Terug naar het overzicht
cover
Various Veni Domine - Advent & Christmas at the Sistine Chapel
€ 8,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Veni Domine - Advent & Christmas at the Sistine Chapel

0028947975243

Componist Various
Titel Veni Domine - Advent & Christmas at the Sistine Chapel
Artiest Sistine Chapel Choir / Palombella, Massimo / Bartoli, Cecilia
Artikel nr. 002894797524
EAN Code 0028947975243
Aantal CD's 1
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2017-10-27
# Titel & Artiest Tijd
1 Introit "Gaudete in Domino semper" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 004:26
2 Beata viscera Mariae Virginis — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 003:52
3 Hymn "Conditor alme siderum" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 003:36
4 Motet "Missus est Gabriel" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 003:21
5 Motet "Canite tuba in Sion - Rorate, caeli, desuper" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 006:06
6 Motet "Hodie nobis caelorum Rex - Gloria in excelsis Deo" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 005:18
7 Motet "Hodie Christus natus est" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 003:26
8 Motet "Queramus cum pastoribus" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 004:32
9 Motet "Quem vidistis, pastores - Dicite, quidnam vidistis" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 005:03
10 Motet "Dies sanctificatus illuxit nobis" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 002:36
11 "Nasceris, alme puer" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 004:22
12 "Christe, Redemptor omnium" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 004:49
13 "O magnum mysterium" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 002:46
14 Motet "Magi veniunt ab oriente - Magi, videntes stellam" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 005:18
15 Offertory "Reges Tharsis et insulae" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 002:21
16 Offertory "Diffusa est gratia" — Sistine Chapel Choir, Massimo Palombella 002:51

SPECIAL

Kerstsfeer van Wenen tot Rome

Zoekt u warmte in deze roerige tijden waarin de wereld op allerlei keerpunten lijkt te staan? Dan biedt het hoopvolle kerstverhaal rust en bezinning. En wat is Kerstmis zonder muziek? Van de showwereld vol glans en glitter in het Wenen van Placido Domingo tot aan de vrome ascese in de Sixtijnse kapel - kerstsfeer heeft vele gedaanten...

Zoals elk jaar heeft ook in 2017 de platenwereld weer het nodige te bieden om Kerstmis in ieders huis te brengen. Vier opvallende cd’s hebben ieder hun eigen karakter en charme. Zo is daar Placido Domingo, de wereldberoemde stertenor. Ooit was hij met Pavarotti en Carreras een van de fameuze ‘Drie tenoren’, maar ook in his own right is hij nog steeds een grootheid. Voor zijn inmiddels traditionele kerst-cd met de Wiener Symphoniker bracht hij een groep bevriende showbizzveteranen bij elkaar: Tony Bennett, Diana Ross, Charles Aznavour, Dionne Warwick, Helmut Lotti en natuurlijk zijn oude maat José Carreras. Glamour in de huiskamer.

Van The King’s Singers, al bijna een halve eeuw de uiterst virtuoze en inventieve zanggroep met een knipoog uit Cambridge, werd een cd uit 1989 heruitgebracht met de City of London Sinfonia. Ze zijn altijd weer steengoed in het scheppen van een aangename kerstsfeer met hun mix van bekende en onbekende kerstliederen. Zoals altijd zingt het zestal met een perfecte vocale beheersing, afwisselend bloedserieus en tongue in cheek (de Medley à la Mozart!), zoals alleen Engelsen dat kunnen. Je voelt de behaaglijke warmte van brandende kaarsen er bijna bij. Het repertoire van evergreens, maar ook originele Britse kerstmuziek past helemaal in de rijke King’s Singerstraditie. En stersopraan Kiri Te Kanawa voelt de jongens helemaal aan...

Over traditie gesproken: wat Ton Koopman, Nieuw Vocaal Amsterdam en het Amsterdam Baroque Orchestra doen op hun cd Kerstspel is traditioneel, maar tegelijk vernieuwend. Ja, dat kan. Veel van deze kerstliederen kennen we uit ons hoofd, maar door de verfijnde barokarrangementen krijgen ze een extra laagje authenticiteit. Daarmee komen de kerstliederen in de sfeer van Bachs Weihnachtsoratorium, waaruit we de fraaie pastorale Sinfonia te horen krijgen. Het is een unieke combinatie van ernst en vrolijkheid. De cd sluit af met het kerstverhaal, maar dan uit onverwachte hoek, want het is Maria die spreekt door de mond van Dieuwertje Blok. Een ander perspectief dus.

Cd nummer 4 komt tot ons rechtstreeks uit het Vaticaan. Het a-capellakoor van de Sixtijnse kapel dook de eigen archieven in en diepte een hoeveelheid advent- en kerstmuziek op uit middeleeuwen, renaissance en vroegbarok, die nooit eerder op cd werd vastgelegd. Naast gregoriaanse gezangen klinken composities van Josquin des Prez, Palestrina, Victoria, Allegri en Clemens non Papa. Prachtige melodieën, mooie polyfone lijnen, loepzuivere ascetische stemmen, ingebed in de vereiste dosis kerkgalm, brengen je in een vrome kloostersfeer. Cecilia Bartoli mocht - als eerste vrouw ooit! - meezingen met het Sixtijnse koor. Haar heldere stemgeluid, ontdaan van elke wereldse gedachte, mengt mooi met de ijle jongens- en sonore mannenstemmen in Beata viscera van de dertiende-eeuwer Perotinus. Een tijdloos kerstdocument.

Gerard Scheltens (6-2017)

  • cover
Terug naar het overzicht