Terug naar het overzicht
cover
Brahms / Bartok Violin Concerto (Brahms / Bartok)
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Brahms / Bartok

Violin Concerto (Brahms / Bartok)

0028947884125

Componist Brahms / Bartok
Titel Violin Concerto (Brahms / Bartok)
Artiest Jansen, Janine / Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecillia
Dirigent Pappano, Antonio
Artikel nr. 002894788412
EAN Code 0028947884125
Aantal CD's 1
Label Decca
Releasedatum 2015-12-04
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro non troppo (Original Version) — Janine Jansen, London Symphony Orchestra, Antonio 022:13
2 2. Adagio (Original Version) — Janine Jansen, London Symphony Orchestra, Antonio 008:28
3 3. Allegro giocoso, ma non troppo vivace - Poco più presto (Original Version) — Janine Jansen, London Symphony Orchestra, Antonio 008:02
4 1. Andante sostenuto (Original Version) — Janine Jansen, London Symphony Orchestra, Antonio 008:40
5 2. Allegro giocoso (Original Version) — Janine Jansen, London Symphony Orchestra, Antonio 011:46

IN GESPREK MET

Een muzikaal feest
Noa Wildschut is een van de succesvolste Nederlandse violisten van haar generatie. Ze combineert haar solo-optredens met haar vioolstudie aan de conservatoria van Amsterdam en Berlijn. Muziek maken doet ze al sinds haar tweede, het liefst samen met anderen.

Noa kan zich een leven zonder muziek nauwelijks voorstellen. “Muziek was er thuis altijd; mijn moeder is vioolpedagoge en mijn vader altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest. Mijn zus, die anderhalf jaar ouder is, speelde al een paar jaar viool voordat ik op mijn vierde begon. Als peuter van twee koos ik eerst voor de cello, omdat ik een groter instrument wilde spelen dan mijn zus, maar ik ontdekte al gauw dat ik vioolspelen toch leuker vond. Dat ik net als mijn ouders ook professioneel musicus zou worden vonden veel mensen vanzelfsprekend, al voelde ik dat zelf nog niet zo als jong meisje. Ik wilde naast de viool ook graag een ‘gewoon’ kind zijn en net als mijn leeftijdsgenoten ontdekken wie ik was en wat ik wilde. Wel heb ik altijd volop genoten van muziek maken en op een gegeven moment was het ook voor mijzelf duidelijk dat ik mijn leven aan de muziek wilde wijden. De tournees met Anne-Sophie Mutter hebben volgens mij een belangrijke rol gespeeld in dat proces. Vanaf mijn dertiende heb ik vaak met haar samengespeeld. We kwamen op zulke bijzondere plekken en ik raakte zo geïnspireerd, dat ik sinds die tijd opeens zeker wist: ‘Dit is wat ik wil!’ Ik ben eigenlijk gewoon dit leven in gerold, mede dankzij mijn fantastische leraren Coosje Wijzenbeek, Vera Beths en Antje Weithaas.”

Noa studeert aan het Conservatorium van Amsterdam, maar voor haar vioollessen bij Antje Weithaas reist ze regelmatig naar Berlijn. Komend voorjaar sluit ze haar bachelor af. “Ik vind het heel naar dat zoveel concerten worden geannuleerd, maar ik probeer er toch altijd iets positiefs uit te halen. Zo heb ik nu wel wat meer tijd om mooie programma’s voor te bereiden. Deze maand zou ik bijvoorbeeld op tournee gaan door Engeland met het Philharmonia Orchestra en daarna zou ik concerten hebben in Amerika en Australië, maar dat gaat allemaal niet door. Hopelijk kunnen de uitgestelde concerten van de Rising Stars-tournee door Europa samen met de Duitse pianiste Elisabeth Brauß wél plaatsvinden in het nieuwe jaar. Ik mis het samenspelen met andere musici enorm, eigenlijk vind ik dat het mooiste element van muziek maken. Als ik op het podium sta probeer ik altijd een muzikaal feest te creëren met de mensen om me heen, dat geeft me zoveel inspiratie en energie. Het zijn moeilijke tijden, ook voor musici. Maar wat zullen we éxtra blij zijn als we weer concerten mogen geven voor publiek!”

Cd-tip van Noa Wildschut: “Janine is een heel grote bron van inspiratie, als mens én als musicus. Haar prachtige opnames, alsook de momenten dat ik met haar heb kunnen samenspelen, zijn heel waardevol voor mij!”

Noortje Zanen (Klassieke Zaken 6-2020)

  • cover
Terug naar het overzicht