Terug naar het overzicht
cover
Various Composers The Moon & The forest
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various Composers

The Moon & The forest

0028948515257

Componist Various Composers
Titel The Moon & The forest
Artiest Milos
Artikel nr. 002894851525
EAN Code 0028948515257
Aantal CD's 1
Label Decca
Releasedatum 2021-04-30
# Titel & Artiest Tijd
1 Ia. Andante espansivo (Ink Dark Moon) — Milos Karadaglic 011:22
2 IIa. Largo flessibile (Ink Dark Moon) — Milos Karadaglic 007:28
3 III. Allegro vigoroso (Ink Dark Moon) — Milos Karadaglic 004:42
4 Full Moon (Arr. Lewin for Guitar) — Milos Karadaglic 003:39
5 I. (The Forest) — Milos Karadaglic 007:00
6 II. (The Forest) — Milos Karadaglic 007:46
7 III. (The Forest) — Milos Karadaglic 006:06
8 7. Träumerei (Arr. Michael Lewin) — Milos Karadaglic 003:36

INTERVIEW

De missie van Miloš
“I’m living my dream”, glundert de internationale klassieke stergitarist Miloš Karadaglic. Miloš viert zijn tienjarige samenwerking met platenmaatschappij Universal en presenteert zijn nieuwste album The Moon & The Forest. Vermaarde componisten Joby Talbot en Howard Shore componeerden speciaal voor Miloš concerten voor gitaar. “We hebben nieuw repertoire nodig voor klassieke gitaar en orkest. Zo kunnen we huidige en volgende generaties luisteraars en componisten blijven inspireren.”

“Ik ben altijd op een missie”, vertelt de in 1983 in Montenegro geboren Miloš. “Ik houd ervan om te worden uitgedaagd. Toen ik acht jaar was, ontdekte ik per toeval de gitaar. Gitaar en klassieke muziek waren allesbehalve populair in de tijd en omgeving waarin ik opgroeide. Maar ik zag wat voor een groot effect mijn muziek had op de mensen om mij heen, dus ik bleef gitaar spelen.” In 1999, tijdens de Joegoslavische oorlogen, studeerde Miloš aan de Royal Acadamy of Music, in Londen waar hij nu nog steeds woont. “Ik kreeg te horen dat ik als klassiek gitarist geen internationale carrière hoefde te verwachten, omdat het instrument ondervertegenwoordigd is binnen de klassieke mainstream. Je begrijpt, het is nu mijn missie om nieuw repertoire te laten creë-ren voor gitaar en met dit instrument een grotere plek binnen deze mainstream te bemachtigen.”

Miloš’ nieuwste album begint met Ink Dark Moon van de Britse componist Joby Talbot. “Dit werk is een sprookje, het is alsof iemand je ziel streelt. Het is een intiem werk, heel delicaat. Maar het ontwikkelt zich tot een explosie van energie en emotie, waardoor je binnen deze compositie prachtige uitersten ervaart. En in die uitersten herken ik mezelf als persoon. Daarom voelt Ink Dark Moon ook zo persoonlijk.” Talbot gebruikt de kracht en het volume van een groot orkest, wat een uitdaging kan zijn voor een gitaar als solo-instrument. “Toch voelde het nooit alsof ik met het orkest in gevecht moest, we smolten prachtig samen.” Ink Dark Moon kent veel technische uitdagingen voor Miloš, vooral in het slot. “Veel arpeggio’s in fortissimo, terwijl het gehele orkest speelt. Lastig, maar ik wilde het zelf. Ik liet Joby weten dat ik me wilde voelen als Martha Argerich aan het eind van een Rachmaninov-pianoconcert. Met als resultaat een passage die ik bewaarde voor het laatste half uur van de allerlaatste opnamedag, want hierna had ik geen nagel meer over!”

De Canadese componist van voornamelijk filmmuziek, Howard Shore (bekend van onder meer The Lord of the Rings), leverde Miloš een veel traditioneler concert voor gitaar, The Forest. “Alhoewel de concerten van Talbot en Shore heel verschillend zijn, vormen ze een prachtige eenheid”, laat Miloš weten. “Het werk van Shore bevat verrassingen, waaronder een heel bijzondere hommage aan het geliefde Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Dit concert van Rodrigo is voor velen het eerste en enige concert voor klassieke gitaar dat ze kennen. En dat inspireert me om nieuwe ideeën te blijven creëren.” De twee concerten worden op het album omlijst door twee korte werken. Het betreft Full Moon van Einaudi en Träumerei van Schumann, voor Miloš gearrangeerd door Michael Lewin. “De vier composities op dit album vormen een mooie reis. We kunnen deze nieuwe muziek voor klassiek gitaar met de hele wereld delen, en dat is mijn persoonlijke sprookje dat uitkomt.”

Jacqueline Blok-Wouters (Klassieke Zaken 2-2021)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht