Terug naar het overzicht
cover
Fauré \ Pierné Trios avec Piano
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Fauré \ Pierné

Trios avec Piano

3149020219225

Componist Fauré \ Pierné
Titel Trios avec Piano
Artiest Trio Wanderer
Artikel nr. 202192287077
EAN Code 3149020219225
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O HARMONIA MUNDI
Releasedatum 2014-10-13
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Agité, de mouvement et de sentiment — TRIO WANDERER 017:49
2 2. Allegretto scherzando — TRIO WANDERER 008:36
3 3. Modérément lent — TRIO WANDERER 012:35
4 1. Allegretto ma non troppo — TRIO WANDERER 005:55
5 2. Andantino — TRIO WANDERER 008:03
6 3. Allegro vivo — TRIO WANDERER 004:32

Pianotrio's bij de vleet

Column
Gaat het inderdaad zo slecht met de cd-business? Is het over een paar jaar echt afgelopen? En neemt iedereen dan alles tot zich via digitale kanalen, zonder tussenkomst van een platenzaak? Ik kan het me nauwelijks voorstellen, maar ik sluit niets uit. Als ‘ouderwetse’ liefhebber! Het is toch heerlijk om zo’n cd’tje in je hand te hebben, hem in de speler te schuiven en al luisterend het tekstboekje door te kunnen bladeren. Ik kan me – zeker thuis – geen groter muzikaal genot voorstellen. Bovendien is er op het ogenblik geen gebrek aan nieuwe uitgaven. Crisis in platenland? Niks van te merken! De ene na de andere release vraagt om aandacht. Niet zelden omdat ze zo goed zijn. Het blijft moeilijk kiezen uit het soms verrassende aanbod. Ook voor deze rubriek, moet ik eerlijk bekennen. Particulier initiatief viert hoogtij, meer dan ooit. En men vindt zijn weg via de officiële distributiekanalen.

Onder andere bij Harmonia Mundi, dat behalve producties van het eigen (gelauwerde) label, tegenwoordig ook regelmatig aanbod van buitenaf presenteert. Vorige maand nog de kerst-cd van de vocale groep Frommermann: Frommerkerst. Een project dat ook ná kerst het beluisteren waard is. In januari 2015 is daar de cd Sax avec Elan! bijgekomen. De van origine Franse maar al decennia in Amsterdam wonende chansonnier Philippe Elan werkt daarop samen met het Amstel Quartet. Let wel: een saxofoonkwartet! Volgens mij een unicum in dit genre.

Ja, ik weet ook wel dat sommige zaken moeite hebben om een fatsoenlijke omzet te halen. Dat de grote platenmaatschappijen steen en been klagen. Omdat de miljoenen niet meer zo snel binnenstromen als in de begintijd van de cd. Dat de kleine cd-producenten het soms héél moeilijk hebben en dat de in Amsterdam gevestigde distributiefirma Codaex vorig jaar failliet ging. Een verschrikkelijk drama dat uiteindelijk een zelfmoord tot gevolg had. Maar zou een multinational als Universal het makkelijker hebben? Vooral als je ziet dat zelfs de beste historische opnamen tegen afbraakprijzen op de markt worden gebracht. Vaak via kranten. En niet langer via tussenkomst van een platenzaak. Inderdaad: branchevervuiling. Al moet ik zeggen dat ik onlangs aangenaam verrast opkeek dat een doosje met alle vioolsonates van Beethoven, met Clara Haskil en Arthur Grumiaux, nu voor zeven euro over de toonbank gaat. Hoe is het mogelijk, vraag je je af. Feest voor alle fans van die onnavolgbare Haskil, die in deze Beethovens in optima forma is.

Ik merk dat ik door alle commotie van mijn à propos ben gebracht. Want ik had het eigenlijk over twee nieuwe cd’s met pianotrio’s willen hebben. Een van Harmonia Mundi waarop het Wanderer Trio weer eens voor een intrigerende combinatie zorgt. Eerst het nagenoeg vergeten, omvangrijke Pianotrio opus 45 van Gabriel Pierné. Bijna veertig minuten! Daarna een van de laatste werken van Gabriel Fauré: zijn trio opus 120. Wie dit Franse ensemble heeft gevolgd, weet dat de musici constant opnamen van de bovenste plank afleveren. Ook de registratie is top.

Het Amsterdamse Van Baerle Trio trekt meer de aandacht door het jeugdige elan waarmee ze beide pianotrio’s van Mendelssohn te lijf gaan. Al missen hun interpretaties soms iets van het klankraffinement dat het Wanderer Trio zo bijzonder maakt. Maar: hun uitgave krijgt extra betekenis omdat er een tweede ‘bonus’-cd is toegevoegd. Met een vroege versie van Mendelssohns eerste trio uit 1839, dat pas een jaar later officieel werd uitgegeven als zijn opus 49. Voer voor de liefhebbers. En een mooi bewijs van het particulier initiatief waar ik het eerder over had.

Hans Heg (1-2015)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht