Terug naar het overzicht
cover
Bruckner, A. Symphony no. 1 - Bruckner
€ 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bruckner, A.

Symphony no. 1 - Bruckner

0608917255621

Componist Bruckner, A.
Titel Symphony no. 1 - Bruckner
Artiest Netherlands Radio Philharmonic Orchestra
Dirigent Zweden, Jaap van
Artikel nr. 0072556CC
EAN Code 0608917255621
Aantal CD's 1
Label Challenge Classics
Releasedatum 2015-04-30
# Titel & Artiest Tijd
1 Symphony no. 1 in C minor - Edition Nowak (Linzer Fassung, 1866) — Netherlands Radio Philharmonic Orchestra 013:22
2 Symphony no. 1 in C minor - Edition Nowak (Linzer Fassung, 1866) — Netherlands Radio Philharmonic Orchestra 016:09
3 Symphony no. 1 in C minor - Edition Nowak (Linzer Fassung, 1866) — Netherlands Radio Philharmonic Orchestra 008:07
4 Symphony no. 1 in C minor - Edition Nowak (Linzer Fassung, 1866) — Netherlands Radio Philharmonic Orchestra 013:42

Aanbevolen door...

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat van Zweden zijn alom geprezen Bruckner cyclus met deze uitgave van de eerste symfonie voltooide. Een prachtige opname, ontdaan van onnodige zwaarte, gespeeld met veel passie en energie, een mooie lichte toets en mooi doorlopende muzikale lijnen. En dan die prachtige strijkersklank en opname…! Het Nederlands Symfonieorkest en van Zweden laten zich hier weer van hun beste zijde horen!
Wat mij betreft de meest begeerlijke opname van Bruckners 1e !

Bruckner begon in 1865 aan zijn eerste symfonie, die onder zijn leiding de première beleefde in Linz (1868). Hoewel de immer aan zichzelf twijfelende Bruckner ook deze symfonie meerdere malen heeft herzien, is het toch deze Linzer-Fassung die vandaag de dag als de meest ideale wordt gezien.
Ook van Zweden heeft dus voor de Linzer Fassung gekozen: deze is avontuurlijker en minder gepolijst dan de latere Wiener Fassung: iets wat van onder van Zweden zeer tot uitdrukking komt in een heel bijzondere opname!

Het Colofon (3-2017)


Wie verwacht dat Anton Bruckners Eerste symfonie daadwerkelijk zijn eerste grote orkestwerk is heeft het mis. Ten minste twee andere, zowel de ongenummerde symfonie in f als de zogenaamde Nulde, hadden inmiddels het daglicht gezien en het heeft zeker met het immer knagende perfectionisme van de Oostenrijker te maken (en wellicht de neiging aan de wil van diverse mensen tegemoet te komen) dat we hier met een bijna permanent ‘work in progress’ van doen hebben. Daarin kun je als componist ook doorschieten. Zo verkiezen tegenwoordig de meesten de hier gespeelde Linzer versie, de tweede, boven de derde versie, de gladdere Wiener, die Bruckner in 1891 op verzoek van Hans Richter maakte. Begrijpelijk, want de weerbarstigheid van de ‘vroege’ Bruckner – de naam ‘Linzer’ is bedrieglijk, want hij woonde tijdens deze herziening van 1884 alweer negen jaar in Wenen – heeft onmiskenbaar haar charmes. Een kolfje naar de hand van Jaap van Zweden, die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als een bezield Brucknervertolker. Hoor de brutale inzet van het derde deel en de plotselinge verkleuring daarna en je weet dat je op het juiste spoor zit. En daarmee lijkt deze één uur durende ode aan de eeuwige jeugd veel te kort!

Andrew van Parijs (4-2015)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht