Various

Verismo

0028947950158

Componist Various
Titel Verismo
Artiest Netrebko, Anna - sopraan / Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia
Dirigent Pappano, Antonio
Artikel nr. 002894795015
EAN Code 0028947950158
Aantal CD's 1
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2016-09-02
# Titel & Artiest Tijd
1 "Ecco: respiro appena ... Io son l'umile ancella" (Act 1) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 003:43
2 "La mamma morta" (Act 3) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 004:59
3 "Un bel di vedremo" (Act 2) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 004:35
4 "Signore, ascolta!" (Act 1) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 002:41
5 "Qual fiamma avea nel guardo! ... Stridono lassù" (Act 1) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 004:32
6 "Ebben? Ne andrò lontana" (Act 1) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 003:56
7 "L'altra notte in fondo al mare" (Act 3) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 006:55
8 "Suicidio! In questi fieri momenti" (Act 4) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 004:35
9 "Vissi d'arte, vissi d'amore" (Act 2) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 003:29
10 "In questa reggia" (Act 2) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 006:12
11 "In quelle trine morbide" (Act 2) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 002:48
12 "Tutta su me ti posa" (Act 4) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 002:56
13 "Manon, senti, amor mio" (Act 4) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 001:59
14 "Sei tu che piangi?" (Act 4) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 004:38
15 "Sola perduta, abbandonata" (Act 4) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 004:25
16 "Fra le tue braccia amore" (Act 4) — Anna Netrebko, Orchestra dell'Accademia Nazionale 006:42

LET OP: versie met DVD is niet meer leverbaar!

Ooit boende Anna Netrebko de vloeren van het Mariinski Theater om haar studie te kunnen bekostigen, nu moet datzelfde theater maar hopen dat de Russische stersopraan nog een plekje in haar agenda over heeft. Opera News noemde haar al ‘diva assoluto del mundo’, en daar is geen letter overdreven aan. Op haar jongste cd handelt ze weer overtuigend in ‘vlinders in de buik’ en ‘brok in de keel’ met aangrijpende aria’s uit het Italiaanse verisme van Puccini en consorten. En op de bonus-dvd is ze ook nog live te zien…

Aangenaam Klassiek 2016

LET OP: versie met DVD is niet meer leverbaar!

OPERA

Verismo
We willen meer Italiaanse opera: meer Puccini, Giordano en Cilea! Anna Netrebko beantwoordt de roep en viert haar vocale groei op haar nieuwe album Verismo.

Tegenwoordig gaan belangrijke cd-uitgaven vergezeld van promotiefilmpjes. Grappig, want daarin krijgt de consument uitleg over de manier waarop de betrokkenen hem proberen aan te spreken. We moeten weten hoe de hoes tot stand komt. ‘Ik houd van gekke dingen, ik bén gek, ik zing gek repertoire’, vertrouwt Anna Netrebko ons toe. En inderdaad: dat verklaart die jurk op haar nieuwe album Verismo.

Het is typisch voor Netrebko om haar werk op zo’n koketterend-eenvoudige manier weg te zetten: het zou suggereren dat ze alle aria’s op haar album over één kam scheert, maar dat is gelukkig niet het geval. De term verismo, sowieso lastig uit te leggen – het zou hier moeten gaan om opera’s over ‘gewone’ mensen en hun gevoelens – is eigenlijk ook niet geheel toepasbaar op het repertoire van deze cd, dat bestaat uit beroemde Italiaanse aria’s uit de late negentiende en de vroege twintigste eeuw, van andere componisten dan Verdi. Dat is te lang voor een pakkende titel.

Het is ook tekenend dat Anna Netrebko geen minder bekende aria’s presenteert. Geen bijzondere ontdekkingen en kennelijk ook geen angst om in dit standaardrepertoire – in de wereld, helaas niet in Nederland – vergeleken te worden met talloze andere primadonna’s uit het gouden verleden. Netrebko lijkt trots te zijn op haar stem: die is in de loop der jaren groter geworden en krachtiger in het midden. Om dit te benadrukken is ze door de technici misschien wel een beetje te dicht op de microfoon gezet.

Haar trots is terechte trots, want de stem is imposant en dat zullen we weten ook. Netrebko heeft veel expressiemiddelen in haar arsenaal, maar nederigheid zit daar niet bij: de aria van Adriana Lecouvreur uit de gelijknamige opera van Francesco Cilea, waarin de titelheldin zichzelf als dienares van haar kunst voorstelt, wordt prachtig gezongen, maar in vroeger jaren braken diva’s als Magda Olivero of Renata Scotto je hart in deze muziek en dat gebeurt hier niet. Een dramatisch verslag als La mamma morta uit Andrea Chenier van Giordano krijgt daarentegen het volle pond: het narratieve karakter van de aria lijkt de zangeres enorm aan te spreken.

Verrassingen zijn er ook: Puccini’s Madama Butterfly is een veel sterkere vrouw dan we gewend zijn en hetzelfde geldt voor de slavin Liù uit Turandot. Turandot zelf wordt in In questa reggia dan weer kwetsbaarder voorgesteld dan in de doorsnee interpretatie van de ‘ijsprinses’ die we nogal eens voorgeschoteld krijgen. Netrebko maakt Turandots woede om haar misbruikte voorouder prinses Lo-u-Ling voelbaar, en je ziet al bijna het wijzende vingertje als ze prins Calaf toezingt: ‘Door een man zoals jij, vreemdeling.’ Dat is ijzersterk en het karakter profiteert er enorm van om zo te worden voorgesteld. In Turandots aria en in de vierde akte uit Puccini’s Manon Lescaut – het hoogtepunt van de cd – wordt Netrebko bijgestaan door Yusiv Eyvazov, een intrigerende lyrische tenor met een dramatische inslag, en in het dagelijks leven de wederhelft van de zangeres. Antonio Pappano zorgt voor een kleurrijke en zeer verzorgde begeleiding met een prachtig musicerend Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Wie een deluxeversie van de cd bemachtigt, kan er een dvd bijkrijgen en een extra aria.

Hein van Eekert (KZ 6-2016)

  • Pagina 7 Anna Netrebko Verismo
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht