Terug naar het overzicht
cover
Various Composers Tributes
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various Composers

Tributes

0614427905123

Componist Various Composers
Titel Tributes
Artiest Marius Neset / Danish Radio Big Band
Artikel nr. 0090512ACT
EAN Code 0614427905123
Aantal CD's 1
Label ACT music
Releasedatum 2020-09-25
# Titel & Artiest Tijd
1 Bicycle town [Part 1] — Neset, Marius / DR Bigband 008:29
2 Bicycle town [Part 2] — Neset, Marius / DR Bigband 005:01
3 Tribute — Neset, Marius / DR Bigband 005:39
4 Farewell — Neset, Marius / DR Bigband 003:19
5 Leaving the dock — Neset, Marius / DR Bigband 007:46
6 Children's day [Part 1] — Neset, Marius / DR Bigband 009:12
7 Children's day [Part 2] — Neset, Marius / DR Bigband 004:40
8 Children's day [Part 3] — Neset, Marius / DR Bigband 005:02

JAZZ

Op de schouders van reuzen
Tijden veranderen. Eerder zagen kunstenaars, zeker ook musici, hun voorgangers automatisch als een relikwie van een verleden waartegen je je moest afzetten. Het principe van de breuk heeft lang bepaald hoe muziek werd beoordeeld, maar die kijk op kunst heeft zijn beste tijd lang en breed gehad. Veel musici zien hun voorlopers nu als een verworvenheid waar je je niet tegen, maar juist mee afzet, als een springplank, je gebruikt de muziek uit het verleden om je eigen muziek vooruit te helpen.

De Amerikaanse bassist Christian McBride zal voor menig jong musicus zelf zo’n lichtend voorbeeld zijn, maar op zijn nieuwe plaat For Jimmy, Wes and Oliver brengt hij met een achttienkoppige bigband een hommage aan drie imposante jazzmusici van een vroegere generatie: organist Jimmy Smith, gitarist Wes Montgomery en saxofonist, bandleider en arrangeur Oliver Nelson. Vanwege het eerbetoon aan Smith en Montgomery zijn er zeer prominente rollen voor het virtuoze spel op Hammondorgel van Joey DeFrancesco en voor de opmerkelijk ontspannen spelende gitarist Mark Whitfield. Het tribuut aan Nelson is subtieler verwerkt in de arrangementen, die naar Nelsons voorbeeld even toegankelijk als elegant zijn. Dat McBrides loom groovende bas daardoor extra goed uitkomt, is een gedroomde bijvangst.

Het is al haast zeventien jaar geleden dat markant genie en lastpak Frank Zappa overleed, maar hij blijft voor velen een inspiratie. De Franse pianist en bandleider Thierry Maillard stelde een uitermate stevige bigband samen en leverde daarmee de indrukwekkende dubbel-cd Zappa Forever af. Pure jazz maakte Zappa zelden tot nooit en hij had over het genre ook nu en dan zeker iets geestigs en stekeligs te zeggen, maar Maillards intens opzwepende en tegelijk fijnzinnige arrangementen brengen jazz en Zappa overtuigend samen.

Beethoven, Mahler Grieg, maar ook Mehldau en Queen. Het album Tributes van stersaxofonist Marius Neset laat horen welke muziek de jonge Noor allemaal gevormd heeft. Het resulteert in prachtig lichtvoetige en lichtelijk weemoedige muziek, waarin Neset de hoofdrol deelt met de Danish Radio Big Band en dirigent Miho Hazama.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw eert onder leiding van Rob Horsting juist het talent van vandaag. Met uitvoeringen die even relaxed en fris als to the point zijn, krijgt jong Nederlands talent de kans zijn muziek door een groot jazzorkest tot klinken te laten komen. En terecht, talenten als Morris Kliphuis, Tineke Postma en Simin Tander zijn mogelijk de voorbeelden van morgen.

Mischa Andriessen (Klassieke Zaken 6-2020)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht