Terug naar het overzicht
cover
Prokofiev Symphonies Nos. 2 & 4 (second version)
€ 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Prokofiev

Symphonies Nos. 2 & 4 (second version)

0608917277920

Componist Prokofiev
Titel Symphonies Nos. 2 & 4 (second version)
Artiest Netherlands Radio Philharmonic Orchestra
Dirigent Gaffigan, James
Artikel nr. 0072779CC
EAN Code 0608917277920
Aantal CD's 1
Label Challenge Classics
Releasedatum 2018-03-09
# Titel & Artiest Tijd
1 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 011:26
2 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 001:50
3 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 002:23
4 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 002:45
5 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 002:06
6 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 005:02
7 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 002:43
8 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 004:36
9 Symphony No. 2, Op. 40 in D Minor — Netherlands Radio Philharmonic Orch 001:55
10 Symphony No. 4 (revised version) Op. 112 in C Major Andante - Allegro — Netherlands Radio Philharmonic Orch 012:37
11 Symphony No. 4 (revised version) Op. 112 in C Major Andante tranquillo — Netherlands Radio Philharmonic Orch 009:28
12 Symphony No. 4 (revised version) Op. 112 in C Major Moderato, quasi al — Netherlands Radio Philharmonic Orch 005:46
13 Symphony No. 4 (revised version) Op. 112 in C Major Allegro risoluto — Netherlands Radio Philharmonic Orch 010:25

Jullie worden allemaal geboren vanuit twee gevlochten kettinkjes van kleine steentjes. Ieder is z’n eigen kettinkje. Dat kettinkje is je DNA. Dit is Niemand Anders. Het is je eigen paspoort. Die steentjes zijn de basisingrediënten voor wie en wat je gaat worden en zijn. Dat heet in het Engels ‘nature’: wat de natuur in jou gestopt heeft. Hoe gaan de steentjes zich ontwikkelen als je eenmaal geboren bent? Sommige steentjes zijn edelsteentjes en die kunnen aan verschillende kanten geslepen worden tot flonkerende diamanten.

Dat slijpen doet je omgeving: je familie, school, vriendjes, waar je woont, wie je tegenkomt, wat je hoort, leest, ziet en ruikt. Je eigen nieuwsgierigheid is belangrijk. Dat heet in het Engels ‘nurture’: waar je mee gevoed wordt. Goede voeding is goede opvoeding. En omgekeerd. Nature en nurture vermenigvuldigen elkaar.

Elk geslepen kantje van een diamant heet een facet. Dus jij kunt geslepen worden met meerdere flonkerende facetten. Hoe meer kantjes geslepen worden hoe geslepener je wordt. Geslepener? Dat laat je je nog maar eens uitleggen. Ik heb het over geslepen in de kunsten.

Klassiek
Ik pik twee geslepen briljanten van Sergej Prokofjev. Briljant één: Peter en de Wolf. Première in 1936, 88 jaar geleden. ‘Voor kinderen en andere volwassenen.’ Dit stuk is een evergreen, blijft altijd groen, jong en nieuw. Overleeft de tijd. Met het horen van een cd of het bezoeken van een concert van P&deW slijp je jouw diamantje.

Luister eerst naar een cd van Peter en de Wolf en luister daarna naar briljant twee van Sergej: de symfonieën 2 & 4. ‘Voor volwassenen en andere kinderen.’ Wat een flonkerend contrast. Als je in track #1 stopt met luisteren moet je me mailen met je telefoonnummer, dan bel ik je om te horen waaróm je stopte met luisteren. Er volgen namelijk leuke contrastrijke korte stukjes. Hé, in #4 op 0’16” zit plotseling een vogeltje op de rand van jouw balkon.

Als je de hele cd beluisterd hebt, voel je jezelf van binnen flonkeren. Dan heb je weer een facet geslepen aan je eigen briljant. Als je niks aan deze cd vindt, luister over een jaar weer of over 33 jaar. Je hoeft het niet mooi te vinden, maar je hebt tenminste de moeite genomen. Alles met ‘top’ kost moeite. In topsport en in kunnen genieten van topmuziek. Geeft je luisterrijkdom. Zo, Edwin, genoeg nu met dat bedillen (betuttelen).

Tip
Vraag voor je verjaardag kaartjes voor een LIVE-concert van een van deze twee symfonieën. Of voor dit geweldige Radio Filharmonisch Orkest. Zou je daar wel in willen spelen? Oei, ik wel. Live meemaken betekent thuis meer genieten van de cd. (Zie Klassieke Kinderzaken, oktober 2015, LIVE!).

Nog een Peter en de Wolf. Van Ensemble Oxalys, in samenwerking met de Vlaamse muziekzender Klara, Klara- 4Kids. Ik ben dol op andere talen. Taal is muziek zonder noten. Op deze dubbel-cd hoor je Peter en de Wolf in drie talen: Nederlands met Vlaamse tongval, in het Frans en in het Engels. Zo leer je dankzij de muziek drie talen. Bij de Vlaamse versie wordt er niet gesproken over Peter maar is de verteller Peter zelf. Het verhaal wordt heel origineel veranderd. De kat is een tijger op eigen erf. Brrrr.

Peter en de Wolf en de jazz
Amai, dit cd’tje is niet meer in de handel, maar ik wil je wel op het spoor zetten. De jazzbewerking is gemaakt door de diamantgeslepen Amerikaan Gunther Schuller. Je hoort dezelfde P&deW-thema’s, maar met andere instrumenten, andere (lekkere) akkoorden en andere ritmiek. Hans Dagelet is de verteller. Je hoort het veelzijdige Metropole Orkest onder leiding van Gunther.

(Tussen haakjes: ik zong op mijn zestiende jaar bij het Metropole Orkest twee jazzliedjes voor de radio en moest vrij vragen van school. De rector bromde. Waarom bromde hij eigenlijk, vraag ik mij nu af.)

Jazz
Ik vroeg in de vorige Klassieke Zaken wie een goede cd-winkel weet, gaan we heen en ik trakteer op twee cd’tjes. Anne Simon is geloot. 19 jaar. Studeert aan de Academische Pabo. Speelt piano. Probeert nu de ukelele. Muzikale interesses liggen vooral bij indiepop, indierock en folk, maar ook bij klassiek. We waren bij Paagman op de Fred in Den Haag. Zij vond dat Theo haar goed advies heeft gegeven. Hij zette haar op het vocale jazzspoor. Aardige en enthousiaste vent. De jazz-cd heet Women of Jazz, en de klassieke cd die zij koos is Chopin – The Complete Preludes, gespeeld door Rafal Blechacz. Ik heb me nergens mee bemoeid, ik heb alleen maar gepind.

Iedere mailer krijgt de inmiddels felbegeerde Klassieke Kinderzaken oorkonde. Onder de mailers verloot ik de The Young Persons Guide to The Orchestra & The Big Band.

edwinrutten@edwinrutten.nl

Nou dag!
Edwin Rutten (3-2018)

PPS Ik bel écht hoor!
PS Bedillen. Ik ben dol op onbekendere woorden.
PPS Alle columns zijn te lezen op www.edwinrutten.nl bij LEZEN

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht