Terug naar het overzicht
cover
Brahms The Symphonies
€ 31,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Brahms

The Symphonies

0691062060127

Componist Brahms
Titel The Symphonies
Artiest Scottish Chamber Orchestra
Dirigent Ticciati, Robin
Artikel nr. 0000601CKD
EAN Code 0691062060127
Aantal CD's 2
Label LINN RECORDS
Releasedatum 2018-03-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Un poco sostenuto - Allegro — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 012:03
2 2. Andante sostenuto — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 008:32
3 3. Un poco allegretto e grazioso — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 004:29
4 4. Adagio - Allegro non troppo, ma con brio — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 015:51
5 1. Allegro non troppo — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 014:03
6 2. Adagio non troppo — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 009:09
7 3. Allegretto grazioso, quasi andantino — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 004:56
8 4. Allegro con spirito — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 009:00
1 1. Allegro con brio — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 012:18
2 2. Andante — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 008:32
3 3. Poco allegretto — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 006:18
4 4. Allegro — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 008:23
5 1. Allegro non troppo — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 012:09
6 2. Andante moderato — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 010:42
7 3. Allegro giocoso — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 006:01
8 4. Allegro energico e passionato — TICCIATI ROBIN - SCOTTISH CHAMBER ORCHESTRA 009:39

Na negen seizoenen heeft Robin Ticciati als chef-dirigent afscheid genomen van het Scottish Chamber Orchestra. Hij is naar Berlijn vertrokken. Geen ruzie of stekelige opmerkingen bij zijn afscheid, maar een fraai doosje met twee cd’s waarop hij de Schotse musici voorgaat in de vier symfonieën van Brahms.

Zelfs onder dirigenten zijn er wonderkinderen. Zo is Robin Ticciati althans weleens genoemd. Op zijn 21ste werd hij opgemerkt door grootheden als Colin Davis en Simon Rattle. Al een jaar later was hij de jongste dirigent die ooit optrad in de Milanese Scala. Een stormachtige carrière volgde. Nu is de krullenbol 34 jaar en zoekt hij na negen jaar Edinburgh zijn geluk als chef-dirigent bij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

In Schotland stonden de laatste jaren in het teken van Brahms. Ticciati dirigeerde er de vier symfonieën, maar ook andere orkestwerken en Ein deutsches Requiem. Hij vertelt: ‘In het allereerste seizoen in Edinburgh leidde ik de Tweede van Brahms, zonder er zelfs maar een flauw benul van te hebben waaraan ik was begonnen. Een jaar later de Vierde, maar opnieuw was ik zwaar teleurgesteld. Ik had echt geen idee hoe ik die muziek moest benaderen. Voeg daarbij dat je met een kamerorkest nu niet bepaald over het pluche van een groot symfonieorkest kunt beschikken…

Nee, ik voelde me verloren. Pas als je weet welke strijktechnieken bijvoorbeeld violisten in de negentiende eeuw hadden, moet je eraan beginnen.’ Nadat de vier symfonieën van Brahms in de loop van de jaren reeds op de lessenaars hadden gestaan, werden ze voor de cd’s in twee weken tijd allemaal achter elkaar opgenomen.
Ticciati: ‘Ik heb enorm mijn best gedaan om alles te weten te komen over de context. Echt alles: over de driehoeksverhouding van de jonge Brahms met Robert en Clara Schumann, over de nelheid van het vibrato, over de romantische opvatting van eb en vloed, ga zo maar door.’ In de loop van de tijd is hij artistiek vergroeid geraakt met de Schotse musici. ‘Door onze nabijheid zijn zij mijn adem geworden, mijn stem om te realiseren wat componisten naar mijn gevoel wilden horen.

De relatief kleine bezetting van 35 strijkers komt ongeveer overeen met die van Brahms’ favoriete orkest van Meiningen. Indertijd kreeg hij wel de kritiek dat de composities eerder uitgebreide kamermuziek waren dan echte symfonieën.’ Daarom gebruikt Ticciati trombones met smalle boringen en Weense hoorns uit het einde van de negentiende eeuw, lichtere instrumenten om een geheel te bereiken dat in evenwicht is met de bescheiden strijkersklank, maar ook om met historische kleuren te schilderen en een koortsachtige, vaak rauwe, romantische stemming bloot te leggen. Hij zegt hierover: ‘Ik hoop dat ik voor de luisteraars een wonderbaarlijke klankwereld open.

Het is opwindend samen met het orkest op zoek te gaan naar een echte Brahmsklank, een die donker en herfstig is en toch vol helder contrapunt als in composities van Bach. Op een of andere manier heb ik het gevoel dat romantische muziek mij roept, dat die muziek wil dat ik erin duik.’

Eddie Vetter (2-2018)

  • CKD601
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht