Terug naar het overzicht
cover
Liszt, Franz Transcendental - Trifonov plays Liszt
€ 28,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Liszt, Franz

Transcendental - Trifonov plays Liszt

0028947955290

Componist Liszt, Franz
Titel Transcendental - Trifonov plays Liszt
Artiest Trifonov, Daniil
Artikel nr. 002894795529
EAN Code 0028947955290
Aantal CD's 2
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2016-09-09
# Titel & Artiest Tijd
1 No. 1 in C Major: Prélude (Original Version) — Daniil Trifonov 000:51
2 No. 2 in A Minor: Molto vivace (Original Version) — Daniil Trifonov 002:06
3 No. 3 in F Major: Paysage (Original Version) — Daniil Trifonov 005:21
4 No. 4 in D Minor: Mazeppa (Original Version) — Daniil Trifonov 008:08
5 No. 5 in B-Flat Major: Feux follets (Original Version) — Daniil Trifonov 003:27
6 No. 6 in G Minor: Vision (Original Version) — Daniil Trifonov 005:41
7 No. 7 in E-Flat Major: Eroica (Original Version) — Daniil Trifonov 004:38
8 No. 8 in C Minor: Wilde Jagd (Original Version) — Daniil Trifonov 004:58
9 No. 9 in A-Flat Major: Ricordanza (Original Version) — Daniil Trifonov 011:07
10 No. 10 in F Minor: Allegro agitato molto (Original Version) — Daniil Trifonov 004:26
11 No. 11 in D-Flat Major: Harmonies du soir (Original Version) — Daniil Trifonov 009:29
12 No. 12 in B-Flat Minor: Chasse neige (Original Version) — Daniil Trifonov 005:56
1 No.1 Waldesrauschen (Original Version) — Daniil Trifonov 004:14
2 No.2 Gnomenreigen (Original Version) — Daniil Trifonov 002:54
3 No.1 In A Flat "Il lamento" A capriccio - Allegro cantabile (Original Version) — Daniil Trifonov 009:07
4 No.2 In F Minor "La leggierezza" A capriccio - Quasi allegretto (Original Version) — Daniil Trifonov 004:33
5 No.3 In D Flat "Un sospiro" Allegro affettuoso (Original Version) — Daniil Trifonov 005:21
6 No.1 In G Minor (Original Version) — Daniil Trifonov 005:13
7 No.2 In E-Flat Major (Original Version) — Daniil Trifonov 005:28
8 No.3 In G-Sharp Minor "La Campanella" (Original Version) — Daniil Trifonov 004:55
9 No.4 In E Major (Original Version) — Daniil Trifonov 001:53
10 No.5 In E Major (Original Version) — Daniil Trifonov 003:00
11 No.6 In A Minor (Original Version) — Daniil Trifonov 004:58

‘Hij heeft alles, en nog meer’, zo omschreef Martha Argerich in 2011 de toen twintigjarige pianist Daniil Trifonov. ‘Wat hij doet met zijn handen is technisch onmogelijk’, voegde ze er voor de duidelijkheid aan toe. Dat had ze niet hoeven doen, want de jonge Rus bewijst dat zelf keer op keer. Op zijn jongste dubbel-cd durft hij het aan om al die virtuoze concertetudes van Franz Liszt te presenteren. Deze killers voor menig pianistenhand klinken bij Trifonov als betoverend luchtige sprookjes uit een andere wereld. Adembenemend.

Aangenaam Klassiek 2016

GESIGNALEERD
Liszts nieuwe horizonten

De jonge Russische pianist Daniil Trifonov een fenomeen noemen is zoiets als een open deur intrappen. DG bracht twee jaar geleden zijn Carnegie Halldebuut op dvd uit en ook op cd durft het roemruchte gele label risico’s te nemen met deze pianist: de dubbel-cd Transcendental bevat alle concert-etudes van Franz Liszt.

De concert-etudes van Franz Liszt, voorop de Études d’Exécution Transcendante, bevatten vele sporen en zelfs complete maten van zijn bekendere werken, en toch zijn deze etudes nooit doorgedrongen tot de lijst geliefde werken van de revolutionaire negentiende-eeuwse pianist en componist. Voor de 25-jarige Daniil Trifonov was dat geen reden om deze werken links te laten liggen. Hij heeft ze juist als een verzameling statements van het nieuwe pianospel en van moderne uitdrukkingsvaardigheid op twee cd’s bij elkaar gezet. En afgaande op het klinkend resultaat heeft de jonge Rus het gelijk aan zijn zijde. De Los Angeles Times noemde hem al een ‘verbazingwekkend pianist’, en daar is in de goede zin des woords niets verkeerds mee gezegd. Trifonov speelt de etudes van Liszt alsof hij ze zelf heeft geschreven, alsof hij ze ter plekke uit zijn mouw schudt, en dat geeft deze werken een urgentie die nog niet eerder doorklonk in deze noten.

Trifonov is brutaal, neemt risico’s, laat de stroom nu eens net niet over de rand van holle virtuositeit vallen, dan weer net niet verdrinken in tranen van al te veel sentimentaliteit. Dat balanceren op de rand van uitersten doet hij razend knap, alsof hij precies weet waar hij mee bezig is, waardoor hij als een Hans Klok van de toetsen exact op tijd weet te ontsnappen.

Het is zo gek nog niet: Trifonov is zelf een uitstekend componist, dus hij begrijpt de geest van Liszt als geen ander. Bovendien is hij echt een buitengewoon pianist die al een erelijst achter zijn naam heeft staan waar menige grootheid diep voor buigt. Toch was zijn grootste triomf misschien wel de net-niettriomf. Tot grote ergernis van niemand minder dan Martha Argerich besloten haar jurygenoten de pianist tijdens de Chopincompetitie in Warschau slechts met de derde prijs te honoreren. Argerich wierp zich direct op als beschermengel van de jonge Rus. ‘Hij heeft alles en meer’, zo verdedigde zij de toen 20-jarige pianist. ‘Wat hij doet met zijn handen is technisch onmogelijk.’ Een jaar later kreeg ze het gelijk aan haar zijde toen hij zowel de prestigieuze Rubinsteincompetitie in Tel Aviv als de Tsjaikovskicompetitie in Moskou glansrijk won. Inmiddels is de even vriendelijke als eigenzinnige pianist volledig ingelijfd door DG waar hij zijn eigen gang mag gaan. Alles wat hij aanraakt lijkt toch in goud te veranderen. Dat gaat in elk geval gebeuren met deze opmerkelijke dubbel-cd. Het product is niet alleen opgenomen in de actie Aangenaam Klassiek 2016, het is ook werkelijk een baanbrekende registratie. Trifonov is door journalisten al vaker vergeleken met Liszt, en na het horen van Transcendental zal iedereen niet alleen de fysieke, maar ook de geestelijke overeenkomst beamen. ‘Liszts technische virtuositeit was slechts een gereedschap om extreme emoties op te roepen’, aldus Trifonov. ‘Zijn gewaagde harmonieën en structurele innovaties openbaarden nieuwe horizonten voor emotionele en fysieke uitdrukking in muziek. Zijn composities kunnen omschreven worden als een dynamische weergave van de spirituele ervaringen van een romantische ziel.’ En dat is precies zoals deze even wonderlijke als bewonderenswaardige dubbel-cd klinkt.

Paul Janssen (KZ 5-2016)

  • cover

Trailer:

 

DWDD:

Op 2 oktober 2016 was deze release "CD van de week" bij de Concertzender Nederland. Luister via deze link de uitzending terug: http://www.concertzender.nl/player/?mode=rod&prid=354666

Terug naar het overzicht