

Neem de cd’s mee naar school, ik verloot een bosje cd’s onder de meester of juf die een verslagje mailt van wat jullie van de muziek vinden. Als jij in 2065 (hoe oud ben je dan?) deze cd’s nog eens beluistert, ben ik benieuwd wat je vindt.

Nou dág!
Edwin Rutten (4-2015)

edwinrutten@edwinrutten.nl

Iedere mailer krijgt de Klassieke Kinderzaken Oorkonde.
De 13e mailer stuur ik een cd’tje.

PPS. Helleense Mythos van S.J. Suys-Reitsma. Heb ik verslonden. Ruige tekeningen.
PS. Welke meester of juf heeft de film Amadeus in de klas gedraaid? Doen!
PPS. Geestig dat niemand nog gevraagd heeft wat deze P's betekenen. Jullie een idee? CD's te winnen.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht