Terug naar het overzicht
cover
Prokofiev Symphony no. 5 - KCO
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Prokofiev

Symphony no. 5 - KCO

0814337019235

Componist Prokofiev
Titel Symphony no. 5 - KCO
Artiest Koninklijk Concertgebouworkest
Dirigent Jansons, Mariss
Artikel nr. 0016002RCO
EAN Code 0814337019235
Aantal CD's 1
Label RCO LIVE
Releasedatum 2016-04-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Symphony No. 5: I. Andante — Royal Concertgebouw Orchestra 012:52
2 Symphony No. 5: II. Allegro marcato — Royal Concertgebouw Orchestra 008:54
3 Symphony No. 5: III. Adagio — Royal Concertgebouw Orchestra 011:21
4 Symphony No. 5: IV. Allegro giocoso — Royal Concertgebouw Orchestra 009:56

LABELPORTRET

Pareltjes op RCO LIVE

RCO Live, het label van het Koninklijk Concertgebouworkest, doet het goed. De concertregistraties op cd, sacd en dvd onder leiding van Mariss Jansons en prominente gastdirigenten met wie het KCO regelmatig werkt, zijn stuk voor stuk pareltjes. De Zevende symfonie van Sjostakovitsj onder Jansons kreeg niet voor niets een Edison, Mahlers Vierde onder Haitink een nominatie.

Of het label goed verkoopt? Stefan Nies van distributeur Outhere kent geen twijfel: “Absoluut, je hoeft de cover maar te laten zien en het is bij wijze van spreken verkocht. Het is de naam, hè? Een van de beste orkesten ter wereld, dat doet het geweldig.”

Het ontstaan van het label was een groeiproces. “Toen Jansons kwam, was niet meteen duidelijk op welk label hij zou moeten gaan opnemen”, zegt Nies. “Haitink was natuurlijk Philips en Chailly was Decca, bij Jansons viel het een beetje tussen wal en schip, heb ik het idee. Toen hebben ze ervoor gekozen om een eigen label op te starten, wat natuurlijk heel veel orkesten hebben gedaan de afgelopen jaren. Een interessante ontwikkeling, dat ensembles en artiesten steeds meer alles in eigen hand willen om de artistieke vrijheid te behouden.”

Hoe gaat het verder in september, als Daniele Gatti als nieuwe chef-dirigent wordt geïnstalleerd? Zit hij vast aan een label? Nies: “Nee, hij heeft eerder wel voor Sony opgenomen, met zijn Orchestre National de France, maar niet vast. Hij deed trouwens ook al wat met RCO Live: een cd met werk van Berg en Schönberg, een jaar of zes, zeven geleden. Maar nu komt er een spiksplinternieuwe cd met hem aan, die in september op een speciale openingsavond wordt gepresenteerd. De Symphonie fantastique van Berlioz staat erop. Tegelijk komt het label met een nieuw coverdesign, er wordt zogezegd een nieuwe draai gemaakt omdat een nieuwe fase wordt ingegaan.” Adjunct-directeur zakelijk van het KCO David Bazen relativeert dat: “Nou, geen echte restyling, hoor, wel aanpassingen. Voor de rest gaan we op de oude voet door: eigen concertopnamen uitbrengen en de dirigent betrekken bij het editingproces. Want er wordt wel gesneden, we maken een keuze uit opnamen die op wel vier avonden zijn gemaakt. Ook Gatti zal daar nauw bij betrokken worden.” Bazen onderstreept het belang van een eigen label voor een wereldberoemd orkest: “Grote labels focussen vooral op solisten. Heb je je eigen label, dan kun je alles zoveel mogelijk in eigen hand houden en op de actualiteit inspelen. Dat doen we al sinds 2004 en we hebben nu al zo’n dertig stuks uitgebracht, waarbij we steeds samenwerken met Polyhymnia International [het vroegere opnamecentrum van Philips Classics, JvdZ].”

Dubbel feest dus in september. Een nieuwe chef-dirigent én een nieuwe cd. Daar knoopt distributeur Outhere ook nog eens een speciale actie aan vast: eerder gemaakte cd’s met Jansons twee maanden lang in de aanbieding. Echt nodig is dat eigenlijk niet, zegt Nies: “Zulke kwaliteits-cd’s hebben niet veel nodig, het gaat vanzelf. Overigens, wat Gatti betreft blijft het niet bij een cd. In november wordt van hem ook een lp uitgebracht, ja op vinyl dus – heel bijzonder.”

Jos van der Zanden (4-2016)

Voor meer informatie zie Concertgebouworkest.nl.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht