Terug naar het overzicht
cover
Rachmaninov Tharaud plays Rachmaninov
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rachmaninov

Tharaud plays Rachmaninov

0190295954697

Componist Rachmaninov
Titel Tharaud plays Rachmaninov
Artiest Tharaud, Alexandre / Madzar, Alexander e.a. / Royal Liverpool Philharmonic Orchestra
Dirigent Vedernikov, Alexander
Artikel nr. 0190295954697
EAN Code 0190295954697
Aantal CD's 1
Label PLG UK Classics
Releasedatum 2016-10-21
# Titel & Artiest Tijd
1 Piano Concerto No. 2 in C Minor, Op. 18: I. Moderato — Tharaud, Alexandre 011:01
2 Piano Concerto No. 2 in C Minor, Op. 18: II. Adagio sostenuto — Tharaud, Alexandre 011:44
3 Piano Concerto No. 2 in C Minor, Op. 18: III. Allegro scherzando — Tharaud, Alexandre 012:07
4 5 morceaux de fantaisie, Op. 3: No. 1, Élégie — Tharaud, Alexandre 005:12
5 5 morceaux de fantaisie, Op. 3: No. 2, Prélude — Tharaud, Alexandre 004:16
6 5 morceaux de fantaisie, Op. 3: No. 3, Mélodie — Tharaud, Alexandre 003:47
7 5 morceaux de fantaisie, Op. 3: No. 4, Polichinelle — Tharaud, Alexandre 003:27
8 5 morceaux de fantaisie, Op. 3: No. 5, Sérénade — Tharaud, Alexandre 003:03
9 14 Romances, Op. 34: No. 14, Vocalise — Tharaud, Alexandre 006:07
10 2 Pieces for 6 Hands, TN ii/22: No. 2, Romance — Tharaud, Alexandre 004:34
11 2 Pieces for 6 Hands, TN ii/22: No. 1, Waltz — Tharaud, Alexandre 001:18

SPECIAL

Een boeketje Rachmaninov
Dat hij als zonderling te boek staat, daaraan heeft Alexandre Tharaud lak. Zijn neiging tot onconventioneel gedrag staat op de een of andere manier in verband met zijn hoogwaardige artistieke prestaties. Zijn nieuwste Rachmaninov-cd is daar het tastbare bewijs van.

‘Een rare snijboon’, zo omschreef de Volkskrant hem eens. Niet zo verwonderlijk, want waarmee heeft Tharaud al niet opschudding veroorzaakt? Hij duldt geen piano in zijn huis, speelt barokmuziek op de vleugel, acteert in bioscoopfilms naast Trintignant en Huppert, componeert zelf en runt een website met alleen foto’s van zijn handen. Een Satie-achtige excentriciteit. Diezelfde Satie is trouwens een van zijn favorieten.

Op zijn nieuwe cd voor Erato speelt de 48-jarige Fransman Rachmaninov. Hoofdmoot is het fameuze Tweede pianoconcert. Het werk van de gonzende strijkers, gloeiende akkoorden, extremen in dynamiek, tempo en articulatie en vele majestueuze klankexplosies. ‘Ik was nog heel jong toen ik het voor het eerst speelde’, zegt Tharaud. ‘Aanvankelijk voelde ik mij ertoe aangetrokken vanwege de virtuositeit, maar meer en meer vanwege de donkere schaduwen, het gevoel van wanhoop, het staren in peilloze diepten. Mijn interpretatie is in de loop der jaren sterk veranderd. Voor Rachmaninov was het een mijlpaal, het werk hielp hem in 1900 over een depressie heen, dat zegt veel.’

Met de halsbrekende pianoacrobatiek van het concert heeft Tharaud geen enkele moeite. Hij weet deze tot bijzaak te maken. Wat vooral telt is de verstilling, de poëtische reflectie, de vele bedachtzame momenten. Daardoor krijgt het vuurwerk van de finale een extra dimensie. Groots, meeslepend, met durf en risico wordt de muziek uitgevoerd, vol intrigerende Tharaud-accenten die je bij anderen niet zo snel hoort. Eigenlijk staat er nóg een concert op de cd – want zo klinkt de opeenvolging van de Cinq Morceaux de Fantaisie. Tharaud maakt van deze jeugdige probeerselen van Rachmaninov uiterst sfeervolle neoromantische impressies waarin de dichterlijke romantiek van Liszt en Chopin herleven.

Met sopraan Sabine Devieilhe voert hij vervolgens de populaire Vocalise uit, het beroemde tekstloze werkje vol expressieve dissonanten waarop Rachmaninov zo’n patent heeft. Duivels moeilijk om alleen maar op ‘Ah’ te zingen en toch recht te doen aan de intervalsprongen, trillers en andere technische valkuilen. Wat hier klinkt is de onvervalste, originele versie, geen honingzoete bewerking. Ten slotte, als kers op de taart, een zeldzaamheid, een werk dat je vrijwel nooit hoort. Drie Alexanders (Tharaud, Madzar en Melnikov) zijn verenigd bij de zeshandige Romance en Waltz waarmee de zeventienjarige Rachmaninov al heel vroeg de aandacht op zich wist te vestigen. Ook hier al die zo karakteristieke donkere gloed, die typerende machtige akoorden en zwoele melodieën. Al met al een boeketje Rachmaninov om je vingers bij af te likken.

Wie de cd hoort, zal meteen zijn agenda pakken. Want op 9 en 11 december vertoont de Franse pianoleeuw Tharaud zijn kunsten in de Rotterdamse Doelen, met het Rotterdams Philharmonisch. Hij ontfermt zich dan over een pianoconcert (Left, alone) voor de linkerhand van Hans Abrahamsen, een werk boordevol verrassingen. Er is namelijk sprake van een gevecht, Tharaud moet het opnemen tegen een sinistere dubbelganger. Dat is aan de zonderling wel besteed.

Jos van der Zanden (KZ 6-2016)

Alexandre Tharaud
9 & 11 december
deDoelen, Rotterdam
Info: dedoelen.nl.

 

  • cover

Deze cd was 'CD van de week' bij de Concertzender Nederland op 4 december 2016

Beluister de uitzending hier terug: http://www.concertzender.nl/programma/cd_van_de_week_360355/

Terug naar het overzicht