Terug naar het overzicht
cover
Mozart, W.A. The Weber Sisters
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Mozart, W.A.

The Weber Sisters

0825646016259

Componist Mozart, W.A.
Titel The Weber Sisters
Artiest Devieilhe, Sabine / Ensemble Pygmalion
Dirigent Pichon, Raphaël
Artikel nr. 0825646016259
EAN Code 0825646016259
Aantal CD's 1
Label PLG UK Classics
Releasedatum 2015-11-06
# Titel & Artiest Tijd
1 Ouvertüre — DEVIEILHE,SABINE 003:20
2 Ah, vous dirais-je, Maman — DEVIEILHE,SABINE 002:54
3 Andante — DEVIEILHE,SABINE 003:20
4 Dans un bois solitaire (Einsam ging ich jüngst) KV 308 (295b) (rekonstr. von Vincent Manac'h) — DEVIEILHE,SABINE 001:16
5 Alcandro, lo confesso... Non so donde viene KV 294 (zu Metastasios Olimpiade) — DEVIEILHE,SABINE 009:03
6 Vorrei spiegarvi, oh Dio! KV 418 — DEVIEILHE,SABINE 006:43
7 Popoli di Tessaglia!... Io non chiedo KV 316 (300b) — DEVIEILHE,SABINE 010:10
8 Nehmt meinen Dank, ihr holden Gönner KV 383 — DEVIEILHE,SABINE 003:25
9 Adagio F-Dur KV 410 (484d) — DEVIEILHE,SABINE 001:37
10 Schon lacht der holde Frühling KV 580 (Arie zu Paisiellos Il curioso indiscreto) — DEVIEILHE,SABINE 007:35
11 Die Hölle Rache — DEVIEILHE,SABINE 002:41
12 Allegro vivace assai — DEVIEILHE,SABINE 003:23
13 Marsch der Priester — DEVIEILHE,SABINE 002:56
14 Solfeggio f-moll Nr. 2 KV 393 — DEVIEILHE,SABINE 002:53
15 Et incarnatus est — DEVIEILHE,SABINE 011:00

VERKRIJGBAAR VANAF 6 NOVEMBER

Sabine Devieilhe reikt tot de sterren

Gesignaleerd
De naam van de Franse sopraan Sabine Devieilhe gonst de laatste jaren rond in de operawereld. Geen wonder: haar nieuwe Mozart-cd, The Weber Sisters, toont dat ze niet alleen een bijzondere stem heeft, maar ook een bijzonder inzicht in de muziek.

Een van de opvallendste momenten in Francis Poulencs opera Dialogues des Carmélites, over een groep Carmelitessen tijdens de Franse Revolutie, is het moment waarop de opgeruimde zuster Constance het podium betreedt: het is alsof het zonlicht plotseling met een vrolijke koprol het klooster binnen buitelt. Poulenc beweerde zelf dat hij verliefd was op Constance. Het is hoorbaar in de muziek die hij voor haar schreef: nu eens energiek en aanstekelijk, dan weer lief en ontroerend. Als de opera in november wordt uitgevoerd door De Nationale Opera zal in de rol van Constance de jonge Franse sopraan Sabine Devieilhe te zien zijn. Het is een van de rollen die haar het meest raken, zegt ze in een interview. Ze zong de rol bij de opera van Lyon: “Het was de eerste keer dat ik zo sterk het idee van een groepsgevoel op het toneel heb gevoeld.”

Die uitspraak tekent de houding van de jonge Sabine Devieilhe: begiftigd met een helder en gemakkelijk hoog register dat schijnbaar moeiteloos tot de sterren reikt. Als ze had gewild, had ze in een oogwenk alle grote operatheaters van de wereld kunnen bezingen met de Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte. Ze speelde de rol in Parijs en de aria Der Hölle Rache staat op haar nieuwe Mozart-cd: ze zingt daarin alle noten – niet alle sopranen doen dit – en weet in de hoogste regionen fascinerende gradaties in hard en zacht aan te brengen. Eerder op de cd laat ze de al even gecompliceerde aria Popoli di Tessaglia horen en ook daar verbluft ze met haar heldere, ongehinderde zang.

Toch is Devieilhe geen hogenotendiva: ze gaat veel verder dan de kunststukjes van de Koningin. Het bezig zijn met de partituren boeit de zangeres en musicologe naar eigen zeggen in eerste instantie meer dan de showaspecten van het operavak. Haar nieuwe Mozart-cd, getiteld The Weber Sisters, is al even ingenieus opgebouwd als haar vorige, die gewijd was aan het werk van Rameau. De diverse stukken - liederen, aria’s, korte instrumentale delen - zijn tot één geheel aaneengesmeed en er ligt een vleugje ondeugende humor over het programma: de Koningin wordt aangekondigd met een kakofonisch akkoord en er is een verrassende toegift - na het Et incarnatus est uit de Mis in c KV 427 nog wel! - uit het meer melige deel van Mozarts oeuvre, die we maar even een verrassing houden. Ensemble Pygmalion zorgt voor frisse begeleiding en pakkende intermezzi, zonder de aandacht te veel naar zichzelf toe te trekken.

Zoals Poulenc liefde in zijn muziek legt, doet Mozart dat in de muziek op deze cd ook en wel voor de gezusters Weber die hij in zijn jonge jaren ontmoette: hij was verliefd op Aloysia, was dol op Josepha en trouwde met Constanze. Sabine Devieilhe vertolkt aria’s die voor Aloysia en Josepha werden geschreven en muziek die de toondichter componeerde toen hij aan Constanze dacht. ‘Een album van de verliefde Mozart’, noemt de zangeres het. Zeer mooi, zeer muzikaal gezongen, van Ah, vous dirais-je maman tot het weinig bekende Solfeggio KV 393 nr. 2.

Hein van Eekert (5-2015)

  • WEber
  • cover
  • cover

Sabine Devieilhe
Dialogues des Carmélites
In november bij De Nationale Opera

Voor meer informatie zie operaballet.nl.

 

Terug naar het overzicht