Terug naar het overzicht
cover
Various Composers Furchtet euch Nicht
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various Composers

Furchtet euch Nicht

5400439004207

Componist Various Composers
Titel Furchtet euch Nicht
Artiest Vox Luminis
Artikel nr. 0000420RIC
EAN Code 5400439004207
Aantal CD's 1
Label RICERCAR
Releasedatum 2020-10-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Hosianna dem Sohne David — Syntagma Amici; Vox Luminis 004:52
2 Sonata sopra La Monica, fagotto solo — Syntagma Amici 005:44
3 Sonata a 8, 4 Viole e 4 Fagotti — Syntagma Amici 004:21
4 Canzona no 30 — Syntagma Amici 003:06
5 Padouan 3 a 4 — Syntagma Amici 005:06
6 Alamande 16 a 4 — Syntagma Amici 001:58
7 In lectulo meo per noctes, SWV 272 — Syntagma Amici; Julie Roset; Paulin Bündgen 005:15
8 Invenerunt me custodes civitatis, SWV 273 — Syntagma Amici; Julie Roset; Paulin Bündgen 004:58
9 Sonata settima a 4 — Syntagma Amici 007:22
10 Sonata 2 — Syntagma Amici 003:01
11 Sonate Basson solo — Syntagma Amici 003:10
12 Sonata II — Syntagma Amici 002:45
13 Sonata VIII — Syntagma Amici 005:18
14 Sonata I — Syntagma Amici 002:30
15 Fürchtet euch nicht — Syntagma Amici; Vox Luminis 007:59

JUBILEUM

Al veertig jaar op zoek naar het avontuur
Het cd-label Ricercar bestaat veertig jaar. De catalogus omvat inmiddels bijna vierhonderd titels, en groeit nog steeds gestaag. Jérôme Lejeune, drijvende kracht achter Ricercar, vertelt.

Het was in 1980 heel wat moeilijker dan vandaag de dag om je als barokensemble in de markt te zetten. Er was nog lang geen sprake van internet, zelfs de cd moest nog komen. Je moest dus eerst, op eigen kosten, een plaat maken en vervolgens maar hopen dat je die bij een platenmaatschappij kon onderbrengen. Dat deed het ensemble Musica Aurea uit Luik dus ook, alleen met die platenmaatschappij wilde het niet vlotten. Dus brachten de jonge musici hun lp, met dansen uit Terpsichore van Michael Praetorius, zelf maar uit. Er moest een naam voor het label, dat in feite nog niet bestond, bedacht worden. Dat werd Ricercar, met een knipoog naar de zoektocht van het ensemble naar een geschikte partner om hun plaat uit te brengen. Maar dat Ricercar, die zoektocht, staat voor veel meer.

Jérôme Lejeune, destijds gambist in Musica Aurea en ook veertig jaar later nog steeds de drijvende kracht achter Ricercar: “Dat zoeken, onderzoeken, is eigenlijk een constante in de geschiedenis van ons label. Al direct na het uitbrengen van die eerste plaat besloten we dat we ermee door zouden gaan en dat we vooral onbekend repertoire wilden uitbrengen. De Duitse barokmuziek van vóór Bach was toen nog nauwelijks bekend, dus dat werd ons eerste grote project. We richtten een eigen ensemble op, het Ricercar Consort, en werkten voor onze eerste serie Duitse barokcantates met een vaste groep zangers. Met die bezetting hebben we al vanaf begin jaren tachtig heel veel opgenomen, waarvan het overgrote deel plaatpremières betrof.”

“Er waren behalve de Duitse barok ook andere repertoiregebieden die we wilden exploreren, zoals de muziek uit onze standplaats Luik, de Italiaanse muziek van de generatie na Monteverdi en natuurlijk ook de zestiende-eeuwse polyfonie uit de zuidelijke Nederlanden. In de loop der jaren hebben we voor al deze repertoiregebieden verschillende ensembles binnengehaald, waaronder La Fenice, Ensemble Clématis, het gambaconsort L’Achéron en Vox Luminis. En onze zoektocht naar interessante jonge musici gaat nog steeds door, met als recentste aanwinst de luitist Bor Zuljan.”

De nu bijna vierhonderd titels omvattende catalogus van Ricercar wordt nog altijd met zo’n tien cd’s per jaar aangevuld, maar het label houdt er ook van om de al bestaande uitgaven steeds weer op een andere manier te presenteren. Lejeune: “We vinden dat al onze opnamen nog steeds bestaansrecht hebben, hoezeer de uitvoeringspraktijk van oude muziek in de afgelopen decennia ook is geëvolueerd. Van tijd tot tijd nemen we daarom een aantal opnamen weer bij de kop en presenteren die in een nieuwe vorm: als box met eerder verschenen cd’s, als thematische compilatie zoals de recent verschenen jubileumbox met Duitse barok maar ook als ‘livre-disques’, bestaande uit een omvangrijk boek en acht cd’s waarop we heel specifiek een thema behandelen. Die kunnen gericht op de uitvoering zijn, zoals onze twee uitgaven over oude instrumenten, maar ook meer cultuurhistorisch, zoals onze producties over Luther en over Franse hofmuziek. In de boeken komen dan alle aspecten aan de orde die de muziek in de context van de tijd plaatsen. Met al deze activiteiten kunnen we nog jaren vooruit!”

Marcel Bijlo (Klassieke Zaken 6-2020)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht