Terug naar het overzicht
cover
Sibelius, J. Symphonies Nos 1 & 4
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Sibelius, J.

Symphonies Nos 1 & 4

7318599919966

Componist Sibelius, J.
Titel Symphonies Nos 1 & 4
Artiest Minnesota Orchestra
Dirigent Vänskä, Osmo
Artikel nr. 0001996BIS
EAN Code 7318599919966
Aantal CD's 1
Label BIS
Releasedatum 2017-06-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Symphony No. 1 in E Minor, Op. 39 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 009:46
2 Symphony No. 1 in E Minor, Op. 39 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 008:51
3 Symphony No. 1 in E Minor, Op. 39 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 004:36
4 Symphony No. 1 in E Minor, Op. 39 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 011:53
5 Symphony No. 4 in A Minor, Op. 63 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 012:02
6 Symphony No. 4 in A Minor, Op. 63 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 004:26
7 Symphony No. 4 in A Minor, Op. 63 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 013:13
8 Symphony No. 4 in A Minor, Op. 63 — MINNESOTA ORCHESTRA / VANSKA, OSMO 009:19

Osmo en Serena

"We willen Bernard. Breng Bernard terug!" Heeft iemand dit in Amsterdam horen roepen, nadat Haitink op zijn 85ste verjaardag allerlei verwijten richtte aan het adres van de directie van het Concertgebouworkest? Niets van gemerkt. Zijn frontale aanval, gelanceerd door Het Parool, kwam aan als een donderslag bij heldere hemel. Hij vindt dat het orkest hem in het jubileumseizoen "totaal heeft genegeerd". Hij voelt zich "haast vernederd". Hij wil het KCO nóóit meer dirigeren!

Nou, nou. Afgezien van het feit of zijn beweringen volledig op waarheid berusten is het zonneklaar dat het niet botert tussen de eredirigent en de huidige directie. Incompabilité d'humeur, zullen we maar zeggen. Maar het roept wel vragen op: wie is die Bernard Haitink eigenlijk, behalve een befaamde dirigent? Een verongelijkte prima donna, een grumpy old man? Peter van der Lint sloeg de spijker op de kop in Trouw: "Boos, boos, boos. Het woordt loopt als een rode draad door Haitinks carrière".

De kreet waarmee ik deze column begon heeft inderdaad niet geklonken aan de Van Baerlestraat, maar was onlangs wel te horen in Minneapolis. Een ernstig conflict tussen de leden van het Minnesota Orchestra en het bestuur over een onvermijdelijke (?) salarisverlaging leidde daar tot een onwerkbare situatie. Het respectabele Amerikaanse orkest, dat qua niveau dicht tegen de Grote Vijf aan zit, is daardoor bijna anderhalf jaar uit de running geweest. Gewoon niet gespeeld, geen tournees en ook geen platensessies. Voor chef-dirigent Osmo Vänskä voldoende reden om zijn ontslag in te dienen. Hoewel er geen artistiek conflict was, integendeel. Bij het publiek zat hij ook gebeiteld. De in februari luidkeels de zaal ingeslingerde kreten, toen het orkest weer aan het werk ging, spreken boekdelen: "We want Osmo. Bring back Osmo!" Groot applaus. Alléén als de voorzitter van het bestuur vertrekt, liet Vänskä daarop via een lokaal radiostation weten. Amsterdamse toestanden in Amerika!

Midden in die crisis kregen Osmo en de zijnen een mooie pluim op de hoed. Na een opmerkelijke Beethovencyclus werd de eerste Sibelius-cd in een nieuwe serie voor BIS (symfonieën 2 en 5) genomineerd voor een Grammy Award. Hoewel het daarbij bleef. De Gramophone was echter laaiend: "A fine start to what may be the benchmark cycle for the 21st century". Met de tweede release (symfonieën 1 en 4) is nu ook een échte Grammy binnen. Het is te hopen dat Osmo zijn (tweede) cyclus ooit kan voltooien.

Tot slot nog even een vervolg op het stuk dat ik de vorige keer schreef over 'Twee wonderoudjes' (Menahem Pressler en Aldo Ciccolini). Wat te denken van een achtjarig Chinees meisje dat met het grootste gemak een cavalcade aan noten uit de vleugel tovert? En dat daar ook nog muziek van weet te maken, al zal niemand beweren dat het nu al om een volgroeid talent gaat. Ik was vorig jaar bij een van de opnamesessies van Serena Wang in Hilversum en stond perplex. Vooral toen dat schattige, kleine meisje liet horen hoe je de Fantaisie-Impromptu van Chopin moet aanpakken. Verbluffend.

Het is schitterend geregistreerd door Jared Sacks. Gelukkig heeft Channel Classics gekozen voor een cd met voornamelijk 'kinderrepertoire'. Onder anderen van Tan Dun, Sjostakovitsj en Poulenc. Plus een paar nummers van haar leraar Dan Zhao Yi, een beroemdheid in China. Daarin is zij muzikaal overtuigender dan in een vroege Mozartsonate (KV 280) of een van de Liebesträume van Liszt. Maar let op die Chopin: daar schuilt mogelijk de kiem van een grote carrière.

Hans Heg (3-2014)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht