Terug naar het overzicht
cover
Vivaldi The Four Seasons - Jaap van Zweden
€ 10,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Vivaldi

The Four Seasons - Jaap van Zweden

0608917274622

Componist Vivaldi
Titel The Four Seasons - Jaap van Zweden
Artiest Zweden, Jaap van / Combattimento Consort Amsterdam
Artikel nr. 0072746CC
EAN Code 0608917274622
Aantal CD's 1
Label Challenge Classics
Releasedatum 2016-09-09
# Titel & Artiest Tijd
1 Violin Concerto no.1 in E major RV 269 La Primavera (Spring) — Jaap van Zweden 002:58
2 Violin Concerto no.1 in E major RV 269 La Primavera (Spring) — Jaap van Zweden 002:20
3 Violin Concerto no.1 in E major RV 269 La Primavera (Spring) — Jaap van Zweden 003:43
4 Violin Concerto no.2 in G minor RV 315 L'Estate (Summer) — Jaap van Zweden 005:09
5 Violin Concerto no.2 in G minor RV 315 L'Estate (Summer) — Jaap van Zweden 001:58
6 Violin Concerto no.2 in G minor RV 315 L'Estate (Summer) — Jaap van Zweden 002:42
7 Violin Concerto no.3 in F major RV 293 L'Autunno (Autumn) — Jaap van Zweden 004:21
8 Violin Concerto no.3 in F major RV 293 L'Autunno (Autumn) — Jaap van Zweden 002:38
9 Violin Concerto no.3 in F major RV 293 L'Autunno (Autumn) — Jaap van Zweden 002:58
10 Violin Concerto no.4 in F minor RV 297 L'Inverno (Winter) — Jaap van Zweden 003:01
11 Violin Concerto no.4 in F minor RV 297 L'Inverno (Winter) — Jaap van Zweden 001:50
12 Violin Concerto no.4 in F minor RV 297 L'Inverno (Winter) — Jaap van Zweden 003:21
13 Sonata in E-flat major 'Al Santo Sepolcro' RV 130 — Jaap van Zweden 002:20
14 Sonata in E-flat major 'Al Santo Sepolcro' RV 130 — Jaap van Zweden 001:38
15 Concerto in G minor RV 157 — Jaap van Zweden 001:57
16 Concerto in G minor RV 157 — Jaap van Zweden 001:35
17 Concerto in G minor RV 157 — Jaap van Zweden 002:09
18 Concerto in B-flat major RV 163 — Jaap van Zweden 001:57
19 Concerto in B-flat major RV 163 — Jaap van Zweden 000:58
20 Concerto in B-flat major RV 163 — Jaap van Zweden 000:59

INTERVIEW

Van Zweden & Vivaldi voor het goede doel
De heruitgave van De vier jaargetijden van Vivaldi door Jaap van Zweden en Combattimento Consort Amsterdam is er niet alleen maar omdat het nog altijd een erg goede plaat is. Van elke verkochte cd gaat een euro naar de Stichting Papageno voor kinderen en jongeren met autisme.

“Ik zal het doorgeven, vindt hij leuk om te horen”, zegt Aaltje van Zweden na de lovende woorden over De vier jaargetijden-cd met haar echtgenoot Jaap van Zweden als violist. “Ik ontmoet hem straks in Hong Kong en dan ga ik mee op een tournee door China.” De heruitgave van deze succes-cd uit 1990 met Combattimento Consort Amsterdam als naadloos bij de viool van Van Zweden passend orkest vestigt de aandacht weer eens op de bijzondere violist die Van Zweden was voordat hij koos voor het dirigentenmetier. “Veel mensen in de wereld weten niet dat Jaap zo’n goede violist was. Als ze uitvoeringen van hem horen, krijgen we altijd heel goede reacties.”

Vandaar dat Challenge Classics het een goed idee vond om De vier jaargetijden en andere concerten van Vivaldi uit Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione op. 8 opnieuw uit te brengen. De Van Zwedens hebben bij dat soort zaken maar één wens. “Het is voor ons belangrijk dat de Stichting Papageno er voordeel van heeft”, zegt Aaltje van Zweden resoluut. “Vandaar dat een deel van de opbrengst naar de stichting gaat. Met dat geld kunnen we weer meer muziektherapeuten op pad sturen. We hebben veel autistische kinderen op de wachtlijst staan en door de recente bezuinigingen op de gezondheidszorg zijn er geen middelen om ze allemaal adequaat te helpen. Door dit soort extra fondsen kunnen we meer doen.”

Hoewel Aaltje van Zweden zoals ze zelf zegt niet meer de ‘draaiende motor’ is achter de in 1997 opgerichte stichting, is ze als voorzitter en algemeen adviseur nog steeds zeer enthousiast betrokken bij haar geesteskind. “Ik heb heel lang alles zelf gedaan, op mijn zolderkamertje met een computer. Een paar jaar geleden werd het te groot en te veel en werd het door alle overheidsbezuinigingen ook steeds moelijker. Toen was de vraag: professionaliseren of stoppen?”

Inmiddels is ze blij dat de stichting alle stormen doorstaan heeft en beter draait dan ooit tevoren. Zo’n vijfentwintig muziektherapeuten bezoeken elke week vele gezinnen thuis om zo als schakel te fungeren tussen de ouders en hun autistische kinderen. “We zetten in op kwaliteit en geven de muziektherapeuten die doorgaans breed opgeleid worden ook specifieke autismetraining. Daarmee zijn we uniek in de wereld. Vandaar dat we nu ook wetenschappelijk onderzoek laten doen door onder anderen Erik Scherder. Het is al aangetoond dat muziektherapie een positieve werking heeft op de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen met autisme, en het is mooi als door dit onderzoek wetenschappelijk wordt aangetoond dat dit ook in de specifieke situatie van Papageno Muziektherapie geldt. Wij maken het wekelijks mee dat er door muziek contact wordt gelegd met kinderen die geen woord spreken of schuw in een hoekje zitten.”

Een mooie ontwikkeling van iets dat gewoon in eigen huis begon met de zoektocht naar mogelijkheden om contact te maken met hun eigen autistische zoon Benjamin. “Toen Benjamin zes jaar was kon hij niet praten. Hij keek wel naar mijn mond. Intuïtief zong ik veel kinderliedjes voor hem en stopte dan voor het laatste woord. Autisten houden van voorspelbaarheid en raken vaak gefrustreerd als iets niet afgemaakt wordt, en zo ontdekte ik dat we hem konden prikkelen om klanken te maken. Door die ontdekking zijn we verder gaan zoeken. Omdat er niets in Nederland bestond dat structureel hulp bood bij autisme zijn we de Stichting Papageno begonnen.”

En de stichting is in al die jaren meegegroeid. Ook de nieuwste loot aan de stam, het in 2015 door koningin Máxima geopende Papageno Huis, ontstond door eigen ervaring. “We hadden wat projecten gedaan met kinderen met en zonder autisme, kunstenaars en orkesten en we ontdekten de kracht van die ontmoetingen. Ondertussen wilde Benjamin net als zijn zus en broers het huis uit. Toen ik ontdekte dat de voormalige Villa Dennenoord in Laren vrij kwam, begon ik te dromen. Het is een huis waar je de buitenwereld naar binnen kunt halen – en zo geschiedde.”

Inmiddels is het Papageno Huis een locatie met plaats voor twaalf autistische jongvolwassenen die daar zelfstandig kunnen wonen, en met een dagbesteding voor nog eens zestig jongvolwassenen. Ook zijn er een concertzaal – liefdevol het zAaltje gedoopt – die voorziet in wekelijkse concerten, en een restaurant. “De bewoners worden op alle fronten ingeschakeld, van kaartverkoop tot bedienen in het restaurant. Zo kunnen we ze klaar maken voor een bevredigende plek in de samenleving. Ook Benjamin woont er en draait uitstekend mee. Het gaat heel goed met hem. Alleen wij moeten nog wennen aan het feit dat hij uit huis is.”

Paul Janssen (KZ 6-2016)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht